Пасат Б5 1,9TDI свети ABS, черв. удивителна и зумер - решено

Техническа и сервизна информация за Passat
mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 1,9TDI свети ABS, черв. удивителна и зумер - решено

Мнениеот mtm_golf » Сря 01 фев 2012 19:52

Здравейте, колеги! Да споделя за моя проблем. Всичко започна преди 3 дни когато започнаха и студовете. Сутринта завъртам ключа на контакт, светват всички лампи, изгасват всички лампи изгасва лампата за подгрева и паля. При завъртането на стартера светна лампата за ABS-а и едновременно с нея три тъти премигна червената удивителна и изписука три пъти зумера, след което и двете изгаснаха и повече не светнаха. От тогава всяка сутрин на първото палене все същата история. Мисля си възможно ли е да се е обледенил датчика за ABS-a и да не може да се размрази. Ако е лош контакт според мен би трябвало да светва от време на време лампата по време на движение. Моля, ако някой е имал същият проблем да сподели...
:beer
Колата е пасат б5 1,9TDI, 110кончета

Потребителски аватар
nistel_87
Автомобил: Honda Accord 2007
Двигател: i-ctdi

Re: свети ABS и червената удивителна и писука зумера Б5

Мнениеот nistel_87 » Сря 01 фев 2012 20:45

Първо една диагностика Vag-com - може да е датчик или по-лошо блока на АБС,много често срещан проблем при Пасат Б5..
ТУК много подробно е описан проблема :arrow: viewtopic.php?f=6&t=77059 Приятно четене mhihi

bayilija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayilija » Сря 01 фев 2012 21:04

Модула на АБС-а следи захранващото си напрежение и ако е по-ниско от 10В се сърди.
Според мен най-вероятните причини са:
1. Предпазителите над акумулатора 2х30А нагарят /има такива теми/
2. В тази позиция /на стартер/ контактния ключ прави лош контакт към клема 15 /+ след контактния ключ/
3. При палене напрежението на акумулатора пада доста.

Опс, обърках се с Голф, по т.1 няма при теб такива предпазители, извинявам се. Май са в купето, но не знам дали правят проблеми. Във всеки случай щом си изгасва лампата на АБС след задържане на контакт, значи не открива проблеми при теста, става нещо в момента на стартиране.

Последна промяна от bayilija на Сря 01 фев 2012 21:57, променено общо 1 път.

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Сря 01 фев 2012 21:47

Прочетох темата открай докрай, но не разбрах къде се намира тоя ел.модул на ABS-а???

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 01 фев 2012 22:13

Ел.модула на АБС-а е заедно със самия блок на АБС-а в едно общо.Металната част се казва хидроблок и в нея има помпа и клапани,другото се води електрониката на блока и е едно пластмасово,което е закрепено към металното.Цялото общо се нарича модул ABS .Общо взето при В5 седи в близост до разширителния съд за хидравлична течност за волана,няма как да го сбъркаш.
А за какво ти е да ходиш при него?
Така,както описваш проблема,явно наистина става дума за по-ниско захранващо напрежение,в момента на завъртане,което е или клеморед или акумулатор (не казвам,че е умрял и утре няма да запалиш,а че напрежението му пада под дадена стойност,която е гранична за АБС-а.).Ако беше датчик,нямаше да изгасне като запалиш,а щеше да продължи да си свети,докато не се оправи проблема.Щом като запалиш всичко гасне,значи системата става изправна и колегата добре те е насочил,да търсиш причината по трасето на захранването на самия модул (клеморед,акумулатор,масите към купето).

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Чет 02 фев 2012 20:10

Ами акумулатора ми е на 1,5години, но още утре ще го замеря дали кляка при палене. И на мен ми мина през ума, но понеже акумулатора не е много стар си мисля, че по-скоро проблема не е в него. Иначе колата я карам всеки ден без изключение и проблем с акумулатора досега съм нямал. Забравих да спомена, че преди 3дни започна да върти по 4-5сек. преди да запали. Днес проверих подгревните свещи и се оказаха 2 изгорели, които смених веднага. Утре ще видим как ще пали и дали пак ще светнат лампите...

Колеги, днес вечерта замерих напрежението на акумулатора при паленето и се оказа че кляка на 9,2V, но въпреки това зумера не писука и лампите не светнаха. Беше -3градуса, ако не се лъжа. Въпроса ми е някой знае ли дали клякането на акумулатора до 9,2V е нормално или не? Според мен наистина това побърква ел.блока на ABS-а и всичко идва оттам. Но все пак не съм убеден до колко е нормално да кляка напрежението при палене...

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 02 фев 2012 20:26

Повечето автомобилни електроники спират да работят нормално при напрежение под 9V (поне така ни учеха на времето в техникума при различните класове електронни устройства и техните изисквания за захранване и бля бля).Принципно явно наистина,ако акумулатора ти падне под 9V ,АБС-а надава вой и не е доволен.Съмнявам се под 9V да работят ок нещата.До колко е нормално да пада - нямам идея,никога не съм проучвал този въпрос,ама да кажем до 10 ми се вижда нормално да падне,като завъртиш да запалиш (все пак консумираш доста енергия в този момент).

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Чет 02 фев 2012 20:36

Страшно се надявам да е така, колега. И аз мисля като теб и може би утре ще го сложа да се зареди. Все пак е на година и половина. Предполагам, че понеже карам на по 9км. до работа и 9км. обратно и като се вземе предвид, че е доста студено, акумулатора не се зарежда напълно.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 02 фев 2012 20:46

Дизела консумира доста сериозен ток при завъртане,защото е по-тежък за въртене двигател и натоварва по-сериозно акумулатора.Също така при дизела имаш 30-40А подгревни свещи преди да завъртиш да запалиш,както и след като запали има подгревни свещи за антифриза (повечето дизели на VW ги имат) и и те също консумират едни сериозни токове. Общо взето това води до проблем,когато я караш на по-кратки разстояния,защото акумулатора не успява да се дозареди,след като си запалил,защото минаваш сравнително кратко разстояние.
Свали го,за да го заредиш,провери му електролита (ниво и гъстота) и всичко ще си му е наред :)

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Чет 09 фев 2012 22:20

Да докладвам за изхода на моя проблем. Заредих акумулатора и оттогава вече седмица няма и помен от светещите лампи и неприятното пищене на зумера. Явно клякането на напрежението при палене е бил проблема. Надявам се да не се появи пак. :beer

tomito
Автомобил:
Двигател:

Re: свети ABS и червената удивителна и писука зумера Б5 - решено

Мнениеот tomito » Пет 17 фев 2012 19:59

добре е да си провериш и как зарежда генератора - примерно след половин часово каране с и без консуматори напрежението на клемите на акумулатора трябва да е м-у 13.8-14.2 V

Потребителски аватар
zevsa
Автомобил: VW Passat ALLTRACK
Двигател:

Re: свети ABS и червената удивителна и писука зумера Б5 - ре

Мнениеот zevsa » Сря 30 окт 2013 21:18

19112013170.jpg
пичове темата е малко старичка но може да я разгледаме от друг ъгъл и доразвием.при мен заради такова присветване на абс-а и есп-то смених акумулатора по съвет на пишман майстор като впорчем други няма край мен в града май, но проблема си остана.абс-а ми е модел бош от този тип на снимката
$(KGrHqZHJCoFIVWcuS2SBSOduRtI-Q~~60_12.JPG
. има ли някой смеха на пиновете на куплунга в двигателния отсег и по-точно на захранващия пин кой номер е,както и дали ще е проблем при разкачена букса на абс-а да дам на контакт.бях чел някъде по форума че има опасност да изгоря компа-има ли нещо вярно?искам преди да си играя с отваряне на блока за запояване на прословутата маса да съм напълно сигурен че е проблема в него.да не се окаже че е примерно клеморед :icon_lol

Последна промяна от zevsa на Сря 20 ное 2013 23:12, променено общо 1 път.

apekov
Автомобил: VW Passat B 5
Двигател: AMX 2004 4Moution

Мнениеот apekov » Съб 09 ное 2013 8:40

Здравейте, нека и аз използвам темата на колегата за едно питане относно ABSа. От няколко дни карам пасат Б5 1.8 ADR, и по време на движение зумера почва да пищи и АВС светва, когато колата почне да спира като натискам спирачката АВСа се включва без да е провлачило някое от колелата - това се случва когато лампата на АВСа не се е включила. Предния собственик каза че като сменяли накладките от пред нещо станало с датчика, но като дам контакт всичко си гасне след теста, което според прочетеното трябва да означава че е наред. Този датчик регулира ли се по някакъв начин спрямо карето - на предишното ми Ауди можеше да се регулира. Имам нужда от помощ, и като включа Вагкома в куплунга диода му не светва, някой знае ли има ли предпазители за този куплунг, от къде му минават кабелите и т.н.

Потребителски аватар
malin.angelov
Автомобил: vw passat
Двигател: BMP 07

Мнениеот malin.angelov » Съб 09 ное 2013 16:26

Колега, за да не пиша по няколко пъти:

www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=400980

Върни се в “Passat”