Asko VW написа:За кола на тези години е нормално да има известна, лека загуба на масло, било леки течове, турбо, горене, картерна вентилация и други. При коли с наличен ДПФ се получава едно вкарване на нафта в маслото, по време на активна регенерация, което може да създаде впечатление, че автомобила не пипа маслото - колкото налееш, толкова точиш. Моята я карам вече 9,5 години, като има моменти когато нивото не мърда и за 10к, но е имало и моменти когато се получават спадове, примерно съм доливал до 0,5 л на 15к (гогато ползвах LL масло и го сменях на толкова). Също така съм забелязал, че спадовете се получават при по-често и по-продължително шафиране извънградско (с магистрала). Предполагам, че това се получава от една страна от това, че ДПФ в тези условия се регенерира пасивно и не попада гориво в маслото, а от друга от температурата нафтата в маслото се изпарява и нивото му спада.
При теб е махнат ДПФ и вече няма регенерации, които да вкарват дизел в маслото и да му вдигат нивото. Отделно не знаеш на какво ниво е било след последната смяна, колко си загубил от течове и при ремонтите, съответно не знаеш каква ти е реалната, текуща загуба.
Моят съвет е да не прибързваш със скъпите ремонти, когато му дойде времето (или ако те гложди по-рано) смени маслото, като излезеш от сервиза раздвижия хубаво да си загрее и да обърне маслото през системата, след това я спри на равно място и на другия ден провери маслото по щека, за да имаш коректна отправна точка. След това, периодично си следи ниво, по щека, за да видиш реалния разход и съответно да прецениш дали да се хвърляш на скъпи ремонти.
Принципно за около 1 л на 10к не мисля, че е нужно и оправдано да отиваш на основен ремонт, но това си е твое решение разбира се.
Добър съвет , благодаря .
Ако излезе , трябва ремонт там е работата дали ли заслужава .
Защото получавам различна информация за такъв ремонт.
Някъде от 2500до 3000 лв части + труд .
Също и по- висока сума + - 7000лв .
Ако е първия вариант съм по склонен да правя ремонт.