теч на масло от отдушника за картерните газове 2е мотор

Техническа и сервизна информация за Passat
ROSTISLAVG
Автомобил:
Двигател:

теч на масло от отдушника за картерните газове 2е мотор

Мнениеот ROSTISLAVG » Пон 25 авг 2008 17:03

След смяна на масло забелязах теч около маркуча които излиза от картера.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пон 25 авг 2008 18:21

според мен са маслени сегменти.ама нека някой по-по-най да каже

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 25 авг 2008 19:16

Ами единствената роля на маслените сегменти е да не влиза масло в цилидъра т.е. да не го изгаря....ако го харчеше да - склонен съм да се съглася,че проблема би бил в маслените сегменти.
За да може да "духа" много от картерните газове говорим за компресионни сегменти,които не уплътнчват добре и оттам част от сместа под налягане се издухва в картерното пространство.Това води до създаване на налягане в картерното пространство и то излиза през въпросния отдушник за картерните газове.
Тъй като по принцип в картера винаги има слабо налягане заради въртенето на частите и плискането им в маслото както и изпарения от самото масло това води до омасляване на въпросните тръби за картерните газове.
По-важно е друго - като се измъкне маркуча за картерните газове и се затапи с пръст дали се образува налягане,което постепенно да се увеличава и да започва да побутва пръста.По принцип при мен поне има слабо налягане на празен ход,което не бута пръста а при по-високи обороти изчезва съвсем.
При изпускащи сегменти там има налягане и дори затапено с пръст като поработи двигателя се мъчи да го избута.
За омасляването има и друга причина - парите и лекото налягане,което е нормалното за там, много често при своето излизане през маркуча влачи със себе си капчици масло (просто те са дребни и излизат заедно с него).Те в даден момент се отделят по стените на маркучите,в мното и т.н.
При по-старите коли там има така наречения "капкоуловител" ,който представлява ситна цедка,която пропуска парите но не и капчиците и така намалява омасляването отвътре по маркучите и по моното.При мен е рано да кажа има ли ефект.
По принцип ако връзката е хлабава или е цепнат маркуча може да се омаслява заради капчиците,които излизат заедно с маслото.
При мен забелязах,че омаслява леко там,където излиза щеката за маслото от блока (самата метална сглобка) понеже явно там има хлабаво място.
Общо взето е това.
По повод твоя проблем виж дали духа много оттам и прави ли налягане като го затапиш и си смени парчето маркуч или го попритегни да не е хлабаво.
Успех!

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Пон 25 авг 2008 19:31

Колегата беше много изчерпателен
Аз само ще кажа още един вариант
В удушника има филтър-мрежест.Ако е запушен избива масло почти от всякъде.Ако passat-a e B3 или B4 този филтър е в капака на клапаните.Сваля се капака и се измива с нафта или обезмасляващ препарат.Ако е B5 най - простия вариант е да се надуе с компресор през маркуча.
Но и аз мисля,че нещата не са от сигменти.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пон 25 авг 2008 21:44

извинявам се на колегата.картерните газове просто по никакъв начин не се свъезват с маслените сегменти.просто немисля като пиша. :027:

techhard
Автомобил:
Двигател:

Re: теч на масло от отдушника за картерните газове 2е мотор

Мнениеот techhard » Пет 30 авг 2013 5:30

Здравейте, и аз имам този проблем. Колата е б5 АХУ. На празен ход като затапя тръбичката усещм много слабо налягане, даже ми се струва, че изчезва, но понеже бях сам нямаше кой да ми подаде газ все още имам съмнения. Та въпроса ми е как се сваля въпросния одушник, че целия двигател е олят в масло има дори по гарнитурата на ерг клапана, а гарнитурата на капака на главата я сменях миналата година ?

Върни се в “Passat”