Б5 утечка на веригата на предпазител 14
- ПАЧО-80
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: AVG TDI 2000
Re: Б5 утечка на веригата на предпазител 14
Щом като извадиш буксата на динамото и консумацията пада,значи проблема е в самото динамо.Имах същия проблем,същите симптоми,излезе избил диод.Като ги смениха консумацията изчезна.Провери динамото. 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
ПАЧО-80
глупости. Ако при откачена букса на нея няма + 12В не е виновен алтернатора.
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
И аз съм склонен да изключа алтернатора от проверка. Неотдавна имаше проблем с регулатора на напрежение, алтернаторът беше проверен обстойно и смених същия регулатор. Проблема беше, че при по-голямо натоварване напрежението от алтернатора варираше много и релето на подгревните свещи (202) непрекъснато включваше и изключваше. След понижаване на товара (изключване на подгревните свещи след като загрее мотора) всичко се нормализираше.
- pas1.8mi
- Двигател: 1.8T AEB 1999
kris11 написа:ПАЧО-80
Буксата на Алтернатора,или тази към инсталацията? Преди време имах случай ,заради пробил транзистор в регулатора,утечката беше около 600мА!
- fichtenweg
На алтернатора, но от една страна регулатора на напрежението вече е сменен и от друга дори да предположим че има утечка заради дефектен елемент в същия регулатор защо след като извадя предпазител 14 при включена букса към алтернатора утечка няма? Предполагам това е достатъчно да изключа алтернатора като източник на утечка.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
pas1.8mi написа:[Буксата на Алтернатора,или тази към инсталацията? Преди време имах случай ,заради пробил транзистор в регулатора,утечката беше около 600мА!
Моя грешка , че не съм уточнил- буксата към инсталацията.
То и като има пробил транзистор и напрежението на зареждане няма да е в нормите.
ПАЧО-80 -, ако има пробил диод за възбуждане зарядното напрежение не е в нормите.
А колега пише, че зарядното напрежение е наред.
А и няма отговор на въпроса на колегата"dispatch "- "А оперативната верига на релето на дневните от къде взима сигнал (плюс), за да затвори силовия контакт?"
Последна промяна от kris11 на Чет 14 ное 2013 11:17, променено общо 2 пъти.
- fichtenweg
Днес проверих вратата на багажника, като предварително свързах мултицет за да мога да следя промените. Под капака на петата врата всичко изглежда добре. Разкачих/закачих различните конектори (не се отрази на консумацията), няма оголени кабели или каквито и да е било дефекти. Този път обаче незнайно защо окончателната консумация в покой се установи вече на 0.06А.
Всъщност нямам идея каква е била консумацията преди тъй като започнах да търся утечка едва когато забелязах, че акумулаторът започна да пада след около 2-3 дни. Имам съмнение, че намаляването на утечката все пак се дължи на смяната на бравата на шофьорската врата макар, че веднага след смяната не отчетох разлика в консумацията. Преди да сменя тази брава:
- когато заключвах вратите отвътре с бутона на шофьорската врата, всички палци падаха, но на шофьорската се вдигаше обратно
- не светеше лампата отдолу на вратата
- когато отключа шофьорската с ключа, останалите врати не се отключваха и диода на шофьорската продължаваше да мига като за заключена врата
- стъклата не можеха да се командват от патрона на шофьорската врата (само от ключа дистанционно), докато от патрона на пасажерската врата можеха.
- при настройване на автоматично заключване при 15 км/ч, всеки път при достигане на тази скорост (независимо ускоряване или спиране) комфорт модулът се опитваше отново да затвори вратите
Този път при разкачване буксата на алтернатора разлика в консумацията не се отчете. Опитах също да изолирам веригата на радиото (заводско) - предпазител 37, разлика също нямаше.
Всъщност нямам идея каква е била консумацията преди тъй като започнах да търся утечка едва когато забелязах, че акумулаторът започна да пада след около 2-3 дни. Имам съмнение, че намаляването на утечката все пак се дължи на смяната на бравата на шофьорската врата макар, че веднага след смяната не отчетох разлика в консумацията. Преди да сменя тази брава:
- когато заключвах вратите отвътре с бутона на шофьорската врата, всички палци падаха, но на шофьорската се вдигаше обратно
- не светеше лампата отдолу на вратата
- когато отключа шофьорската с ключа, останалите врати не се отключваха и диода на шофьорската продължаваше да мига като за заключена врата
- стъклата не можеха да се командват от патрона на шофьорската врата (само от ключа дистанционно), докато от патрона на пасажерската врата можеха.
- при настройване на автоматично заключване при 15 км/ч, всеки път при достигане на тази скорост (независимо ускоряване или спиране) комфорт модулът се опитваше отново да затвори вратите
Този път при разкачване буксата на алтернатора разлика в консумацията не се отчете. Опитах също да изолирам веригата на радиото (заводско) - предпазител 37, разлика също нямаше.
- pas1.8mi
Предпазител 37 ! Имам спомен,че е 44(ще погледна по-късно)!Тези дни си мерих утечката-0.02А !Вероятно е по-малка,защото мигат светодиодите на вратата и на Алармата! Изключил съм постоянния + за Радиото,защото с него е около 0,14А!
- fichtenweg
Предпазителят на радиото при мен проверено е 37 - след като го изтегля нито премигва светодиода му нито реагира на старт бутона, нито пък vagcom-a успява да направи връзка към него. Не съм отчел още една малка подробност при замерването на консумацията, която първоначално когато измервах по-големи стойности на утечка не беше толкова от значение. В момента остатъчната консумация е 0.06А, но когато сондите на мултицета не са закачени показва 0.03А - което показва, че не е калибриран и реалната стойност на утечката следва да е 0.03А.
"А оперативната верига на релето на дневните от къде взима сигнал (плюс), за да затвори силовия контакт?" - в тази посока не съм се задълбочавал, тъй като както бях писал по-горе при прекъсване на захранването към релето промяна в консумацията нямаше. Ако беше свързано към постоянен плюс щеше да отчете разлика.
Иначе оперативната верига на релето е свързвана към габаритите, идеята е дневните да работят само когато не са пуснати габарити или къси (както е по закон)
"А оперативната верига на релето на дневните от къде взима сигнал (плюс), за да затвори силовия контакт?" - в тази посока не съм се задълбочавал, тъй като както бях писал по-горе при прекъсване на захранването към релето промяна в консумацията нямаше. Ако беше свързано към постоянен плюс щеше да отчете разлика.
Иначе оперативната верига на релето е свързвана към габаритите, идеята е дневните да работят само когато не са пуснати габарити или къси (както е по закон)
Последна промяна от fichtenweg на Нед 17 ное 2013 10:48, променено общо 1 път.
- pas1.8mi
Предпазител 44 е до 37.Грешката е моя,естествено,че е 37 за Радиото! Ако наистина при теб 0.03А,всичко е ток!
- fichtenweg
Знаех от самото начало, че при незакачени сонди показва някаква стойност, но при толкова много измервания почти го бях забравил и игнорирал като факт. Чак вчера когато отчетох 0.06А и рових какво ли не в стремежа си да сведа утечката под 0.05А се сетих че уредът има показание дори само когато го позиционирам на ампери без да свързвам сондите. Мисля за всеки случай да направя още някое друго контролно замерване с други мултицети за да съм сигурен че случая е приключен.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
колега вземи измери с 1 надежден дърт стрелкови мултицет тази консумация. Когато някое измерване ме съмнява винага правя проверка с антиките Ц4313 и Ц4353 за всеки случай.
- fichtenweg
не знам дали ще се намерят такива антики, ще меря с каквото изпадне. Но отделно от контролното измерване съм решил за проба да не мърдам колата няколко дни. Това ще бъде така или иначе най-добрия тест за утечки.
- pas1.8mi
И ако Акумулатора ти не държи капацитет,пак ще започнат едни съмнения за утечки ....