Тракане

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pavelkv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Тракане

Мнениеот pavelkv » Вто 05 юни 2007 17:50

Когато запаля колата си има обичайното тракане на повдигачите от 1-2 секунди.След това обаче тракането продължава (само ,че по слабо) още 2-3 минути,после изчезва. Маслото ми е лики моли 15w40.
На какво може да се дължи това?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 05 юни 2007 19:43

Имам го същия проблем - повреден повдигач (пълни се по-бавно понеже не задържа достатъчно добре налягането в себе си).По принцип не е болка за умиране поне според повечето колеги във форума стига да не те дразни.И да сменяш маслото няма да се оправи защото проблема не е в маслото.
Практиката е да се сменят всичките 8 което излиза около 200лв (100-тина са повдигачите,незнам колко е гарнитурата на главата и някакви за труд -сваля се ангренажа,после разпред. вал и се вадят старите,слагат се новите като първо се обезвъздушават и обратно по реда на разглобяване).

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 05 юни 2007 20:08

zfa159 ще извиняваш за поправката но повдигачи се продават и на бройка около 10-15лв за 1бр. Комплекта от 8 е от 80 до 120 лв в зависимост от марката. Сваля се капака на клапаните а не на главата който е от 5 да 25лв в зависимост от модела. И накрая процедурата по смяната може да си я направиш и сам в рамките на 30мин. :wink:

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Re: Тракане

Мнениеот Danny boy » Вто 05 юни 2007 20:37

pavelkv написа:Когато запаля колата си има обичайното тракане на повдигачите от 1-2 секунди.След това обаче тракането продължава (само ,че по слабо) още 2-3 минути,после изчезва. Маслото ми е лики моли 15w40.
На какво може да се дължи това?

Не се притеснявай нищо ти няма на повдигачите.Аз също имах такъв проблем/то не е проблем а просто е малко смущаващо за човек дето не му е ясно/Това се дължи на маслото ти защото е по-гъстичко и му е нужно повечко време да зареди камерите на повдигачите 2-3сек както ти си забелязъл тъй като нашите повдигачи са хидравлични.Когато дойде време за смяна си сложи 10W40 и тракането ще изчезне,поне докато температурите не станат отрицателни.Ако и тогава се обадят 5W40 и няма да ги чуеш,ама е пълна синтетика и е скъпичко.Аз минах на Motul 6100 10W40 synenergy и сега всичко е ок,спряха да тракат .Ако се получи тракане на повдигачи при загрят двигател тогава може да помислиш евентуално за смяно но аз смятам че нямаш такъв.Карай си спокойно това не оказва влияние за износване на двигателя :wink:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Re: Тракане

Мнениеот Теодор » Вто 05 юни 2007 21:27

Danny boy написа:Карай си спокойно това не оказва влияние за износване на двигателя :wink:
    В общи линии е прав колегата по добре хлабав-тракащ отколкото запекъл-блокирал повдигач :wink:
    За вискозитета на маслото не съм напълно съгласен но всеки преценява за себе си какво да сипва според състоянието на двигателя :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 05 юни 2007 22:24

Теодор написа:zfa159 ще извиняваш за поправката но повдигачи се продават и на бройка около 10-15лв за 1бр. Комплекта от 8 е от 80 до 120 лв в зависимост от марката. Сваля се капака на клапаните а не на главата който е от 5 да 25лв в зависимост от модела. И накрая процедурата по смяната може да си я направиш и сам в рамките на 30мин. :wink:

Е...сега....това са подробности :oops:
В смисъл по принцип като бях пуснал същата темичка мнението беше че е по-добре да се сменят всичките като ще се прави :roll:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 05 юни 2007 22:28

zfa159 написа:Е...сега....това са подробности :oops:
В смисъл по принцип като бях пуснал същата темичка мнението беше че е по-добре да се сменят всичките като ще се прави :roll:
    Прав си че е добре да се сменят комплект, даже може аз да съм ти дал този съвет. Грешката ти е че не се сваля главата а само капака на клапаните и разпределителния вал :wink:

Върни се в “Passat”