Здравейте,
онзи ден реших да си сменям термостата, и както знаете отдолу пластмасовият щуцер на помпата, който трябва да се махне за за да се извади термостата е стегнат с две болтчета за ключе 10. Ами едното, което е отвътрешна страна към двигателя оспя да се развие, но другото което е към маската така и не успях да го развия и в крайна сметка главата му се заобли.
Чудя се как да продължа нататък, дали да пробвам да разпробия болта и да нарежа на ново резбата?
Само да спомена, че пасата е този от гаража ми , и съм с механична рейка!

Съвет за развиване на болт със заоблена глава
- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Не се опитвай да го разпробиваш, защото корпуса на помпата е алуминии и свредлото ще ти избяга.Един от вариантите е да свалиш помпата и на настолна бормашина да се разпробие и извади със шпилковадач.Другия вариант е да се опиташ с пила да възтановиш главата и да набиеш ключ "звезда", като преди това с чука го поблъскаш с премерана сила за да не счупиш корпуса.Такива деликатни болтове ги отвивай само със ключ звезда - при него или се отвива или късаш болта
... успех!

- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Давам няколко идеи. С флекс с тънък диск или ножовка парвиш канал и после с ударна отверка или обикновена ако си много як
. Със секач и чук биеш леко отстрани по главата във посокота на отвиване докато поведе и другия вариант с пила да въстановиш болта, както го каза колегата. После задължителноотвивай със звезда или камък и тресчотка
Успех

- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
Благодаря на всички за съветите
тези дни нямам много време, но това което смятам да напрая е да се опитам да докарам заоблената глава за ключе 9. Намерих една хубава полска "гидория" , и мисля от няе да взема камък 9 (6-ограм) и да одаря с него по заоблената глава на болтчето така, че малко от малко да се отличи новият шестостенен провил профил . И по този начин с едно финно секаче от лист на механична ножовка и пила да се опитам да оформя новия шестостен , но вече 9-ка.
Замислих се и въху думите на колегата Silent, да опитам да заваря към заоблената глава друг болт, ноооо .... дали няма да се повреди корпуса на помпата, че ми е сменяна

тези дни нямам много време, но това което смятам да напрая е да се опитам да докарам заоблената глава за ключе 9. Намерих една хубава полска "гидория" , и мисля от няе да взема камък 9 (6-ограм) и да одаря с него по заоблената глава на болтчето така, че малко от малко да се отличи новият шестостенен провил профил . И по този начин с едно финно секаче от лист на механична ножовка и пила да се опитам да оформя новия шестостен , но вече 9-ка.
Замислих се и въху думите на колегата Silent, да опитам да заваря към заоблената глава друг болт, ноооо .... дали няма да се повреди корпуса на помпата, че ми е сменяна