Здравейте, наскоро се сдобих с Джета 2011 1.6 tdi и бързо забелязах че колата се влияе много от странични ветрове.
Дори при среден по сила вятър при скорости над 130 се усеща, че колата буквално се мести от вятъра. Същото се усеща и при изпреварване на Тир. При липса на вятър няма местене. Имам и голф 5, при който местенето от вятъра е по-малко, а в същото време колата е по-лека (но и окачването е малко по-твърдо). Питах във Фолксваген Изток и направиха оглед и не забелязаха нищо нередно по окачването.
Имате ли подобни проблеми? (За Джета или друг модел)
Възможно ли е причината за този проблем да е друга освен дизайна на колата?
Мислите ли, че ако сменя джантите и гумите с по-широки, проблемът ще изчезне? В момента джантите са стоманени, а гумите са 225/55 r16
Вятъра Мести Колата Jetta 2011
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Re: Вятъра Мести Колата Jetta 2011
Карай си колата и не се занимавай с глупости. Ако е по-силен вятъра и на пориви мести всяка кола при по-висока скорост. Имам 4 коли- малки, карам и една Х5ца - случвало се е и нея да я мести вятъра, особено около Сливен.
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Въпреки,че карам Джета 3..т.е.Венто,имам същия проблем,при мен се появява при разминаване с тирове.Явно 14 години след моя модел и светлинни години напред като изпълнение,проблемът си е същия,жалко.
Относително високи автомобили с лош център на тежестта,аз с това си го обяснявам.
Независимо,че са доста тежки за размерите си,това им е само в минус.
Четворката и 2-ката нямат тоя проблем,независимо че последната тежи колкото едно съвременно Деу Матиз...
Относително високи автомобили с лош център на тежестта,аз с това си го обяснявам.
Независимо,че са доста тежки за размерите си,това им е само в минус.
Четворката и 2-ката нямат тоя проблем,независимо че последната тежи колкото едно съвременно Деу Матиз...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аха, ясно ми е че всяка кола се мести, просто разликата с Голфа е много голяма и се учудих че от VW, не са помислили как да го минимизират. Джетата все пак е и за американския пазар, а там не наблягат много много на пътно поведение, така че може би това е една от причините.
А, според вас по-широки гуми (225) дали биха намалили това местене или ефекта ще е минимален?
А, според вас по-широки гуми (225) дали биха намалили това местене или ефекта ще е минимален?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ще помогнат, ако си ги возиш в багажника. Ако добавиш и няколко торби с цимент ефекта ще е още по-добър 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Другия вариант е да продадеш Джетата и да си купиш Ламборджини, хем с нисък център на тежеста, хем с широки гуми ... кеф 

- slaveiko67
- Автомобил: Golf 3 GT TDI
- Двигател: AFN 96g
Колега,действително ли си с гуми 225/55/16...?Това не са ли джипови размери?...Колкото до местенето на колата при вятър и изпреварване на тирове,ако смениш амовете с по-твърди ще поизчезне проблема.
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
при влизане с по висока скорост в завой има ли го този проблем?
ако го има ..... вероятността един или повече амортисьори да са изпуснали е много голяма
ако го има ..... вероятността един или повече амортисьори да са изпуснали е много голяма
-
- Автомобил:
- Двигател:
Объркал съм размера в момента размера на гумите е 205/55 R16, идеята е дали ако се вземат по-големи джанти с по-широки гуми, (225/45 r17) дали ще се усети осезаема разлика.
Не съм забелязал да се получава такова местене при завои с висока скорост.
Не съм забелязал да се получава такова местене при завои с висока скорост.
Колега и аз го отдавам на голяма странична площ и висок център на тежестта. Естествено влияние има състоянието на окачването.
Когато имах и бус Мерцедес ми се налагаше няколко пъти годишно да пътувам от Бургас до София и обратно. Цял живот ще помня връщането ми от Бургас, когато откъм Стара планина между Петолъчката и Сливен духаше силният вятър характерен за този район спускащ се откъм планината. Бусът имаше само 100 кг багаж, но много обемист и бяхме само 2-ма човека. Имах чувството, че направо ще литнем. Воланът непрекъснато го въртях и то силно за да се задържам в лентата. Направо все едно си в онези блъскащите се колички по атракционите.
Още по-неприятното беше, че ни чакаха в Казанлък и борбата с вятъра продължи още около 30 км след Сливен. Единственият плюс беше, че това стана към края на октомври и нямаше дъжд и поледица защото със сигурност щяхме да се връщаме обратно.
Когато имах и бус Мерцедес ми се налагаше няколко пъти годишно да пътувам от Бургас до София и обратно. Цял живот ще помня връщането ми от Бургас, когато откъм Стара планина между Петолъчката и Сливен духаше силният вятър характерен за този район спускащ се откъм планината. Бусът имаше само 100 кг багаж, но много обемист и бяхме само 2-ма човека. Имах чувството, че направо ще литнем. Воланът непрекъснато го въртях и то силно за да се задържам в лентата. Направо все едно си в онези блъскащите се колички по атракционите.
Още по-неприятното беше, че ни чакаха в Казанлък и борбата с вятъра продължи още около 30 км след Сливен. Единственият плюс беше, че това стана към края на октомври и нямаше дъжд и поледица защото със сигурност щяхме да се връщаме обратно.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
forski написа:Другия вариант е да продадеш Джетата..
Ако продава - аз купувам! И проблем с вятъра - нямам! Слагам 3-4 павета и готово.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Прекалено много искате и очаквате от тези тип "шир потреба" автомобили, сега остава да си смениш гумите, джантите, цялото окачване, да наринеш няколко хиляди лева и хоп изненада, кат духне вятър пак я клати
Карай си колата и не се занимавай с глупости.

Карай си колата и не се занимавай с глупости.
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
То не е употребата,просто са недомислени тези пластмасарници 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Кое им е недомисленото, че не са им сложили по 1 тон чугун за баласт ли
Или че са ги направили по-високи от Ламборджини
Ако се наведеш - камък.
Ако се изправиш - вятър.
Ако се обърнеш - циганин.
Сливенският вятър ще разклати и танк. Много често ме е заболявала ръката да дърпам волана на голфа на една страна, докато минавам край Сливен. Просто да обикаля Сливен отдалеч и проблемът ще изчезне.

Ако се наведеш - камък.
Ако се изправиш - вятър.
Ако се обърнеш - циганин.
Сливенският вятър ще разклати и танк. Много често ме е заболявала ръката да дърпам волана на голфа на една страна, докато минавам край Сливен. Просто да обикаля Сливен отдалеч и проблемът ще изчезне.
- yobremove
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: 1.9 AHF
Карах и карам 2 предшественика на Jetta. Vento и Bora. При Вентото го има този проблем, високо е и не е толкова тежко - страшно нестабилно. При Бората нещата са ОК, 300+кг отгоре + доста по ниска предница (картера страда от това...) Когато съм сам с висока скорост, изпреварвания на тирове и т.н. Бората е в пъти по стабилна (все пак 1500кг).
Та така и при теб, ако Джетата ти е по висока и не много тежка, се получава нестабилността.
Та така и при теб, ако Джетата ти е по висока и не много тежка, се получава нестабилността.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”