Пак тема с оборотите на пасат В3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Пак тема с оборотите на пасат В3

Мнениеот drago_tr » Чет 12 ное 2009 21:57

Пасат 90год.RP Mi 90 с АГУ.При мен проблема е следния...оборотите започват да ми играят когато колата е в температурен режим между 50 и 75 градуса....мине ли 75 градуса после оборотите си заспиват.Прави го само когато колата е студена и не е палена от предния ден.Проблема го има и на газ и на бензин.Изчетох тука каво ли не за датчици,сонди,клапи,и т.н. и реших първо да взема да разглобя моното да го изчистя със спреи за карбуратори защото последия път като го отварях ми се видя нещо много с нагар вътре.Та...ще Ви помоля да дадете някоя схемичка на разглобено моно за да видя кои датчик и какво каде е,та като го пръсна утре(ако е хубаво времето) да мога и да го събера.Също така може да кажете и за какво да се внимава при разглобяването.Също и датчици,параметри,как точно се мери защото има и не чак до там хора които разбират от електроника но поне един датчик все ще се научат от тая тема да си премерят. Опитвам се също както казах и по-доре някакси да систематизираме тези работи в една тема относно почистване на моното,както и самите настроики защото като четох темите всичко е пръснато на сто места което е доста объркващо и незнаеш кое първо,кое второ,кое трето да направиш и т.н. Тука някои ще ще даде веднага някои руски или немски линк за това как са го направили братушките или германците...даааа ама от тях само гледаме картинките а не и написаното защото ние сме българи и не разбираме техническите им думи и изрази! :dummy: Разбира се за по нагледно задължително трябва да има и снимки за по голяма яснота...например...това стои тук...онова там и т.н. Така че колеги...помогнете да направим една наистина полезна тема ....благодаря предварително на отзовалите се :bowdown

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Пак тема с оборотите на пасат В3

Мнениеот rudoni » Чет 12 ное 2009 22:23

колега ,защо не и направиш една диагностика и си откриеш проблема? искаш да превръщаме форума в кръжок "направи си сам".макар ,че той отива на там.в този форум трябва да споделяме личен опит , материали и информация до колкото да си помагаме в експлоатацията ,а не в ремонта на автомобила.да си помагаме там където можем да извършим неквалифицирана дейност- смяна на ел.лампи ,избор на горива и масла ,гуми и др.такива.колко от потребителите на форума са технически подготвени ? колко познават устройството на автомобила и двигателя му? е ,как да дам съвет на хора непознаващи тези неща и утре вземат и объркат всичко ?представи си счетоводител ремонтира по указания от форума спирачки или АБС . и излиза на пътя !много са тия и са около нас!немога да си го представя!
вярно побликувам и следя форума ,но се ограничавам в съветите защото съм професионал и мисля ,че така е редно!какво ще стане ако всички разбираме от всичко!?мина времето на бай тошовата младеж която трябваше от всичко да разбира!
идеята е добра ,но можеби трябва под форум озаглавен например"само за професионалисти "или нещо друго .
сигурно ще бъда пометен от противоположни мнения ,но така мисля аз!

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Чет 12 ное 2009 23:46

колега..не си ми разбрал идеята.....целата е тук да се дадът само схеми,параметри и данни за ремонта....а които смята че може да го направи ремонта...нека го направи...никои никого не задалжава камо ли пък да обвинява.Всеки си има глава на раменете за да мисли. :beer

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 13 ное 2009 23:26

:D драго , какво стана? оправи ли пасата?ако има проблем с блин кодовете - тук сме от форума! :D не се притеснявай ! питай!

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Пет 13 ное 2009 23:49

Днес се занимавах с централната конзола че се беше потрошила..стана супер но не остана време за другото...4етох из руските ситове за пореден път за тия клапи нооооооо куца ми руския...притеснява ме как ще настроя степмотора и регулатора на дросела..така че ако се запъна някъде може би ще има обади се на приятел.....на приятел а не на маистор.А ти може да помогнеш вместо да се подхилкваш от страни.Сподели как става тая работа за да те похвалим всички после...дет се вика...раздели малко хляба и със нас :beer. И ваднага се сещам да попитам е това по долу на снимката отляво на степ мотора нещо като вакум ли е и как то се настроива и въобше настроива ли се :roll:

Изображение

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 14 ное 2009 1:09

Драго, я пусни някой от руските линкове.
Ако остане време утре- ще се опитам да го преведа.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 14 ное 2009 1:34

http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... ntry736975
е това например ме наи интересува...другото ми е горе долу ясно за степ мотора.....Радо...с 2 думи...не се увличаи много :beer...пробвах с преводача...там пък абсолютно нищо нестава

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 14 ное 2009 9:14

здравей драго! руснака много добре го е описал но той има профи оборудване- газ анализатор ,цифров волтмер и може би осцилоскоп за да прави точни измервания.разбра ли как той вкл.и измерва 3 параметъра едновременно-ламбда сонда,градуси на ТПС и напрежение на 1и2 пин на тпс.лошото е че твоя мотор няма "живи"данни за диагностиране .иначе с Ваг ком лесно става.обобщено става така- след сваляне и почистване на дросела и ТПС , се очаква дросела да е на 0 град.завърташ разхлабения ТПС обратно на часовника до лек упор и мериш напрежението /вече го знаеш от побликациите/ .ако не е в нормите с леко завъртане надясно търсиш необходимото U.даваш газ и изчакваш системата да се адаптира /забавя 10-15сек/ и пак мериш , и пак до резултат.по нататък изтегляш буталцето на МПХ назад до край .палиш и колата се форсира и ти подаваш леко газ и така до като МПХ се самообучи на новите данни.поне аз така го правя и става на тоя мотор.другите модели -на компа ! :)

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 14 ное 2009 9:26

rudoni написа:здравей драго! руснака много добре го е описал но той има профи оборудване- газ анализатор ,цифров волтмер и може би осцилоскоп за да прави точни измервания.разбра ли как той вкл.и измерва 3 параметъра едновременно-ламбда сонда,градуси на ТПС и напрежение на 1и2 пин на тпс.лошото е че твоя мотор няма "живи"данни за диагностиране .иначе с Ваг ком лесно става.обобщено става така- след сваляне и почистване на дросела и ТПС , се очаква дросела да е на 0 град.завърташ разхлабения ТПС обратно на часовника до лек упор и мериш напрежението /вече го знаеш от побликациите/ .ако не е в нормите с леко завъртане надясно търсиш необходимото U.даваш газ и изчакваш системата да се адаптира /забавя 10-15сек/ и пак мериш , и пак до резултат.по нататък изтегляш буталцето на МПХ назад до край .палиш и колата се форсира и ти подаваш леко газ и така до като МПХ се самообучи на новите данни.поне аз така го правя и става на тоя мотор.другите модели -на компа ! :)

Ами е затова питах още от самото начало...с 2 думи да се обясни.Благодаря сърдечно.Но знаеш ли какво мисля първо да направя....първо да изчистя само дросела и самото моно от всички гадости кадето има там без да закачам тпс и степ мотора...и ако няма промяна тогава да се заемам и с тях....пък и така мисля че ще локализирам точно проблема от къде идва.Дет се казва едно по едно.И още един път благодарности че се включваш в дискусията.. :beer

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 14 ное 2009 9:29

то това ясно , :да: ,но знаеш ли после как да си прочетеш блинките /мигащите кодове/?

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 14 ное 2009 9:33

Откровенно си казвам не :( защото незнам какво е това пък и за първи път го чувам а и тука из темите никъде не го срешнах като понятие :roll: Я сподели за какво иде реч.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 14 ное 2009 20:19

Значи ти е време да си изтеглиш и АутоДата :lol:
Ако искаш- ще ти я дам на диск ;)
А иначе- почвам превода, но ще стане бавно! :(

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 14 ное 2009 21:23

radotom написа:Значи ти е време да си изтеглиш и АутоДата :lol:
Ако искаш- ще ти я дам на диск ;)
А иначе- почвам превода, но ще стане бавно! :(

имаш ЛС

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 14 ное 2009 21:58

Днес свалих цялото моно без тампона (видя ми се добре)да го почистя.Не съм закачал нито степ мотора нито регулатора на дросела....ето малко снимки:

Изображение

Изображение

това беше състоянието на клапата преди почистването

Изображение

Изображение

...а това на моното....

Изображение

..и тука се почна едно голямо търкане и киснене.... :banghead:

Изображение

..за да се стигне до това полжение... :D

Изображение

Изображение

...и след това събиране на целия пъзел....

Изображение

Изображение

Изображение

Всичко ми отне около 2 часа.Както казах наи много ми отне време да изчистя клапата...така се беше запекла че се наложи и малка интервенция с отверката за изтъргване на нагара.Друго което много силно ми направи впечетление е маркуча от капака на главата които влиза в капака на моното.....Направо си се неше задръстил и страшно много мърсотия изтече оттам.Капака на моното особенно където влизат вакумите също беше голям кенеф.Продухах и всички вакуми с помпата.Абе целия спеи отиде и замалко да не стигне.Между отделните плочки на моното сложих и силиконче да не би да взима от някъде въздух в последствие.От това всичкото което направих резултата на първо четене е че сега колата работи много по спокоино...когато натисна педала на газта до краи(това го правеше когато съм на газ).... не се чуди дали да спира а набира като истинско VW...оборотите се успокоиха и са стабилни и на газ и на бензин.Сега ще покарам малко и после ше споделя дали това не е нещо временно.След разглобяването възникнаха и някои въпроси които ще споделя малко по-късно че сега имам малко работа :banana

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 14 ное 2009 22:48

добре! браво дори!

Върни се в “Passat”