Passat 3BG 2001 г. АWT - проблем със задното окачване
Re: Passat 3BG 2001 г. АWT - проблем със задното окачване
Ефекта от смяна на амортисьори ще е нулев. Пружини за лоши пътища с малко по-дебели навивки ще свършат чудна работа.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Весели празници на всички.
Без да чета мнението на другите колеги. Колега имам задна лява пружина с паднало покритие, поради което си пиръчах две нови пружини на MAGNUM уж за моя пасат комби. На висомина бяха същите, обаче диаметъра на пружината и диаметъра на телта бяха по малки, стъпката следователно и височината отговаряха. Ефекта - клекна точно като твоята, следователно върнах си старите пружини.
Слагай нови оригинални с две чертички трябва да са синя и жълта. Смяна на амортисьори няма да я вдигнат, те са успокоител на трептения а не да определят височината на колата.
Без да чета мнението на другите колеги. Колега имам задна лява пружина с паднало покритие, поради което си пиръчах две нови пружини на MAGNUM уж за моя пасат комби. На висомина бяха същите, обаче диаметъра на пружината и диаметъра на телта бяха по малки, стъпката следователно и височината отговаряха. Ефекта - клекна точно като твоята, следователно върнах си старите пружини.
Слагай нови оригинални с две чертички трябва да са синя и жълта. Смяна на амортисьори няма да я вдигнат, те са успокоител на трептения а не да определят височината на колата.
Magnum имат усилена серия 3 варианта. На b4 сложих малко по-дебели с идентична височина и задницата се вдигна с 6см и стана , смених и тампоните.
-
- Автомобил:
- Двигател:
DoH_KuXoT написа:Magnum имат усилена серия 3 варианта.
Колега аз избрах същата височина като моите, за моя пасат 5.5 се предлагаха само 2 варианта 271 и 281 mm. Аз избрах по късия варинт, и дойдоха както го описах, по малък диаметър външен на самата пружина и с 4 мм по малък диаметър на телта. Но си казах щом диаметъра на пружината е по малка, следователно същата стъпка, нормално е същата якост да се постигне с по малка „тел” , но уви бяха много меки. Трябва ли да избера по високите че да се случи нещо. Какви са тези 3 варианта ?
По оригинален номер дава три заменки на Магнум. Освен с дължината играят и с дебелината на навивките.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
w_smith написа:Направи снимки преди и след. Говорим само за амортисьори, а не за тампони. Ако се вдигне от амортисьорите имаш една бира от мен.
ПП И да не е току що свалена от подемника, защото тогава понякога изглеждат по-високи.
Ники, наскоро сменях задни амортисьори. Старите бяха аут,левия особено.
Имам +2см височина.
Нямам снимки. Но минах реглаж на фаровете. Светеха ниско след смяната на амортисьорите.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Наистина има леко повдигане, но е временно. Като я подрусаш и до 1 година ще си пак там.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
bayspiro написа:Курти, амортисьор кола не вдига! Той само и пречи да се клати! Слушай колегите и си смени пружините,ако трябва и подложките в гнездата на пружините. Иначе само ще назобиш сервиза
Пружините ще ги свалим и ще ги премерим, оригиналните са 270 мм дълги, диаметър 12,5 мм, а навивките имат 128 мм диаметър. Ако не са се свили ще ги оставя, като след смяна на амортисьорите пак ще гледам дали има поне малко вдигане на задницата!
За моят Пасат има 2 вида KYB пружини> диаметър на телта 12,5 и 13,5 мм при външен диаметър на навивките съответно 131 и 145 мм и дължина съответно 270 и 278 мм.
Баш която пасва с номер 4B0 511115 АB е Билщайн 36-198887, но за нея нямам цена, иска запитване в магазина.
След ремонта ще ви пусна информация какво съм сменил и какъв е бил ефекта!
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Аз като си смених амортисьорите отзад нямаше никаква разлика във височината. Вдигна ми се отпред заради новите тампони на макферсоните.
Все пак височината се обуславя от пружините.
Все пак височината се обуславя от пружините.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Курт Деликуртев написа:Имам Пасат Вариант от 8 месеца, като го купих се оказа, че задната ос е доста ниско. Никога не е имал теглич за ремарке, затова ми се струва, че смяна на амортисьорите би било достатъчно (според мен са доста стари , на места имат ръжда). Днес говорих с майстор, според него задължително трябвало да сложа подсилени задни пружини и нови амортисьори.
....
На тази кола смяната на пружините е много лесна. Оригинални ли са ? Да не се окаже разминаване с кодовете на лепенката в багажника... Често се подобряват нещата с пружини от по-тежка кола ( автоматик, голям дизел, пакет лоши пътища и т.н. )
В тази тема сме разисквали с колеги за пружини, теглови индекси и т.н. viewtopic.php?f=6&t=404340
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Днес си смених задните накладки и амортисьорите!
Купих си Закс, старите ги показвам в снимки, тотално ръждясали, но все още работещи. Оказаха се хидравлични, новите са газови.
Премерих си монтираните пружини, по-къси са от нормалните, с цели 25 мм. Но вече зная какви трябва да са новите, когато реша пак да ръчкам по пасаторчето!
Благодаря на всички колеги, взели участие в дискусията. Прави се оказаха тези, дето казаха, че нови амортисьори задница не вдигат.
Купих си Закс, старите ги показвам в снимки, тотално ръждясали, но все още работещи. Оказаха се хидравлични, новите са газови.
Премерих си монтираните пружини, по-къси са от нормалните, с цели 25 мм. Но вече зная какви трябва да са новите, когато реша пак да ръчкам по пасаторчето!

Благодаря на всички колеги, взели участие в дискусията. Прави се оказаха тези, дето казаха, че нови амортисьори задница не вдигат.

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Старите са доста ръждясали наистина. На баща ми на пасата, който е същия, но 1.9 TDi 131 к.с. сложих също Sachs, а оригиналните, които свалих от него имаха логото на VW Audi и на Sachs, т.е. и оригиналните бяха също Sachs.
За мен си е добър избор, но сплесканите пружини може да се окажат фактор за по-бързото скапване на новите амортисьори. Особено ако го товариш или ако дърпаш ремарке.
За мен си е добър избор, но сплесканите пружини може да се окажат фактор за по-бързото скапване на новите амортисьори. Особено ако го товариш или ако дърпаш ремарке.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Не го товаря и нямам теглич за ремарке! Возя се сам в пасаторчето!
точно така, защото амортисьора работи в различна от предвидената зона, където натоварването е по-голямо.
p.s. номер 4B0 511115AB който си дал е с една оранжева и две сини точки твоите такива ли бяха ?
Елементите , които е хубаво да смениш с цел повдигане на задницата са оградените в червено. Все един се е посплескал малко и сумарно задницата ти кляка до вида, в който е в момента.
На баща ми Б4 смених задните пружини с магнум и горните опорни тампони също. Първо бях взел най-дебелите пружини 13,5мм но бяха по-къси от тези на автомобила, които бяха 11мм , в крайна сметка взех 12.5мм дебелина при същата височина и ефекта е 6см по висока задница.
p.s. номер 4B0 511115AB който си дал е с една оранжева и две сини точки твоите такива ли бяха ?
Елементите , които е хубаво да смениш с цел повдигане на задницата са оградените в червено. Все един се е посплескал малко и сумарно задницата ти кляка до вида, в който е в момента.
На баща ми Б4 смених задните пружини с магнум и горните опорни тампони също. Първо бях взел най-дебелите пружини 13,5мм но бяха по-къси от тези на автомобила, които бяха 11мм , в крайна сметка взех 12.5мм дебелина при същата височина и ефекта е 6см по висока задница.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
DoH_KuXoT написа:точно така, защото амортисьора работи в различна от предвидената зона, където натоварването е по-голямо.
Колата е карана от немец в Нюрнберг 15 години, после поляк 1 година пак в Нюрнберг. Пружините не са точни, дори нямаха цветен код.
Иначе останалите елементи бяха наред, двете тарелки гореи долу и тампона горе. Проблемът ще се оправи ако сложа 2 пружини с височина 270 или 278 мм, но те имат по-голям диаметър на навивките и телта е малко по-тънко.
Може да потърся в някоя морга в България или в Германия!