Здравейте колеги. Имам следният въпрос, на който все още не мога да намеря решение. Та ето казусът:
На мой приятели от Гърция, техен приятел който е грък, има регистрирана фирма в България и си е регистрирал колата на фирмата, с български номера. Колата е лека ( не е ползвал данъчен кредит за нея), а не товарна. Сега иска да я продаде в България и тук идват въпросите:
1. След като колата е фирмена, може ли да бъде продадена само с фактура и договор който да не минава през нотариус? ( такива неща ми казаха някои)
2. Необходимо ли е да се издава документ за актуално състояние на фирмата?
3. Само с фактура може ли да се регистрира в КАТ, без нотариално заверен договор?
4. Би ли излязъл проблем, че колата не е регистрирана в София, а идеята е да се прехвърли именно в София?
Попитах нотариус за документи и ми казаха, че трябва да има и заклет преводач от гръцки, в случай, че собственика не говори български ( или една още по-сложна история за която в момента не ми се пише). Идеята е да дойдат хората до България за един един ден и да се извърши цялата дейност по прехвърляне от нотариус до номера в КАТ, без да се налага вече бившият собственик да изважда като документи.
Ще съм благодарен, ако някой може да даде съвет за последвщи действия!