SHELL Хаджи Димитър - вълшебен бензин РЕШЕНО!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

SHELL Хаджи Димитър - вълшебен бензин РЕШЕНО!

Мнениеот plamikcho » Пет 03 яну 2014 15:34

Колеги, искам да разкажа какво ми се случи днес и защо пускам тази тема. Накратко - зареждане на Голф 4 1.6 АКЛ с бензин на бензиностанция SHELL Хаджи Димитър (при моста Чавдар). Разгледайте първо снимката.

Малко факти:

1. Зареждането е направено веднага след светване на лампата за бензина. Индикатора е бил в началото на червената линия.
2. При тези обстоятелства (току-що светнала лампа) никога не съм успявал да заредя повече от 50 л гориво. Колата я карам от 5 г. и никога не съм забелязвал такива отклонения.
3. Резервоара на колата е 55 л. (според документацията)

Искам да попитам следното:
1. Какъв е обема на тръбите от отвора за зареждане до резервоара?
2. Каква е точността на отчитане на минималното ниво, при което светва лампата?
3. При изложените по-горе обстоятелства, според вас възможно ли е резервоара ми да е побрал почти 57л гориво?!!!
4. Ако отговора на предния въпрос е да, възможно ли е да се е повредило внезапно отчитането на горивото и на практика да карам без резерв (да светва на почти празен резервоар)?

За съжаление на това грандиозно зареждане е била жена ми (която също е забелязала, че са доста тези литри).

Случаят е изяснен - заредено е повече гориво. НЯМА ИЗМАМА и всичко е наред :beer
Прикачени файлове
kasova_shell_izmama.jpg

Последна промяна от plamikcho на Съб 01 фев 2014 19:20, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Re: SHELL Хаджи Димитър - вълшебен бензин

Мнениеот STEYN » Пет 03 яну 2014 15:39

С обезвъздушаване и горе до гърловината смятам не е проблем да побере 7 литра над капацитета.
Разгледай форума и ще видиш, че има колеги заредили даже и по 60 литра в Голф 4-ки :th_up

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 03 яну 2014 15:46

Принципно не е проблем да се зареди такова количество гориво.
В моя Голф 5, чийто резервоар е със същата вместимост, съм зареждал точно 61,80 литра от абсолютно празен резервоар (свърши ми горивото :redface ).
Дали при току що светнала лампа е възможно това - мисля да.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 03 яну 2014 15:47

До 10л отгоре се събират, т.е. 65

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 03 яну 2014 15:54

Разгледах какво са писали колегите, според някои от тях е възможно да побере 60 - 62 л. Но доколкото разбирам, това е общо количество резервоар + тръбите. Според документацията резервоара е 55 л, в които е включена и резервата. Затова питам колко е обема на тръбите, тъй като тези 5-7 л повече трябва да се поберат там.

Ще добавя още малко - както писах, не карам колата от вчера и имам наблюдения колко побира. Защо за 5г. никога никой не успя да зареди толкова много? Зареждал съм много пъти на същата бензиностанция (и на други разбира се), но никога не съм виждал толкова много литри. Количеството е сериозно завишено, не ми се вярва да "щипят" с толкова много. По-вероятно е младежа, който е зареждал, да е сипал малко в друг съд за себе си или в друга кола...

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 03 яну 2014 15:58

Подобна разлика има при зареждането на дизел, защото се получавя пяна, която кара пистолетът да щракне много преди реално резервоарът да е пълен на 100%. По този начин (с обезвъздушаване) съм побирал още едни 5-6 литра дизел.
Преди да правиш прибързани изводи, покарайте колата без да зареждате другаде и вижте колко км. ще минете с този резервоар.
Наистина е малко абсурдно при 55 л. резервоар и със сигурност някакво остатъчно количество гориво в резервоара, да се събере 57 литра бензин :eek

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 03 яну 2014 16:09

Още едно нещо (извинявам се че така на час по лъжичка). Зареждането е станало бързо - нищо по-различно от други пъти. Колко бързо ще обезвъздуши така, че да побере 6 л над максималното, което не е надвишавано никога? Или този младеж е бил някакъв факир или е просто обикновена измама...

П.П. Благодаря на всички за отговорите.

Случка от подобен тип не ми е за първи път - имал съм още една преди тази. След нея вече зареждам само аз или стоя до човека с пистолета да гледам какво става. Бензиностанцията е Лукойл на Ботевградско шосе преди кв. Христо Ботев. Имах гориво над първата бяла черта. Оставих служителя да зарежда и тръгнах към касата. Зареждането пак стана бързо, беше излязло горивото докато отидох до касата. Платих и тръгнах към колата (но не загледах колко са литрите). Преди рядко ги гледах, само когато съм засичал разход. Смачках касовата в джоба си. Случайно загледах колонката, която показваше 50 и нещо. Веднага ми направи впечатление - трябваше да е нещо близо до 45. Индикатора не беше близо до червеното! :twisted Извиках човека, който ми зареди и му казах, че тези литри са много и съм имал гориво в резервоара. Реакцията не ми хареса. Първо се опита да ме убеди, че съм се заблудил нещо. Отговорих му, че съм зареждал много пъти в тази бензиностанция и самият той ми е зареждал много от тези пъти и при доста по-малко гориво в резервоара ми е сипвал най-много от 50 л. Така или иначе при тази ситуация няма как да докажа колко от бензина в моя резервоар е от тези 50 л. Тръгнах си с едно наум. Оттогава си зареждам сам или стоя до колата. Започнах редовно да си следя разхода, показанията на индикаторите и доколко отговарят на зареденото. Установих, че индикаторите и на двете коли (и на Пасата от профила) са доста точни и зареденото гориво е много близо до това, което съм прогнозирал на базата на показанията на индикаторите. В сегашния случай съм 99.99 % сигурен, че ако бях зареждал аз, щях да заредя 49 л +-1л. Сигурен съм, защото съм го правил много пъти (и на тази бензиностанция също). Както и съм сигурен, че пистолета щеше да започне да изключва преди тези 49 +-1л. Предната случка беше преди повече от година. За това време не съм забелязвал никакви отклонения от прогнозните литри, които очаквам да събере резервоара. Даже обема дали е 55 или 65 л не е от такова значение - тук става дума за зареждане на гориво по един и същ начин при едни и същи показания на индикатора. Отклонение повече от 10 % и то в плюс - е няма как да се убедя, че е нормално. Защо нито един път не спря пистолета на 42 л да речем и със зор да стигне до 45?

Дано да не съм прав и всичко да се дължи на някаква грешка или повреда в колонката или нещо подобно...

Колеги, имайте едно наум винаги и следете какво се случва (не само на бензиностанцията).

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Пет 03 яну 2014 18:18

Ако се съмняваш защо не отидеш утре в същата бензиностанция, да говориш с управителя и да искаш да видиш камерите? Ако управителя си държи на реномето не мисля, че ще се запъне.

И сега преди да кажете, че няма как да стане това, само да отметна, че преди време работих на касата на същата марка в друг град и там, ако имаше проблем се гледаха камери. Шефът много държеше на клиентите си и да няма недоволни!

Потребителски аватар
genobuldoka
Автомобил: vw golf 7
Двигател: CUNA 2017

Мнениеот genobuldoka » Пет 03 яну 2014 18:31

според ме колега е възможно да събереш 2л. отгоре ако я напълниш до капачката, но чак 7 едва ли.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 03 яну 2014 18:32

Да, би трябвало да отида да се поинтересувам. Но за съжаление имам други по-сериозни проблеми в момента и не мога да се занимавам и с това. Пуснах тема с надеждата да намалеят тези "магически" зареждания, а това може да стане само когато хората сами си следят какво се случва около тях. Не е кой знае какво станало, не е голяма драма - няколко литра бензин. Стават и по-страшни неща. Но би било хубаво да се ограничат измамите, защото когато лъжем някой друг, лъжем себе си.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пет 03 яну 2014 20:03

Колега, всяка бензиностанция има мерки с които можете да премерите 1л. за сверка. А че може да събере повече.. ами може, не знам как но става. Преполагам, че обема който пише производителя не е на пълно пълен резервоар а на 90% да речем и за това. Поне за количеството на горивата, не мисля че лъжат.. Проблема е че ни продават водаааааа. Гадове.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 03 яну 2014 20:21

От поне 7-8г си зареждам сам, случвало се е да ми кажат че управителя ще ги накаже че оставят клиента сам да зарежда на което отговарям да ми го пратят да зареди лично той :mhihi Няма случай да е дощъл. Единствения минус ако изобщо някой го приема така е че когато си зареждам сам не благоволяват да измият стъклата или да проверят гумите :mrgreen Но това аз си го правя демонстративно сам въпреки тъпите им изражения като им взема кофата с препарата icon_idea :mhihi

Потребителски аватар
icotoooo
Автомобил: VW Golf MKIV GT-TDI
Двигател:

Мнениеот icotoooo » Пет 03 яну 2014 20:26

На моя Голф 3 съм си слагал още около 5л.бензин без да се мъча много-много,като съм натискал палеца за обезвъздушаване,който е в гърловината.Нормално е да събере поне 5л,не се чуди.На Дачия съм слагал 12-14л.дизел след изключване на пистолета.Мога да дам безброй много такива примери,но вече не помня на какви коли по колко съм слагал(работя на бензиностанция).Не мисля,че има място за съмнения :c020

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 03 яну 2014 21:39

и на мен ми се е случвало на няколко пъти подобно нещо и във всеки от случаите ми бяха сипали реално повече гориво. единствения начин да разбереш дали това е така е да заредиш отново догоре след определен пробег и да засечеш разхода спрямо обичайния - би следвало да е доста по-нисък, ако са те презаредили.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 03 яну 2014 22:01

Благодаря отново! Дано да съм в грешка и всичко това да е просто моя заблуда. Скоро ще разбера дали е така. Ако наистина са успели да сипят 6 литра повече от нормалното, би трябвало стрелката да не мръдне повече км. При нормално зареждане най-много 2-3 л. след изключване на пистолета (около 50 л.) стрелката не мърда поне 20 км. Сега са с 6 повече, ако разхода го приема за 12/100 (зимно градско), би трябвало към тези 20 км да се прибавят още около 50. Това ще рече, че стрелката не трябва да мърда поне 60 км. След това ще пробвам да напълня докато прелее да видим дали ще достигна рекорда на магьосника от ШЕЛ :smile

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”