slav маслото се налива преди да се зареди системата с фреон.На компресорите им трябва от 100 до 200 грама масло, зависи от вида.Маслото се движи заедно с фреона в системата.Разбира се по-голямата част от него остава в компресора и го смазва.Маслото е специално и не е евтино ( оригинално на Мерцедес 200 грама е над 120лв. ).Зелената боя в маслото се слага за да може да се намерят бъдещи пропускания на системата.Тази боя реагира на UV светлина.Слага се при по-новите модели климатици.
stany68 да не забравиш да смениш и семеринг на компресора, ако ще правиш ремонт, че ще береш яд после.Лагерите не са евтини, но няма как.
хаха хич не се надявай да го проверяваш сам това е хермтична система , не е автомобилен двигател..... може да го провериш ама като му изхвърчи фреона а тогава вече е много късно - и без това ще ходиш на маистори......
пс е-е е колега, малко страшна описа картинката..... на компресорите с 134А се слага синтетика , която може да доближи до 100 лева литъра ( нормално) ама 200 грама за 120 .... не всички карат мерцедеси и едно уточнение : маслото синтетиката де изглежда зеленикаво ама това не значи че вътре има оцветител..... оцветителя си се слага съвсем отделно и от там нататък си напълно прав.......
след това уточнение съм напълно доволен вече ама просто докато четях ми прозвуча, все едно това е напълно необходима съставка на маслото А за мерцедес - ние си знаем там и пепелник да ти продават , ще ти поискат 100 лева - никога да не забравяш , че караш мерцедес и си чорбаджия п.с Колега , искам да уточня , че не искам да се заяждам с никого.... надявам се , че не си изтълкувал моите уточнения така .....
Колега bobcho благодаря за компетентния отговор. И още едно питане ако може. Това наливане на маслото с тази машина която зарежда фреона ли става или по друг начин? Щото вече няколко пъти караме коли на дозареждане и аз поне не съм забелязал нещо друго освен това закачане с маркучите да правят.
juve не съм изтълкувал мнението ти като заяждане, просто исках да има яснота
За пълненето: някой компресори имат пробка в горната си част и може да се налее маслото оттам.Другия вариант е:
- в системата няма фреон.Скачват се мъркучите, вакуумира се системата.Сипва се нужното количество масло в някакъв съд.Потапя се свободния край на мъркуча в маслото и се отвива крана.От вакуума маслото се всмуква в системата.След това отново се вакуумира и се пълни с фреон.
[quote="slav Това наливане на маслото с тази машина която зарежда фреона ли става или по друг начин? Щото вече няколко пъти караме коли на дозареждане и аз поне не съм забелязал нещо друго освен това закачане с маркучите да правят.[/quote]
Ефтиното винаги е по-скъпо!!!Стига сте ходили при хладилни техници които могот само да зареждат с фреон, търсете майстори на климатици
eeeee,най-накрая се свърши.Климатроника е готов,работи на 6,че даже го и тествах с онази полезна таблица с кодовете за грешки.
Ремонтираха го в "Радиал 2000" - отскоро правят и климатици,но в сервиза в Студ.град.Може да се каже,4е сега се учи 4овека,но поне учителя е читав - някакъв мн.добър от Радиал - а в Пловдив.
Като цена не е зле- напр.датчика за налягането/нов/ излезе 76.00 лв.с доставката от Пловдив.Мисля ,че е добре ??
Иначе апаратурата е нова,има си всичко,има и желание,не се прави на голям спец,а си работи човека.
Това е .Благодаря на всички за мненията и съветите.
eeeee,най-накрая се свърши.Климатроника е готов,работи на 6,че даже го и тествах с онази полезна таблица с кодовете за грешки.
Ремонтираха го в "Радиал 2000" - отскоро правят и климатици,но в сервиза в Студ.град.Може да се каже,4е сега се учи 4овека,но поне учителя е читав - някакъв мн.добър от Радиал - а в Пловдив.
Като цена не е зле- напр.датчика за налягането/нов/ излезе 76.00 лв.с доставката от Пловдив.Мисля ,че е добре ??
Иначе апаратурата е нова,има си всичко,има и желание,не се прави на голям спец,а си работи човека.
Това е .Благодаря на всички за мненията и съветите.
Калкулацията не може да ми е мн.точна,защото съм с разни отстъпки,а и други ремонти имаше ,но като цяло е:компресор - 200 лв.;датчик за налягането - 76лв.;тампон на двигателя + лагер на главина=80 лв;труд - 100 лв.или 460 лв.общо.
Засега всичко е ок.И се усеща смененият лагер...