Проблем с масло

Техническа и сервизна информация за Passat
scruc
Автомобил:
Двигател:

Проблем с масло

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 0:51

Здравейте VW фенове, поздравявам ви за жестокия форум който сте спретнали и за колегиалноста която поддържате,наистина това е един от най-добрите и чисти форуми които съм виждал продължавайте все така. Да ви се представя казвам се Васко и съм голям поклонник на марката ФОЛКСВАГЕН, по професия съм ел. техник ама не го работя.И така имам си една кукличка VW Passat 1.8 ABS .Първият ми въпрос е свързан с масло, проблемът е следния преди 4 месеца от пуста икономия си налях някакъ съмнителен бензин, след 400км вдигам пръчката и ужас нивото на маслото се вдигнало с около 3 пръста, източих около 5.5 л течност от картера течноста имаше мирис на нафта,нямам загуби на антифриз и предположих че е от въпросния бензин, източих целия резервоар смених горивния филтар продухах бензино провода и налях ново масло.Проблемът е че пръчката показва 3 мм над максимума асъм налял точно 4л масло, покарах 500км и источих маслото точно толкова колкото бях налял,сипах новото и пак 3мм над макса.Ако някой има идея защо пръчката показва повече нека сподели,защото на мен нищо не ми идва на ум.Благодаря ви предварително.

Последна промяна от scruc на Вто 20 фев 2007 0:58, променено общо 2 пъти.

scruc
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с масло

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 0:55

Предварително се извинявам ако съм згрешил някъде.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 20 фев 2007 1:06

Сигурен ли си колко точно литра масло ти събира двигателя? Щото важното е като го налееш да е колкото трябва, и да можеш в последствие да прецениш дали намалява или се покачва. Ако се покачва не е хич добре (не че ако го папа бързо е добре де).

scruc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 1:18

Ами колата е при мене от пет години, само два пъти и е сменяно маслото в сервиз останалите смени аз съм ги правил и винаги съм наливал 4л и проблем не е имало до този момент, нямам загуби на антифриз поне не големи, такаче смятам че в този бензин около 20л е имало нафта или нещо друго защото малко след като го налях започна да причуква аванса и да плипушва колата а и маслото което източих имаше мирис на нафта.И тази нафта се е просмукала в картера но сега резервоара е чист и отново съм сипал от бензина с които винаги съм карал.

kristian112
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristian112 » Вто 20 фев 2007 2:16

да не си сложил по къс филтър ?? не вярвам да е от това но все пак ???

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 20 фев 2007 8:47

Здравей Васко, току що ти прочетох темата. Нямаш абсолютно никакъв проблем с маслото в момента. Този двиг. събира 3.600 до 3.800л в зависимост от филтъра. Нормално е ако си сипал 4л да е малко над максимума. И на мене последния път като го сменях докато се усетя ми наляха 4л и отиде на около 5мм над максимума. Сега след като минах 2500км си дойде точно на макс. Поздрави. :P

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 20 фев 2007 10:01

Добре дошъл в семейството : vw fen scruc

teodor6769 написа:Здравей Васко, току що ти прочетох темата. Нямаш абсолютно никакъв проблем с маслото в момента. Този двиг. събира 3.600 до 3.800л в зависимост от филтъра. Нормално е ако си сипал 4л да е малко над максимума. И на мене последния път като го сменях докато се усетя ми наляха 4л и отиде на около 5мм над максимума. Сега след като минах 2500км си дойде точно на макс. Поздрави. :P

Много точно написано.

След смяна на маслото и на моя двиг. му слагат ок 3.600 л., а при нужда се долива, така че нивото на щеката да е малко над средата м/у мин. и макс.
Ако ти смесва маслото с бензин(дори и при наличие на съмнителни примеси в него) миризмата му няма да наподобява на нафта, а на бензин. Смени по възможност бензиностанцията. Аз зареждам обикновенно от "Еко", понякога от "ОМВ" и рядко от"ШЕЛ", нямам оплаквания от "Лук ойл", въпреки че не зареждам често от тях.

Моноинжекциона ти омаслен ли е?

jerrry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jerrry » Вто 20 фев 2007 10:30

По принцип толкова си побира-3.500-3.600.Дават му по каталог 4.500 да побере но проблема е че никога не се източва цялото количество.По-добре е да не го препълваш.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Вто 20 фев 2007 10:41

И при мен е така. Вече няколко смени от 4 литрова туба оставяме около 0,5 литра и винаги е около максимума. Има се предвид че при източване не може старото да се източи на 100%.
И между другото НЕ побира 4,5 литра - това е за дизеловите двигатели, за този в книжката пише "приблизително 3,8".

scruc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 11:38

Много ви благодаря момчета,сега като се замисля когато го сменяха в сервиза го източваха с помпичка,а когато съм го наливал аз винаги съм го наливал по пръчка,ама сега след тая случка отворих AUTODATA и там пише 4л за този двг. и явно от там съм се заблудил а и тея сведения в AUTODATA май са нещо средно между истина и лъжа ама аз се вързах :oops: . И все пак първия път наистина источих около 1.5л повече течност от картера дали е възможно по моното или бенз помпа.

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 20 фев 2007 11:59

Мисля че е възможно при лош бензин примесен да речем с нафта или някакви други гадости да не е имало добро изгаряне в цилиндрите и оттам остатъка покрай сегментите да е отивал в картера. Ти трябва да си усетил и по работата на колата че бензина не е читав. Неравномерни обороти, пушене и др.

scruc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 12:17

Така беше малко след като налях бензина започна да причуква аванса и да припушва, ама въобще не съм и помислял че има чак такива гадости които да се просмучат в картера

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 20 фев 2007 12:48

От нашия бензин всичко можеш да очакваш. Намери си читава безиностанция и зареждай само от там по възможност. Не си писал откъде си, за София dpp ти е писал.

scruc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scruc » Вто 20 фев 2007 19:33

От София съм и попринцип винаги зареждам от OMV, ама тоя път незнам с кой ъкъл сипах от една бензиностанция, май някаква бивша ведомствена беше а и това беше във Видин и не знаех дали на близо има OMV и затова сипах от там. Иначе утре утивам на диагностика и след това на маслар да ми истегли маслото с помпа и след това ще налея ново по норма и ще карам така да видя какво ще стане, след това ще напиша резултата и тук за да е полезна темата и на други колеги.Благодаря ви за отговорите които наистина ме накараха да се замисля. :gruebel

Потребителски аватар
kbot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kbot » Вто 20 фев 2007 20:01

Щом не се вдига - нямаш прблем. Важно е като наливаш да следиш по пръчката колко е нивото. Обема на системата постепенно намалява от отлаганията- т.е. кола на години побира по-малко от нова.

Върни се в “Passat”