Вентилирани дискови спирачки на Б3 1,8 88 г. ?

Техническа и сервизна информация за Passat
bachest
Автомобил:
Двигател:

Re: Вентилирани дискови спирачки на Б3 1,8 88 г. ?

Мнениеот bachest » Чет 29 сеп 2011 14:52

Най ги обичам такива дървени философи като znainainai. Бил чел той предписанията на завода производител. Ти собствено мнение нямаш ли си или само четеш този, четеш онзи и накъдето задуха вятъра, натам и ти? Вземи пример от rodotam. Човека има собствено мнение, карал е трабанта и от там са му изводите спрямо мен.
Завода производител казва още че разход литър масло на 1000км е нормално. Ако твоята кола яде по 1 литър на 1000 км ще го приемеш ли за нормално? Завода производител казва, че един път ако източиш антифриза, не трябва да го връщаш обратно, а да налееш нов, като антифриза е добре да бъде на завода производител. Да не говорим за смъртния грях да налееш различна течност от антифриз. Вода например.
Да шофьофираш с две годишна спирачна течност и нагоре е изключително опасно. Но с 160-170км/ч е по-безопасно, защото спирачната течност е нова.

Незнам някъде да съм написал, че спирачната течност не трябва да се сменя. Просто не съм съгласен със срока. :wink: Пиша ги тези работи, защото с всяка изминала година броя на баламурници расте експоненциално. Внушава се страх, и от страховете на хората, някой печели на техен гръб. Един показателен пример: Включи светлините, спаси живот. Внушава се страхът, че ако не включиш фаровете, ще бъдеш причината за ПТП. Кой спонсорира тези реклами и кампаниите по пътищата - philips, osram и т.н. Някакво съвпадение може би, но ми се струва, че правят и автомобилни крушки. На 3 милиона регистрирани автомобили, половината от тях да са в движение, дали няма да се повиши консумацията на гориво, акциз? Да не говорим извън автомобилната индустрия.

Понеже ще има пак неразбрали, да си формулирам кратко позицията:
Спирачната ми течност в колата е над 3 годишна. С едно пособие я измервам и ако съдържанието на вода в нея е над 1-2%, светва червената лампичка. Ако е добре, логично светва зелената лампичка. Но не съм се интересувал на какъв принцип работи. Дали е някакъв вид рефрактомер или се мери електропроводимостта или нещо друго, но не е китайски от магазин по левче. Една година съм над предписания срок от завода производител, а течността е със съдържание на вода под 2%. Каква е причината да я сменям? Освен това и жигулката си върви та пушек вдига. Само дето не може да върви толкова бързо, че да избяга от ръждата.

На тези които ще ме оборват веднага им давам контра-аргумент, преди да са написали нещо: :lol:
Да караш над ограничението на скоростта е по-безопасно или да направиш този смъртен грях и да шофираш безотговорно и безразсъдно със остаряла спирачна течност над цели две години? Днес, колко пъти минахте над ограничението?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Чет 29 сеп 2011 15:03

Както казваш - въпрос на гледна точка. Аз пък съм на мнение, че фаровете МОГАТ да предотвратят ПТП, което не е същото, като кола без пуснати фарове, че може да направи ПТП.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 29 сеп 2011 15:08

Абе примера с фаровете не беше удачен (но е точен), че ще се разводни веднага темата. Да не ги зачекваме тези фарове, че ще нищо няма да излезе накрая.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Чет 29 сеп 2011 15:18

Осрахте темата на колегата :beat_butt2
Пасата си спира добре и с вентилирани и с невентилирани дискове,аз съм преминал тази смяна и особена разлика не усещам.
Сменят се супортите,дисковете и накладките.Ако колега накладките са ти са износени до към 13-14мм макс,ползваш старите от плътния диск ,така направих аз,като форма и размери са същите само дебелините на феродото са различни,за плътни мисля е бяха 19 или 20мм,а за вентилирани 14,чеиначе не можеш ги събра.При мене се наложи да ги изшкуря около 1мм за да ги докрам до дебелина за размер като нови накладки за вентилирани дискове.
Най-важното е да се ползват качествени накладки и дискове,понеже и най-добрата спирачна система ще претърпи провал с кофти консумативи.Аз лчно смених дисковете с текстар и наклдките ми бяха АТЕ и все още са,спират чудесно,отзад съм с барабан и въпреки това колата спира чудесно.
По повед дисковите спирачки на задния мост..
мй приятел имаше хонда сивик V-tec 136кс ,забележете ... с барабани отзад.Колата вървеше като ненормлна и спираше като такава.
Ха сега някой да обясни защо простия японец го направил това на бегачка и да се замислим дали дисковите спирачки отзад не са плацебо ефект та всеки набива маса пари и сменя.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Чет 29 сеп 2011 15:29

Коментирано е вече това. Ако нямаше нужда от дискови спирачки отзад Мерцедес например нямаше да се хаби да слага такива на всичките си автомобили. За спирането на една кола факторите са многобройни и те далеч не се изчерпват с това дали отзад спирачките са дискови или барабанни.

Последна промяна от stefan4o на Чет 29 сеп 2011 19:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 29 сеп 2011 19:10

Danny boy написа:Осрахте темата на колегата :beat_butt2
Пасата си спира добре и с вентилирани и с невентилирани дискове,аз съм преминал тази смяна и особена разлика не усещам.
Сменят се супортите,дисковете и накладките.Ако колега накладките са ти са износени до към 13-14мм макс,ползваш старите от плътния диск ,така направих аз,като форма и размери са същите само дебелините на феродото са различни,за плътни мисля е бяха 19 или 20мм,а за вентилирани 14,чеиначе не можеш ги събра.При мене се наложи да ги изшкуря около 1мм за да ги докрам до дебелина за размер като нови накладки за вентилирани дискове.
Най-важното е да се ползват качествени накладки и дискове,понеже и най-добрата спирачна система ще претърпи провал с кофти консумативи.Аз лчно смених дисковете с текстар и наклдките ми бяха АТЕ и все още са,спират чудесно,отзад съм с барабан и въпреки това колата спира чудесно.
По повед дисковите спирачки на задния мост..
мй приятел имаше хонда сивик V-tec 136кс ,забележете ... с барабани отзад.Колата вървеше като ненормлна и спираше като такава.
Ха сега някой да обясни защо простия японец го направил това на бегачка и да се замислим дали дисковите спирачки отзад не са плацебо ефект та всеки набива маса пари и сменя.

И тея "глупаци" от Форд, как така са направили спиращи спирачки с барабани отзад и то на бусове? :roll:
Та това, че отзад си с дискове не е критерий за добри спирачки, а трябва да се погледне спирачна система, като едно цяло! :deal

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 30 сеп 2011 11:45

bachest написа:Спирачната ми течност в колата е над 3 годишна. С едно пособие я измервам и ако съдържанието на вода в нея е над 1-2%, светва червената лампичка. Ако е добре, логично светва зелената лампичка.

:да: С това няма как да не се съглася!
И аз съм си гледал течноста с рефрактомер, но само от любопитство - тогава беше на 3-4 месеца.
Лошото е, че са малко хората, които имат достъп до подбни устройства (и още по-малко тези, дето ще се сетят да тестват)
Относно зараждащия се спор ма трябва ли или не трябва да се изхвърлят барабаните, и що еди кой си сложил барабани фабрично - пак да си дам пример с Трабанта.
Оня кашон е с барабани и отпред, и отзад.
Ама кашона тежи 500кила, а Пассата - 1 500!
С кашона карах в града с 90 (знам, не е за хвалене - отдавна беше!), 5м преди кръстовището набивах спирачки и в 90* завой на кръстовището влизах с 40км/ч
Спусках Беклемето с изключен двигател, само на спирачки (освен веднъж, когато точно беше почнало да вали и беше хлъзгаво) и със скорост, достигаща на не-малко места до 80км/ч. Сега спускам с 50, рядко 60км/ч
И к'во сега?!?
Трабанта, с 4-те си барабана и липса на серво на спирачките има по-добри спирачки от Пассата ми, с 4 диска (2 от които вентилирани) и фабричен АБС ли?! :lol: :lol:
Не! Просто разликата в теглото, разликата в натоварването на мостовете, центъра на тежеста... и какво ли не още са различни при различните автомобили и това пряко влияе на работата на спирачната система.
В случая не намесвам факта, че на Трабанта слагах едно розово феродо, с мекотата почти на клингерит, дето за 1 година свършваше, ама пък спираше великолепно!
И накрая не забравяйте и факта, че единствения ви контакт с пътя са гумите!!!
Ако карате с ГеоргиДимитровки (или по-лоши) - ако щете и 5 диска да сложите, ако щете и мотор от Вейрон да вкарате у Гоуфу - като няма кой да изсипе тази сила на пътя... :No

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пет 30 сеп 2011 21:40

radotom написа:
Да се опитам да вкарам малко темата в "релсите", че ще вземе да дерайлира от подкатегорията - технически за пасат. Но пък от друга страна не ми се вярва сам да си сложиш катинара. :lol:

Относно зараждащия се спор за смяната на барабаните отзаде с дискове ще дам един пример, защо не трябва да се сменят. Или по-точно, защо не е добра идеята, да се сменят, ако се търси сигурност на пътя при спиране, а не козметичния ефект, да се вижда диска с боядисания калипер през джантата.
Регулатора на спирачното усилие (по известен като кантара на спирачките), разпределя силата, колко да "хващат" колелета на предния и задния мост в някакво съотношение. Проблема се изразява в това, че освен от натовареността на задницата, първоначалното съотношението зависи и от изпълнението на спирачките на задните колелета. При барабани отзаде съотношението спрямо предния мост е едно, а при дискове съотношението е друго. Конкретно с цифри, при 50 бара налягане на предния мост, за задния се разпределят 30-36 бара за барабани и 35-41 бара за дискове. За 100 бара пък на предния мост, стойностите за задния трябва да са 50-57 за барабани и 56-62 за дискове. Понеже таблицата е пред мен, ето ги и за синхрото: 50 бара на предния - 41-47 на задния. При 100 бара - 66-72. Малко объркано стана с тия цифри.
Т.е. при рокадото на барабаните с дискове се променя оптималното съотношение на разпределение на спирачното усилие между предния и задния мост и вместо търсения ефект на по-голяма сигурност на пътя се получава обратното, колкото и да е незначително. Докато кантара на спирачките на по-старите пасати е механичен (една пружина се движи) и промяната на настройката е възможна, на по-новите пасати (след 95) е електронен. Т.е. вграден е в ABS контролера. Самото разпределение на спирачното усилие е заложено в софтуера и самия контролер поема функциите на "кантара" (пример за такова изпъление е ABS Teves 20). Твърдението, че "кантара" е дядото на ABS-а, не е правилно. И двете неща вървят ръка за ръка. Спирачния път при праволинейно движение, не разкрива потенциала на кантара. Положителния ефект се забелязва по време на завой при опит за спиране. До някакво положение. След това колата се поднася. Ако има ABS система, след началото на поднасянето се активира. При неуспех е ясно - задницата се изнася и се почват едни препускания през двете платна, контрирвания с волана и подаване на газ до овладяване на ситуацията ако сме късметлии. Понеже времето за реагиране е малко, всичко се свежда до придобити рефлекси от тренировки с предварително заучени положения и последващо трупане на опит. Едва ли човек би могъл да осмисли случващото се и да прецени как да реагира.

dido6688
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dido6688 » Пет 30 сеп 2011 22:03

колеги много се отделихте от темата .... а тя касаеше смяна на дискове отпред не отзад на пасат 88 година 1.8 моно.... да отзад е с барабани е и .... ? въпроса ми е дали ще има ефект и какво трябва да се смени ... няма ABS и подобни системи .... и да отзад е с кантар на пружина ...

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Пет 30 сеп 2011 22:11

Какво намесваш кантара и задните спирачки ... в темата става въпрос за предни те поемат при спиране отначало цялата тежест на автомобила. Задните спират на 15-20% и тяхната цел е да държат до толкова колата,че да не се овърти след спиране (в повечето случай рязко спиране).

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пет 30 сеп 2011 22:16

Аха, но аз писах за друго. Не е конкретно за предните спирачки, но е за спирачките.

Не видях някъде до сега да е спомената, мисля, че е хубаво да го има в архива. След време и аз забравям и се подсещам как беше.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 01 окт 2011 8:42

dido6688 написа: въпроса ми е дали ще има ефект и какво трябва да се смени ...

Е, Дидо, то е написано, де ;)
Danny boy написа:Сменят се супортите,дисковете и накладките.

Относно ефекта - също е написано - ще се усети само при няколко последователни екстремни спирания и при дълго спускане.
bachest написа: Но пък от друга страна не ми се вярва сам да си сложиш катинара.
:lol:

Надай се! mhihi Първата ми работа като ме направиха модератор беше да си затрия близо 30% от безсмислените мнения mhihi

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Вто 04 окт 2011 9:00

Stenly написа:Задните спират на 15-20% и тяхната цел е да държат до толкова колата,че да не се овърти след спиране (в повечето случай рязко спиране).

С това не съм много съгласен!
Целта на спирачката е да спре колата, а не да я държи в нещо нанякъде и т.н. За тази цел си има други сиситеми али ако не то има хубави гуми, амортисьори и т.н.
Колкото и да ги натягаш задните при спиране барабаните не съм виждал да блокират, или да създават трудности. А дори и да ги натегнеш на макс едва ли ще прескочиш съотношението 40/60 в полза на предните.
Отварям скобата че все пак говорим за нормална експлоатация.
Лично аз си натегнах жилата, така, почти веднага зацепват и отзад барабаните и самата ръчна е стегната.
Спирачното усилие се разпредели малко повече, в резултата, веднага започна да спира по добре, заради поемане на по-голямо усилие отзад, отпред по рядко започнах да блокирам колелата при екстремно спиране и т.н.
Засега пробелми със завъртания и тем подобни нямам, но и не се насилвам за да ги правя.
Ефекта поне при мен е осезаем. Поне за мен и моето каране това е удобно, ако някой кара по-екстремно или по-пенсионерски може други работи да направи или да е направил.

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Вто 04 окт 2011 9:58

Личните впечатления от преминаването 256 плътен 280 вентилиран и при двете системи е карано с нова спирачна течност и нова помпа.

При нормално каране разликата е никаква(с барабани да си отпред ще спреш) при екстремно спиране разликата е огромна.

Колата да не спира има много причини.
евтини дискове
евтини накладки
евтини гуми
стара спирачна помпа
повредено серво

Провери първо тези работи и после търси кусури на спирачната система.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 18 яну 2012 8:41

аз минавах през спирачен "ъпгрейд"
отпред махнах 239 плътни и сложих 256 вентилирани - с това разликата стана веднага осезаема
преди това смених барабаните с дискове като всичко е абсолютно ново - някаква огромна разлика в спирането не видях но поне изчезна гадното скърцане на пружинките при всяко спиране
как ли не се въртях около тая кола и всичко е 6 но пак ми се струва че задницата ми почти не спира
това което стенли пише за 15 % не знам до колко е вярно но ми се струва че при мен е или толкова или под тях
имам кантар :roll:

Върни се в “Passat”