Продажба на автомобил в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
petarg29
Автомобил:
Двигател:

Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот petarg29 » Чет 28 авг 2025 11:00

Здравейте на всички,

Не карам VW, но определено видях, че това е един от активните форуми където мога да се допитам. Има доста постове по темата в най-различни форуми, но никъде не е еднозначно казано.. та така.. Продавам audi rs3 2011, кола трудна за продажба на българския пазар. Един немец си я хареса, капарира и средата на септември ще идва да си я вземе. Идва въпросът с КАТ и данъчното.
Колата се намира в София, регистрирана е със Софийски табели, а аз се водя с адресна регистрация в Бургас (съответно когато я купувах трябваше да я докарам до Бургас, за да мине канал и да ми прехвърлят талоните).

Какви са ми вариантите при продажбата?
Доколкото се информирах вариант 1 е след нотариус да отидем заедно с немеца до КАТ, да я отгегистрираме и той да си сложи временни табели. Това е най-чистият вариант, ноо може ли това да се случи в КАТ София или трябва да се ходи до Бургас?

Вариант 2 - минаваме нотариус, взимам си парите, а той си заминава с БГ регистрация за Германия и я регистрира там. Това определено е предпочитаният от мен вариант, защото е с по-малко занимавка. Въпросът е какво се случва след това? Табелите и талоните автоматично ли се пращат до КАТ от немската служба? Или може би трябва да си го заложа в договора за покупко-продажба и той да ми ги изпрати на мен, за да мога лично да ги занеса до КАТ.

Има ли някой с опит, който да сподели? Иска ми се да намеря точни отговори на тези въпроси, без особени расъждения и място за тълкуване :banghead :biggrin
Благодаря предварително!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”