WDW написа:.....Но повдигачите продължиха да си тракат и то не като е студен двигателя, а като позагрее!!! И се поогледах около маслоти и забелязвам едвам доловими бели петънца !!!
Казанчето за водата ми се изпразва на около 200 км !! Днес свалих капачката за маслото при загрял двигател и от там найстина се вдига пара !!! Това нормално ли е ??? По капачката имаше бяло и след като го почистих и я сложих от парата отново стана бяло !! По масломерната пръчка също се забелязват побелявания !!
Значи ли че ВЕДНАГА трябва да сменям гарнитура на главата(ако тя е причината) или мога да си карам така зимата???.....
Повдигачите тракат защото са хидравлични и докато се напълнят с масло минава известно време.Ако продължават да тракат има няколко причини за които аз от личен опит знам: или маслото е с влошени качества или има някой(и) повдигач(и) който не е наред (около 12 лв./бр нов).
Това което описваш за казанчето и парата от него е много кофти работа. Може да губи охладителна течност по няколко причини: от теч по системата напр. спукано водно съединение или ако смесва охлаждащата течност със смазочната течност. При минимално смесване в охлаждащата течност ще има мазни петна, а в двигателя това което описваш бяло по капачката за доливане на масло, по щеката. При максимално смесване в двигателя вместо масло има някаква мизерия подобна на боза с цвят вариращ от светло кафяво до черно. Познай какво следва след такава случка - чупене на нещо "по-избор", а при чупене има и надиране на блока

(малко цени: колянов вал - 150 лв./бр бутало - 50лв./бр, шлайф на блок или друг блок горе долу на една цена идват 300 лв./бр - това са цени от моргенщайн, на пазарлък и не са препоръчителни/задължителни. Тук не влизат сегменти,семеринги,гумички за клапаните (задължително нови). Ще ти излезе по-евтино да си купиш друг двигател от моргенщайн от колкото да ремонираш стария.Имаш доказана необходимост да посетиш монтьора си.Крайното решение обаче е твое. Колкото по-скоро толкова по-добре.Като отворят двигателя имай готовност за допълнителни разходи.
Успех