gogomoto написа:juve написа:купил съм датчици от 10 лв до 40 лв замервани са преди са се слагат и изгаря
т.е как така изгаря ? не показва просто или
изгаря наистина и връзката прекъсва ? защото за да изгори трябва да протече един хубав ток така да се каже и тогава , ако е вярно , че като окъсиш буксата стрелката се вдига излиза , че трябва поне за малко да покаже нещо ..... или не ?
колега датчика го замервам преди да го сложа вси4ко си е наред смениям го работи ден два наи-много и пак изгаря
след като го монтирам показва ,въпрос на време да откаже
много не съм запознат с токовете мои приятел ги замерва монтираме и в следствие щом изгори или нз окъсява се нз как да го нарека показва др стоиности на мултицета
а за температура изобщо не показва

Ти ме уби.
Как я пробваш тази стрелка - окъсяваш ли я или през резистор? Понеже ако проблема ти е в стабилизатора в таблото при окъсяване с проводник е нормално да се двигне ама това не значи че с датчик ще мери правилно

Няма никакъв шанс да изгориш датчика като го свържеш в тази верига.....просто няма как понеже идеята е проста - единия край на датчика е на маса а другия край отива към стрелката като другия край на стрелката е на + 12V или там +10 май беше след стабилизатора.Променяйки температурата на датчика му се изменя съпротивлението по определена крива и тама се изменя тока през стрелката и съответно нейното показание....как точно може да изгори ума не ми го побира честно казано.
Иначе датчиците са два типа - няколко отделни с по две жици и един общ с 4 жици.
Ако е този с 4 жици те са както следва - една за маса,една за сигналната лампа за прегряване,една за стрелката и една за информация за температурата към ЕКУ-то (компютъра).Компютъра няма как да ти изгори датчика понеже той там просто след какво е състоянието на датчика а и незнам дали си разглобявал такъв датчик ама вътре са си 3 отделни и дори единия да изгори другия ще си работи.
Единствения хипотетичен шанс да изгори датчика е ако стрелката окъси някак си и пуснеш датчика направо на напрежението между захранване и маса ама....това ми се струва абсолютно невъзможно като знам как е конструирано таблото.
Успех!