Продажба на автомобил в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
petarg29
Автомобил:
Двигател:

Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот petarg29 » Чет 28 авг 2025 11:00

Здравейте на всички,

Не карам VW, но определено видях, че това е един от активните форуми където мога да се допитам. Има доста постове по темата в най-различни форуми, но никъде не е еднозначно казано.. та така.. Продавам audi rs3 2011, кола трудна за продажба на българския пазар. Един немец си я хареса, капарира и средата на септември ще идва да си я вземе. Идва въпросът с КАТ и данъчното.
Колата се намира в София, регистрирана е със Софийски табели, а аз се водя с адресна регистрация в Бургас (съответно когато я купувах трябваше да я докарам до Бургас, за да мине канал и да ми прехвърлят талоните).

Какви са ми вариантите при продажбата?
Доколкото се информирах вариант 1 е след нотариус да отидем заедно с немеца до КАТ, да я отгегистрираме и той да си сложи временни табели. Това е най-чистият вариант, ноо може ли това да се случи в КАТ София или трябва да се ходи до Бургас?

Вариант 2 - минаваме нотариус, взимам си парите, а той си заминава с БГ регистрация за Германия и я регистрира там. Това определено е предпочитаният от мен вариант, защото е с по-малко занимавка. Въпросът е какво се случва след това? Табелите и талоните автоматично ли се пращат до КАТ от немската служба? Или може би трябва да си го заложа в договора за покупко-продажба и той да ми ги изпрати на мен, за да мога лично да ги занеса до КАТ.

Има ли някой с опит, който да сподели? Иска ми се да намеря точни отговори на тези въпроси, без особени расъждения и място за тълкуване :banghead :biggrin
Благодаря предварително!

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Re: Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот nikmar » Пон 01 сеп 2025 12:51

Аз имам обратния опит - докарах си моята кола от Германия с немските номера. После ги пратих на един приятел-немец, той ги отписа в немската община и ми прати един зелен документ, с който регистрирах колата в българския КАТ. Това преди много години, не знам тук нашите как действат, пък и човек трябва да е готов на БГ изненади. Може би е по-добре за немеца с транзитни номера, защото ако стане беля по пътя, недай боже, ще те дърпат за щяло и нещяло, независимо, че има договор пред нотариус... :th_up

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Сря 03 сеп 2025 11:09

Тия работи с български номера да я кара в Германия ги забрави, ако не искаш ядове. Може още на границата с Германия да му ги свалят и да му конфискуват колата. Няма право след като има адресна регистрация в Германия да управлява автомобил с чужди номера, който по талони не се води на негово име. Адвокат съм в Нидерландия тук закона е същия. Наскоро имах клиент българин така п.ан от един поляк с една е 60 и 3000 евро. Колата отиде на наказателен паркинг и от там за скраб. Прехвърли му я, отпишете я от КАТ и да си ходи с транзитни номера.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 03 сеп 2025 16:29

Sky_is_the_Limit написа:Няма право след като има адресна регистрация в Германия да управлява автомобил с чужди номера, който по талони не се води на негово име.
Тоест аз отивам в Германия с моята кола на гости на приятел и му я давам да отиде с нея до магазина и той няма право? Това къде по-точно го пише?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 03 сеп 2025 19:50

Ако го спрат, ще бере ядове.
Ще има да обеснява, че няма сестра.
Тия чалъми с колата не е мойта , вече са изтъркани там.
Ако и ти си там ( в колата като пасажер) - да , няма да стане проблем,
Сам ли е обаче..
Иначе ако е с покупко-продажба ( има документ/договор и т.н. ) , не мисля, че с немска адресна регистрация ще е проблем да я кара , докато я регистрира.
Е сега ако са минали месеци, ще яде хурката, но седмица там - надали.

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Чет 04 сеп 2025 9:53

Минавал съм по този път, но преди 10тина години. Може и да има промени към днешна дата. При мен случая беше много подобен, защото колата която изнасях в чужбина беше закупена от собственик с Бургаска адресна регистрация. Аз изнасях колата в чужбина, с намерение да се регистрира там. Тъй като не го съобразих отидох да отписвам колата в КАТ София, където ме пратиха обратно в Бургас защото колата е била регистрирана в КАТ Бургас. Тогава ми казаха, след като накрая стигнах и до дежурния офицер, че КАТ София няма право да отписва автомобил регистриран в друг КАТ в страната. На мен ми звучеше абсурдно, но това беше ситуацията преди 10 години. Моят съвет е продавача да провери дали има промяна.

Колата се сваля от регистрация, като талона се продупчва и на него изписват ЗА ИЗНОС. Свалят се табелите и се връщат в КАТ и се вземат временни с които да се напусне страната и да регистрира колата в страната в която купувача пребивава. Продавача, може да отиде до данъчната служба, ако е платил данъка авансово за цялата година и да поиска пропорционално да му бъде възстановен.

Сега нямам спомен, как беше момента със застраховката. Мисля че в БГ към временните номера няма застраховка и трябва да се сключи такава допълнително с валидността на номерата.

Моят съвет е договора за покупко продажба да го изготвите на два езика - българки и немски. Ако договора ви е само на български, после направете превод при заклет преводач и го заверете.

Имайте предвид, че в момента в който свалите регистрационите табели и сложите временните, колата няма да има винетка.

Моля пишете когато минете през всичко, ще е полезно да разберем какъв е реда към момента.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Чет 04 сеп 2025 10:58

Vlad777 написа:
Sky_is_the_Limit написа:Няма право след като има адресна регистрация в Германия да управлява автомобил с чужди номера, който по талони не се води на негово име.
Тоест аз отивам в Германия с моята кола на гости на приятел и му я давам да отиде с нея до магазина и той няма право? Това къде по-точно го пише?

За Германия го знам от сънародници. За Холандия си го пише в наказателния кодекс член 94, който дава правомощия на служителите на реда да конфискуват и да задържат вещи до установяване на тяхната собственост. Срокът е две седмици, в който трябва да се докаже собственоста, след това колата ти отлита на вторични. Ще трябва да си платите и репатрирането и престоя на МПС-то на наказателния паркинг.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Чет 04 сеп 2025 11:10

Ivo_ написа:Моят съвет е договора за покупко продажба да го изготвите на два езика - българки и немски. Ако договора ви е само на български, после направете превод при заклет преводач и го заверете.

Въпросната заверка на превода се нарича ,,Апостил,, и се прави в съответните немски служби на място. Най-чистия вариант е да се отпише колата и на платформа да се закара. Само да не минават през Сърбия, защото от няколко години има закон там за задължителен ескорт от служители на реда от КПП до КПП за бъде избегнато продажба на аеробика на територията на Сърбия. 300 евро струва услугата.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 04 сеп 2025 11:20

То и на нашето законодателство има хипотеза за точно този казус.

чл. 346 от НК гласи: Който противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

Та чичо полицай, реално може да изисква доказателство за разрешение за ползване на МПС - когато собственика не е там. За родствени връзки, надали е проблем.

В общия случай и застрахователите могат да се заяждат, когато се образува събитие без присъствието на застрахованите лица и липса на пълномощни.

За единично ползване в общия случай няма драма. Но реално ако ще се преотстъпва кола за дългосрочно ползване е хубаво да има пълномощно.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 04 сеп 2025 13:40

Sky_is_the_Limit написа:За Германия го знам от сънародници. За Холандия си го пише в наказателния кодекс член 94, който дава правомощия на служителите на реда да конфискуват и да задържат вещи до установяване на тяхната собственост. Срокът е две седмици, в който трябва да се докаже собственоста, след това колата ти отлита на вторични. Ще трябва да си платите и репатрирането и престоя на МПС-то на наказателния паркинг.
След като имаш нотариално заверен договор за покупко-продажба и талоните на автомобила, толкова ли трудно е да докажеш собственост и че отиваш да си регистрираш колата на твое име на адреса, на който живееш? Струва ми се, че доста обстоятелства се премълчават и случая с бракуваната кола не е бил баш такъв.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Чет 04 сеп 2025 14:03

Само, че между тълкуването и изпълнението на законите между белите богати напреднали държави и бедна бананова република като нашата разликата е огромна. Влизал съм в наказателен паркинг в Нидерландия и съм виждал чисто ново Ферари, поне 20 Уруса, яхти на разни милионери и т.н. някои от возилата бяха на немски фирми за отдаване под наем на ексклузивни коли. Омбудсмана е залят с жалби за конфискувани возила. На последния ми случей дори отказаха да освободят автомобила, ако човека си донесе транзитни номера от България. В случея може да изгори купувача. Ако продавача не иска разправии после поне да му каже предварително , че не носи отговорност по регистрацията и транспорта на колата.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Чет 04 сеп 2025 15:10

Vlad777 написа:
Sky_is_the_Limit написа:За Германия го знам от сънародници. За Холандия си го пише в наказателния кодекс член 94, който дава правомощия на служителите на реда да конфискуват и да задържат вещи до установяване на тяхната собственост. Срокът е две седмици, в който трябва да се докаже собственоста, след това колата ти отлита на вторични. Ще трябва да си платите и репатрирането и престоя на МПС-то на наказателния паркинг.
След като имаш нотариално заверен договор за покупко-продажба и талоните на автомобила, толкова ли трудно е да докажеш собственост и че отиваш да си регистрираш колата на твое име на адреса, на който живееш? Струва ми се, че доста обстоятелства се премълчават и случая с бракуваната кола не е бил баш такъв.

Нотариална заверка за прехвърляне на собственоста на МПС не се изисква във всички страни. В Нидерландия собственоста на МПС, ако то вече е регистрирано на територията и ,се прехвърля за 5 минути дигитално срещу 10 евро без да пълниш гушата на алчни нотариуси. Дори, ако откраднеш големия талон на някой, можеш сам да си прехвърлиш колата и ставаш законен собственик. Можеш да си я отпишеш съвсем законно да извадиш транзитни номера и палиш за България. Когато се занимавах с търговия на коли много пъти съм давал парите на човека, той ми дава всичко и сам си я прехвърлям и отписвам. В последния ми случей с конфискувана кола, тя беше полска. Хората си имат договор на английски, актуална застрахова и ГТП, дори са заснели с видео сключването на сделката. Има си и адрес на продавача, който също живее в Нидерландия. Дори записан час за регистрация в местния КАТ. Единствения вариант беше да излезе колата от наказателния паркинг е, трябваше да дойде поляка и да каже колата е моя. Той не се съгласи и мача приключи. Има си законови вратички как може да караш с чужди номера временно дори с адресна регистрация , но пак стигаме до там, че трябва да е на твое име МПС-то.

В случея на автора дори нотариална заверка се съмнявам да стане в България, която е задължителна според законодателството на република България, защото на мен ми отказаха няколко нотариална кантори, когато по миналата година исках да продам наследствен недвижим имот, понеже нямах българска лична карта, но имам холандска. Обяснението беше: Няма как да те впишем сделката в системата, с друг документ за самоличност освен с български. И си изкарах българска лична карта за да станат нещата. Ама съм и български гражданин. А немецо предполагам, че не е. Аз като адвокат на наши сънародници в Нидерландия ги съветвам, да не се забълбукват с коли с чужди номера, ако имат адресна регистрация или, ако не са на тяхно име. Немските граници на влизане по магистрала се охраняват 24ч. с автомати има пропусквателен режим. По второкласните пътища инцидентно.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 04 сеп 2025 15:27

Sky_is_the_Limit написа:В последния ми случей с конфискувана кола, тя беше полска. ....
продавача, който също живее в Нидерландия...
Е то е от ясно по-ясно - полякът, резидент на Нидерландия я е карал в Нидерландия, без да я регистрира и не се знае колко дълго. може и да са му правили забележка. После решава да я продава на друг, като по този начин избягва плащането на такси и данъци в Нидерландия. И нормално да не иска да каже - тя е моя, защото тогава него са щели да го шият.

В случая темата е за продажба на българска кола, регистрирана в България, която продажба се извършва само с нотариално заверен договор, а продавачът има българска лична карта и съответно може да бъде вписан.
на мен ми отказаха няколко нотариална кантори, когато по миналата година исках да продам наследствен недвижим имот
Нормално, защото си бил продавач, а не купувач. Когато си продавач и нямаш български документ за самоличност просто няма как да те свържат със собствеността на имота. Отново не е релевантно към случая.

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 05 сеп 2025 11:38

Ти правил си някога справки в имотния регистър на република България? Защото аз правя постоянно. И купувача си е регистриран по ЕГН. Нямаш ли ЕГН при нотариус, системата няма да приеме сделката. После ще ти изровя от БМВ форум, където колега се оплаква, че при продажба на МПС на македонец едвам е намерил нотариус, който да се навие с някакви гимнастики да изповяда сделката. Системата в България е такава, че ако нямаш български телефонен номер не може нищо да направиш. Ка моли ЕГН. Миналата година исках да платя едни такси през Изипей и не искаха да ми приемат холандския номер, трябваше да тичам за българска карта. Има и един такъв момент, че въпросния немец да не се окаже албанец с немско гражданство, защото те нямат да ти пуснат аванта. И продавача може да се наложи да върне парите и с лихва.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 05 сеп 2025 17:08

Защо да връща парите с лихва?
Как тогава става легално продажбата на лице от чужбина при нотариус?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”