Как можа да изпишеш толкова безмислици в един пост
tvt555 написа:...единственото по-хубаво нещо на карането на автоматик е, че можеш да го караш на задна със 150 км. в час (стига да не чукнеш волана, че ще станеш на пуканка).
tvt555 написа: Лично аз не изпитвам никакво затруднение да си превключвам скоростите - правя го толкова рутинно, че ако ме попиташ в движение на коя скорост съм ..абе ще ти кажа. Забелязал съм, че всички каращи автоматици постоянно си гледат лоста или таблото при превключване... а пък за 1 2 3 ... едно почесване - "как беше - как беше".
Сигурно не изпитваш затруднение и да ходиш пеша, но ползваш автомобил.
Както при ръчната кутия, така и при автоматика може да се ориентираш по звука на мотора и оборотомера на коя предавка си. Но обикновено автоматиците са по-комфортни автомобили и самото ръчно превключване е толкова безмислено, че хората нямат рутина. Обикновено го правят, когато трябва да демонстрират на някой неярващ философ, че автоматика има и ръчен режим.
tvt555 написа: Кик-даунът е просто сваляне с 2 предавки надолу, само че има един малък момент на изчакване, (който понякога на мен ми се струва толкова голям, че не съм сигурен дали "вярно" ще зацепи).
Кикдаун сваля на най-ниската възможна предавка. Не може да очакваш, че при 100км/ч ще свали на първа. Не знам какви кочини си карал, но автомата винаги "зацепва"... за разлика от ръчна кутия с жила.
tvt555 написа: За градско каране разбира се е мн. удобен - особено в задръствания... - ама и това постоянно натискане на спирачката е изнервящо. При паркиране трябва да "ръгнеш" задължително на "Р" и тогава да...(въпрос на навик естествено).
Дори не знам как да го коментирам. Като чета колко си мързелив и изнервен (с изключение, че обичаш да "ръчкаш") сигурно не ползваш колан, не включваш фарове, а лоста на мигачите си го изтръгнал. В дъжд не караш, защото ще трябва да "управляваш" чистачките.......
tvt555 написа: Ако падне акумулатора, няма палене с дърпане или теглене (акумулаторите падат и при новите коли). Говорим за автомобили до около 150 к.с. При по-големите самата механика е по-надеждна на натоварване при автоматично превключване.
Нова кола не се пали с дърпане (то и стара не трябва), но гледам разбирачите теглят...
„Механиката” за превключване при Пасат 90кс и при Бентли Континентал 6.0 битурбо с 600+кс е една и съща.
Автоматика (Типтроник) има два недостатъка:
– голямо време за превключване – решава се с чип;
- по-големи загуби - решава се с чип:) или по-голям мотор.
Който все още се съмнява в превъзходството на автомата ще спомена, че в америка правят коли за драг, на които слагат автомати.