Ако позволите едно скромно мнение и от мен (простете, ако повтарям вече някои от колегите) :
1) 20-30см. повдигане (лифт) е смешно да се помисли въобще, камоли за Пасат. В света на джиповете, лифтовете са 2 инча, 4 (или 4.5) инча и 6 инча. Като при последния и след него се сменя всичко напрактика и ти остава едно шаси. Като крайния резултат е нечовешки, става само за извън пътя и тоза руските блата и т.н. А и да питам - в момента Пасата е да кажем с едни 15-17 см. просвет. Не знам точно колко е, но на повечето джипове например е 20-22см. (стандартно). Та 15 + 20 (лифт) =35см. Не знам дали си давате сметка какво значи просвет от 35см., но това е за сериозно офроуд животно..

Единсвения джип в света, който излиза от завода с просвет, близък до този е военния УАЗ с редукторни мостове, където е 31см. с щатните гуми.
2) При лифтована кола (или джип) се подобрява поведението извън пътя - най-вече дълбока кал, дълбок сняг, катерене на скали и въобще силно пресечени терени, където се търси голям ход на окачване. Напрактика сложни местности, където скоростта на движение е (много) малка. Последното тотално не може да се постигне с Пасат-а, мисля, излишно е да казвам защо. Но пък за тази сметка, се променя значително поведението на пътя. Забравяш за големи скорости в завой, макар, че Пасата е нисък (в сравнение с джип), мнооого внимателно по странични наклони и т.н. Дори и да намериш подходящ размер пружини и амортисьори, те ще са от/за всичко друго но не и Пасат. Тоест, сметнати за тотално други товари, ъгли и т.н. А и в крайна сметка релефа в БГ с тези (странични) наклони и т.н може да ти донесе някоя беля (кълбета) ако ходиш по гората. Иначе само за риба и язовири става.
3) Както колегите писаха, голям проблем ти става трансмисия и окачване. Да не говорим, откъде ще вземеш или ще ти направят тези 'къстъм' планки, тампони и т.н. (щото готови кит-ове за тия коли няма), но товариш полуоси, карета и т.н. Те стават напрактика консуматив. Говоря за сериозно повдигане, което в този случай се явява всичко над 2 см. Ако не вярвате, проучете за лифт при Лада Нива, Паджеро и въобще всички джипове с независимо окачване отпред. Да не говорим за гумите.. Пак, в света на джиповете, лифта се прави
и за да сложиш по-големи гуми. Е тука как ще го направиш?? Дори и да влезнат без да 'подстригваш' калниците, ще трябва да ограничиш радиуса на завоя, на бабуни и неравности със сигурност ще опира. Да не говорим, че по-големите колела ще ти свалят драстично скоростта надолу, пре-настройка на скоростомер) и т.н.
Не давам акъл, но разумния вариант е Пасат-а за all purpose кола и нещо като Нива, или което и да друго от рода за риба и фън извън пътя..

Не трябва да се е**ваме с простите закони на физиката..
...идеята ми е друга обаче .. пръгваш да вдигаш кола с голямо междуосие .. и ефекта ще е доста съмнителен като проходимост .. за да се катери нещо и да преодолява препятствия .. трябва малко междуосие .. вижте Сузуки Самурай например .. с модифицирани /щпер/ диференциали е просто неудържимо ....
Не си напълно прав.

Дългата база също има големи предимства, дори и на пресечен терен. За много сложни и тежки траяли, факт е, късата база (междуосие) е единствен вариант. При Самурайчето вероятно имаш предвид, че е с 'шпер' в задния мост?.. Шпер-а или LSD (Limited Slip Differential) е просто по-'затегнат' нормален диф, демек с ограничено приплъзване. Има + при сняг например или хлъзгав терен, но не е кой знае какво предимство за офроуд.... Отплеснах се..