Клапа в кутията на въздушния филтър!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Клапа в кутията на въздушния филтър!

Мнениеот ValBo » Вто 24 мар 2009 12:58

Здравейте.
Преди месец, един колега взе, че паркира в мен. Летните гуми на сняг, явно са нова мода;-)
Външните поражения ги оправихме, но нещата опряха до кутията на въздушния филтър.
Двигателя е АБС. Колата е Пасат 94 г, комби. В кутията има една клапа, която се командва от шайбата на алтернатора
Най-вероятно регулира въздуха в зависимост от оборотите
От удара това е разтрошено. Та питането ми е - има ли някакви настройки специфични на тази клапа
тоест, мога ли да слагам директно взетата от моргата кутия или ще се налагат някакви настройки - което е по вероятно
И имали нещо специфично което трябва да гледам преди да я купя
В книгата която имам, такава клапа няма посочена или поен аз не можах да я намеря
Благодаря ви предварително!

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Re: Клапа в кутията на въздушния филтър!

Мнениеот suba » Вто 24 мар 2009 18:49

Колега каква е тая клапа където се командва от шайбата на алтернатора :shock :?:
Въпросната клапа се командва от вакум (който влиза в смукателния колектор) и температурен датчик (който е в самата кутия).В зависимост от нея се пропуска студен или топъл въздух в двигателя.Ако това е въпросната клапа не иска никакви настройки а и повечето колеги (в това число и аз) сме я изолирали защото значението и е почти никакво.
Ако искаш по-подробна инфо. използвай търсачката ,колега.
Във форума има много теми за тази клапата

Потребителски аватар
ValBo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValBo » Вто 24 мар 2009 19:02

Беше чисто предположение - кутията е разбита, бяха разхвърчани разни пружини, а по остатъците го оприличих на центробежен регулатор. Още повече е много близо до шайбата на алтернатора
Благодаря, ще потърся тази вечер с търсачката - вече знам какво да търся;-)

valeri_m
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valeri_m » Вто 24 мар 2009 19:22

[quote="suba"]Колега каква е тая клапа където се командва от шайбата на алтернатора :shock :?:
Въпросната клапа се командва от вакум (който влиза в смукателния колектор) и температурен датчик (който е в самата кутия).В зависимост от нея се пропуска студен или топъл въздух в двигателя.Ако това е въпросната клапа не иска никакви настройки а и повечето колеги (в това число и аз) сме я изолирали защото значението и е почти никакво.

Има значение особенно при студено време колата ти загрява по-бързо от факта,че смуче топъл въздух и от там по икономичен разход и по дълъг живот на двигатела и много други неща свързани.
Какво ти пречи клапата ако всичко е наред(свързана).

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 24 мар 2009 19:28

Както пише suba тая клапа изобщо не ти трябва и аз съм я изолирал, а вакуума за да работи го взима от едно щуцерче отзад на моното откъм купето не е лошо да го запушиш :idea:

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Сря 25 мар 2009 0:19

Това е един от вечните спорове за В3.Разликата с нея и без е почти никаква според мен.А и карам и на газ,а газта обича студен въздух.Та за мен е по-добре без нея.Като чета във форума за и против са 50 на 50.
Така,че всеки да си я прави кавото иска :wink: .
А колегата явно иска да я възтанови и да си му работи,просто му казах,че може и без нея.

Потребителски аватар
make666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот make666 » Сря 25 мар 2009 11:20

Здравейте!Колата ми е Б3 с двигател ABS.От зад на моното има два вакуума.При мен след ремонт в сервиз маркучетата на тези вакууми изчезнаха.Каква им е ролята , защото колата започна да прави проблеми при изключване от скорост/падат оборотите до 200 и на моменти направо угасва/.Възможно ли да е от тях.Благодаря.

Върни се в “Passat”