за или против автоматичните скоростни кутии, предимства и не

Техническа и сервизна информация за Passat
gogovaseev
Автомобил:
Двигател:

Re: за или против автоматичните скоростни кутии, предимства и не

Мнениеот gogovaseev » Пон 27 дек 2010 19:54

OvivO написа:Съжалявам за оффопика, но просто не се сдържах:

gogovaseev написа:Колеги, тук не става въпрос за разход, а за удобство,аз карам автомат вече една година, тупнах му 100000км и мога да кажа е повече на ръчка няма да се кача и не спорете за професионалните шофьори , шофьора си е шофьор, без значение дали кара автомат или ръчка. Колегата никс е много прав, в чужбина се въртят доста повече километри от България и автоматът е просто много голямо удобство.Стига с безсмислените спорове.Поздрави и честита Коледа на всички :beer

ти пък голяма УчИТЕЛКА се изкара бре :applause: ,ама то кат за друго не ставате само се занимавате с уроци по български.

Последна промяна от group® на Пет 31 дек 2010 14:45, променено общо 2 пъти.
Причина: Получаваш предупреждение за нарушаване на добрия тон!

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Вто 28 дек 2010 0:03

Bewolf написа:И аз съм с ръчка, но покарах на скоро един автоматик. И от скромният ми опит с коли, взема ли си следваща задължително автоматик. Няма просто такова удоволствие от шофирането.

Това е истината и за мен. Преди повече от две години си взех ръчка, пак се поизплаших от автоматиците, които уж много се разваляли.
Но всъщност никога не бях карал до тогава автоматик. След това се качих от Банско до София на един Кашкай - няма такова удоволствие!
Следващата ми кола - задължително автомат!

Потребителски аватар
STEFFO
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 98

Мнениеот STEFFO » Чет 30 дек 2010 0:01

Мисля че спора за автоматични и ръчни скорости, може единствено да се сведе до въпрос на предпочитание. На мнение съм че автоматика е по-удобен за каране и не натоварва повечето хора при шофиране. Особенно последното поколение автоматици (карал съм всичките последни модели БМВ-та, топ изпълнение) са ,меко казано, много приятни за каране и вече разхода на гориво не е толкова голям. Разбира се подръжката на всеки един автоматик, дали ще е нов или стар е по-голяма в сравнение с ръчните скорости.
Въпреки това аз съм почитател на ръчните скорости. Носи ми по-голямо удоволствие от шофирането. Ако парите не ми бяха спъващ фактор, пак бих си взел автомобил с ръчни скорости.

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Чет 30 дек 2010 0:18

Напълно ви подкрепям за автоматичните скоростни кутии но зависи кои как кара.
Нищо неможе да се сравни на излизането ми на центара в селото да се е събрал народа,настилката да е снежна и да дръпна ръчната да направя 2 кръга и да покажа на по неопитните как я въртя все едно е с задно.БЕЗЦЕННО! heavy metal zork

tvt555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tvt555 » Чет 30 дек 2010 1:15

...единственото по-хубаво нещо на карането на автоматик е, че можеш да го караш на задна със 150 км. в час (стига да не чукнеш волана, че ще станеш на пуканка). :Mr Green Fun Лично аз не изпитвам никакво затруднение да си превключвам скоростите - правя го толкова рутинно, че ако ме попиташ в движение на коя скорост съм ..абе ще ти кажа. Забелязал съм, че всички каращи автоматици постоянно си гледат лоста или таблото при превключване... а пък за 1 2 3 ... едно почесване - "как беше - как беше". Кик-даунът е просто сваляне с 2 предавки надолу, само че има един малък момент на изчакване, (който понякога на мен ми се струва толкова голям, че не съм сигурен дали "вярно" ще зацепи). Може би при ръчното сваляне на 2 скорости да е пак толкова (или повече), но поне усещаш какво става. За градско каране разбира се е мн. удобен - особено в задръствания... - ама и това постоянно натискане на спирачката е изнервящо. При паркиране трябва да "ръгнеш" задължително на "Р" и тогава да...(въпрос на навик естествено). Ако падне акумулатора, няма палене с дърпане или теглене (акумулаторите падат и при новите коли). А пък това, че някой винаги ще ти даде ток съвсем не е вярно - нито за "някой", нито за "винаги". Говорим за автомобили до около 150 к.с. При по-големите самата механика е по-надеждна на натоварване при автоматично превключване. Всичко опира обаче до въпрос на вкус, на удобство, на кеф и на предпочитания. Лошото за такива като мен пердпочитащи "ръгачките", е че рано или късно няма да имаме избор. ...абе то бензин да има пък другото.... :Mr Green Fun

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 30 дек 2010 9:17

Как можа да изпишеш толкова безмислици в един пост :bowdown
tvt555 написа:...единственото по-хубаво нещо на карането на автоматик е, че можеш да го караш на задна със 150 км. в час (стига да не чукнеш волана, че ще станеш на пуканка).

:screwy
tvt555 написа: Лично аз не изпитвам никакво затруднение да си превключвам скоростите - правя го толкова рутинно, че ако ме попиташ в движение на коя скорост съм ..абе ще ти кажа. Забелязал съм, че всички каращи автоматици постоянно си гледат лоста или таблото при превключване... а пък за 1 2 3 ... едно почесване - "как беше - как беше".

Сигурно не изпитваш затруднение и да ходиш пеша, но ползваш автомобил.
Както при ръчната кутия, така и при автоматика може да се ориентираш по звука на мотора и оборотомера на коя предавка си. Но обикновено автоматиците са по-комфортни автомобили и самото ръчно превключване е толкова безмислено, че хората нямат рутина. Обикновено го правят, когато трябва да демонстрират на някой неярващ философ, че автоматика има и ръчен режим.
tvt555 написа: Кик-даунът е просто сваляне с 2 предавки надолу, само че има един малък момент на изчакване, (който понякога на мен ми се струва толкова голям, че не съм сигурен дали "вярно" ще зацепи).

Кикдаун сваля на най-ниската възможна предавка. Не може да очакваш, че при 100км/ч ще свали на първа. Не знам какви кочини си карал, но автомата винаги "зацепва"... за разлика от ръчна кутия с жила.
tvt555 написа: За градско каране разбира се е мн. удобен - особено в задръствания... - ама и това постоянно натискане на спирачката е изнервящо. При паркиране трябва да "ръгнеш" задължително на "Р" и тогава да...(въпрос на навик естествено).

Дори не знам как да го коментирам. Като чета колко си мързелив и изнервен (с изключение, че обичаш да "ръчкаш") сигурно не ползваш колан, не включваш фарове, а лоста на мигачите си го изтръгнал. В дъжд не караш, защото ще трябва да "управляваш" чистачките.......
tvt555 написа: Ако падне акумулатора, няма палене с дърпане или теглене (акумулаторите падат и при новите коли). Говорим за автомобили до около 150 к.с. При по-големите самата механика е по-надеждна на натоварване при автоматично превключване.

Нова кола не се пали с дърпане (то и стара не трябва), но гледам разбирачите теглят...
„Механиката” за превключване при Пасат 90кс и при Бентли Континентал 6.0 битурбо с 600+кс е една и съща.

Автоматика (Типтроник) има два недостатъка:
– голямо време за превключване – решава се с чип;
- по-големи загуби - решава се с чип:) или по-голям мотор.
Който все още се съмнява в превъзходството на автомата ще спомена, че в америка правят коли за драг, на които слагат автомати.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 30 дек 2010 13:57

Автоматика е супер.... стига човек да може да си позволи нова кола, в гаранция.
При стара кола един потенциален ремонт на автоматик може да струва повече от самата кола.

Последна промяна от restless на Чет 30 дек 2010 22:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Чет 30 дек 2010 14:13

freezone написа:Напълно ви подкрепям за автоматичните скоростни кутии но зависи кои как кара.
Нищо неможе да се сравни на излизането ми на центара в селото да се е събрал народа,настилката да е снежна и да дръпна ръчната да направя 2 кръга и да покажа на по неопитните как я въртя все едно е с задно.БЕЗЦЕННО! heavy metal zork

Явно личи колко си опитен с въртенето на ръчна или както си виждал приятелю.И само на сняг ли можеш?????Аз ако се видим бих ти показал как става с автомат и то без сняг.Да можеш нещо-е това е безценно.Да приказват всички могат. :) :) :)

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Пет 31 дек 2010 13:53

Карал съм няколко автомата на мерцедес (1998~2003) и този с 5 скорост на цлк много ми допада, на мл от 1998 пак ставаше, но има един, той мисля, че се води полу-автоматик с 6ск ... супер зле, муден, бавен и натрапчик ужас :)

Моето скромно мнение, е че автоматика си екстра, голям комфорт, бих си взел автоматик, ако имах средства.

Иначе тия дето плямпат, че автоматика бил зле или не са пробвали достатъчно добра кутия или гроздето е кисело, ама много.

Който му се кара ръчна да си кара ръчна :beer ама да не плюе по автомата :dummy:

Потребителски аватар
Nikolai Roev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikolai Roev » Пет 31 дек 2010 14:21

restless написа:Автоматика е супер.... стига човек да може да си позволи нова кола, в гаранция.
При стара кола един потенциален ремонт на автоматик може да струва повече от самата кола.

Ей това е най-верния пост в цялата тема ...

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пет 31 дек 2010 14:27

Гергин написа:Карал съм автоматик, не е за мен. Чувствам, че нямам контрол върху колата.
Да, на дълго и прочее е удобно, но в БГ. Пазило двигателя и т.н. Сигурно.
Като цени е доста, но не се взима за да се прави, нали.
Автпматикът ми се струва по безопасно, особено за млад шофьор.

че то и с ръчни скорости да си каква е разликата караш на последна предавка при хубаво време без замръзлици, а който не се е научил да кара има кой да го научи.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пет 31 дек 2010 14:47

разликата е че автоматика има 4 режима и пак все едно ръчни скорости горе долу.
примерно ако сме с 5 предавки режимите започват от 2ра на горе . примерно искачваме на горе и включваме режим до 3та скорост и автоматика си избира от 1 до 3 скорост на коя да превключи, а не да ръчкаме постояно и за това се иска усет на водача . автоматика е хубаво нещо , но все пак тези които са карали с ръчни скорости усещат нещата по-добре. за равен път включваме режима за последна предавка. има и спортен режим който изцежда скоростите от 1 до 5 и постигаме висока скорост и максимални обороти. общо взето автоматика е хубаво нещо.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 31 дек 2010 14:57

Стига толкова!

Такива глупости пишат някои хора, че лошо ми става.
Как момци с книжки от вчера и покарали за малко два модела коли - едната учебната и другата на тате кошника, взеха да стават капацитети не знам :roll:
Има двама, трима в тая тема, които знаят и имат опит, но на тях акъл им наливат пубери (поне като такива пишат).

Кат' ви е скъпо - градски транспорт.
Кат' ви е кисело гроздето - яжте си джанките.
Кат' сте карали една кола в живота си - трайте, защото всички ще разберат. Не е срамно, но почнеш ли да се правиш на капацитет без грам покритие - много срам.

Айде ...

Върни се в “Passat”