Paдиатор парно-РЕШЕНО
-
- Автомобил:
- Двигател:
Може, може и от тях да е!
Има една голяма клапа която определя дали въздуха да минава през радиаторчето на парното или не. Всъщност чрез нея се "включва/изключва" парното - няма кранче.
Клапата е облечена от двете страни с дунапрен.
Обаче, с цел олекотяване, клапата не е плътна, а е ламарина с огромни дупки, и се разчита на дунапрена да ги покрива.
Т.е. - няма ли го дунапрена, въздуха минава от където си иска, и разбира се му е по-лесно да мине през "студения" канал където няма никакво съпротивление, отколкото през радиаторчето.
Иначе поне след смяната на термостат би следвало вече да ти загрява до 90?
Има една голяма клапа която определя дали въздуха да минава през радиаторчето на парното или не. Всъщност чрез нея се "включва/изключва" парното - няма кранче.
Клапата е облечена от двете страни с дунапрен.
Обаче, с цел олекотяване, клапата не е плътна, а е ламарина с огромни дупки, и се разчита на дунапрена да ги покрива.

Т.е. - няма ли го дунапрена, въздуха минава от където си иска, и разбира се му е по-лесно да мине през "студения" канал където няма никакво съпротивление, отколкото през радиаторчето.

Иначе поне след смяната на термостат би следвало вече да ти загрява до 90?
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:Да питам колегата доктора,какво може да и е на помпата та да не загрява количката ми
Всъщност като се замисля колега, ако имаш някакъв проблем с водната помпа, то това би довело по скоро до прегряване.
Защо не се опиташ да установиш следните неща:
1. Да опипаш входящия маркуч който отива към парното и да сравниш температурата му с маркуча който излиза от двигателя и влиза в радиатора - температурата трябва да е еднаква
2. С подходящ термометър да провериш температурата на антифриза в двигателя. Загряваш двигателя до максим темепратура до която стига в момента ( 20-30 мин градско каране ), угасяш го, отваряш много бавно и внимателно разширителното казанче (внимавай да не почне да пръска и да се изгориш ), потапяш термометъра и отчиташ. Защо те карам да правиш това - за да разбереш дали наистина градусите на антифриза са толкова, колкото ги виждаш на таблото и за да знаеш какво да правиш по нататък.
Ако градусите отчетени от термометъра са отново 70, то тогава ще трябва да си вземеш друг термостат и гледай този път да е качествен.Имай в предвид че ако антифриза в двигателя ти загрява макс до 70 градуса, няма как парното да духа горещ въздух

Ако градусите са повече от 70 и клонят към 90, то тогава имаш или неточно отчиташ температурен датчик и/или неточно отчиташ уред на таблото.
И в този род на мисли - ако термометъра ти е отчел около 90 градуса, от тук нататък нека колегите да ти кажат как да оправиш с парното.
-
- Автомобил:
- Двигател:
hi
колеги да питам нещо просто че нз как става от каде източвате охладителната течност ас ми се наложи и махнах маркуча от радятора кам помпата нз дали е правилно така или е друг начина
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Re: hi
i.arihtev написа:колеги да питам нещо просто че нз как става от каде източвате охладителната течност ас ми се наложи и махнах маркуча от радятора кам помпата нз дали е правилно така или е друг начина
- Точно това е начина

IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:Преди 1год. ми изхварли всичките боклуци,те са като дунапрен,но не мисля че е от тях причината
Много си прав не е от тях причината, а от липсата им, клапите са облечени в този дунарен, инак представляват правоъгълни пластини олекотени с отвори колкото капачки от бурканчета за детски храни. Та като го няма дунапрена, постъпващия в купето въздух не преминава през радиаторчето и не се подгрява.
Това че ти е изхвърлило 'дунапрена' през решетките означава, че вече си за поправка на клапите.
Успех.
-
- Фотограф на VWClubFest
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Emo написа:IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:Преди 1год. ми изхварли всичките боклуци,те са като дунапрен,но не мисля че е от тях причината
Много си прав не е от тях причината, а от липсата им, клапите са облечени в този дунарен, инак представляват правоъгълни пластини олекотени с отвори колкото капачки от бурканчета за детски храни. Та като го няма дунапрена, постъпващия в купето въздух не преминава през радиаторчето и не се подгрява.
Това че ти е изхвърлило 'дунапрена' през решетките означава, че вече си за поправка на клапите.
Успех.
Дам, аз след като облепих моите клапи и топлото си е топло, и студеното - студено!

IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:разбрах за какво е дунапрена,а как се оправя този проблем(подменя ли се дунапрена,преди радяторчето ли е тази клапа,трябва ли да се свали таблото)
Да, сваля се таблото, клапата е определя откъде минава въздухът, дунапренът прави клапа плътна преграда инак е просто една правоъгълна ламарина с отвори колкото да мине яйце. Процедурата е по-гадна отколкото просто сняма на радиаторчето, защото трябва да се отвори самата кутия (камерата с въздуховодите), която е затворена с пластмасови щипки.
Както е написал Дидо, можеш да го облепиш, аз ти препоръчвам алуминиева лента с нея бачкат ОиВ пичовете (или с някаква лепенка, която е устойчива на висока температура).
Успех.
IVAN MAKSIMOV BICHOVSKI написа:O.K. всичко ми е ясно и го разбрах,а клапата е преди радяторчето и го обдухва,а като няма дунапрена въздуха си ходи кадето му е кеф
Точно така, клапата насочва потока през радиаторчето (като затваря байпаса) или през байпаса (като затваря достъпа през радиаторчето). По хода на пресния въздух се намира преди радиаторчето.
Един изстрадан съвет: като поправяш клапата смени и радиаторчето (30-40 кинта).
Успех.