Първо искам да благодаря на автора на темата ! Много добре обяснено и същевременно много важно да се знае преди да се премине към смяна на четки, релерегулатор и диоди на алтернатора.
Използвам темата да попитам за моя случай. Колата ми е Ибиза 1.6 SR с двигател на Голф 4. Не съм сигурен какъв ми е алтернатора. Може би е Валео. Ще го проверя. Днес за пръв път акумулатора се предаде ! Взех да меря напрежението на зареждане с мултицета и за голямо съжаление установих че при включени консуматори стига до 12.9 - 13.0 волта. Каква изненада..... Ефекта от системно недозареждане на акумулатора съм 99.9 % сигурен че му е видяло сметката и че теста с товарната вилка е ясен. Този акумулатор днес за 3 часа падна ...... Марели е акумулатора и никога не е правил проблеми. Над акумулатора има една пластина. Над пластината има пластмаса с бушони. При работещ мотор отворих таблото с бушоните и установих че има и няколко по-дебели черни кабела. Има и някакви ламаринки, които мисля че играят ролята на бушони за дебелите кабели, но не съм сигурен. Единият от тези кабели ми направи впечатление че бая пареше.... Той отиваше към плюса на акумулатора. Мисълта ми е дали някой от тези кабели не е от алтернатора (в тъмното не ги проследих) и възможно ли е той да оказва влияние ? Другото, което се питам е защо проклетата лампа за зареждането днес не ми светна нито веднъж, при положение че напрежението падаше до 12.4 при включен реотан на задното стъкло.......
Едно време имах проблеми със зареждането на акумулатора на опел Кадет. След като смених четки, лагери и реле-регулатор се оказа , че проблема е в кабелите от алтернатора до акумулатора

Дублирах кабелите и проблема изчезна. Само искам да добавя, че взех силиконови многожилни кабели, защото преди това от вибрациите на алтернатора "мостовите" едножилни дебели кабели се скъсаха.