Един цитат:
Идеята на този тип станции е не да ги ползвате редовно, а да ви помогнат при нужда - примерно ако пътувате до морето, да можете да заредите за 15-20 минути.
Честно казано никога не съм си правил сметка, колко ще пестя или по-точно колко ще ми струва, ако мина на електромобил.
Само съм си говорил с хора, които управляват големи автопаркове и са споделяли за значителна икономия(не е само до гориво), но имат няколко проблема. Единия е изграждането на инфраструктурата. Да зареждаш 20-30-60 коли не става току така. Другото и най-важно, няма бройки. Ел. колите се продават на квоти заради голямото търсене и малкото предлагане. Никой не смогва да произвежда. Нали се сещате за Бг каква смешна квота имаме и как играч като Spark я изкупува. Това са все неща, които забавят развитието и определят високи цени на всякакви услуги свързани с ел. колите.
Иначе лично на мен идеално би ми паснала една Тесла с 400км пробег. Ежедневно няма как да въртя дори близо до лимита. А на море ходя на нашеъо черноморие.

Но си давам сметка, че на някои хора не им стига...
Едит:
Сега направих една груба сметка.
Тесла 3 с 75кв батерия (500км пробег по данни на производител).
В този калкулатор -
http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi- ... macia.htmlИзлизат 75кв - 16.22лв. Да приемем, че градско 'гори' много повече 250км. (не е толкова малко, но все пак) - 6.49лв./100км. Ако направиш 500км - 3.24лв. Ако зареждаш на нощна тарифа - 9.35лв. за 75кв. Тоест 3.70лв/100км ако направиш 250км пробег и 1.87лв/100км при 500км пробег.
Ако добавим и липсата на обслужване (масла, филтри), много по-рядката смяна накладки и т.н., ще преживея цената на зарядна станция, която може да ползвам 2-4-6 пъти годишно.
Едит2: Сега проверих и колко време е нужно за зареждане на super charger - 75kw батерия 1.38часа. Тоест тези 3 часа на Бриколаж в Благоевград са малко нереалистични. Това прави 70.56лв за 75kw.