Проблем с климатроника на Б4
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
Проблем с климатроника на Б4
Така като седя на едно място духа студено, тръгна ли почва да духа като парно не като климатроник... Като е работила колата доста време хич не духа студено. Проверил съм го дали има фреон (има)... интересуваме какво може да му е?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Проблем с климатроника на Б4
Може да е клапата - топло студено. Или нещото което я мести - моторче или вакум
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
Winner25 написа:Може да е клапата - топло студено. Или нещото което я мести - моторче или вакум
Е да ама що има разлика при движение и при спряло положение
- Winner25
Pepi-s-passata написа:Winner25 написа:Може да е клапата - топло студено. Или нещото което я мести - моторче или вакум
Антифриза циркулира по бавно.
Само предполагам, не казвам че със сигурност е от това

- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
Winner25 написа:Pepi-s-passata написа:Winner25 написа:Може да е клапата - топло студено. Или нещото което я мести - моторче или вакум
Антифриза циркулира по бавно.
Само предполагам, не казвам че със сигурност е от това
Аз съм много прост човек, не съм проверил дали има достатъчно антифриз.
Ще се радвам и на други предположения
- Winner25
Ако в системата има повече фреон има датчик ( мисля че пресостат се казваше) който при повишаване на налягането спира компресора. Съответно като работи на място изключва по рядко.
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
Демек ако е повече и при голямо налягане спира компресора, трябва да се извади част от фреона?
- Winner25
Pepi-s-passata написа:Демек ако е повече и при голямо налягане спира компресора, трябва да се извади част от фреона?
Да. Но ако е това като отвориш капака се чува като изключва и включва компресора. Н ебързай да изпускаш фреона преди да си сигурен, че е това.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Winner25 написа:Pepi-s-passata написа:Демек ако е повече и при голямо налягане спира компресора, трябва да се извади част от фреона?
Да. Но ако е това като отвориш капака се чува като изключва и включва компресора. Н ебързай да изпускаш фреона преди да си сигурен, че е това.
Така е,обаче с една малка подробност.На място може да охлажда добре и да изклчюва компресора не заради високо налягане а заради сработване на датчика за обледяване на изпарителя (вътрешния радиатор) или заради ниско налягане на фреона.
Такъв е ефекта обикновенно при много малко фреон в системата понеже :
-на място компресора се върти на ниски обороти и съответно вади по-ниско налягане...което се компенсира по лошото охлаждане на кондензатора (само от перките) и съответно има някаква горе-долу читава ефективност.
Като тръгне обаче оборотите се вдигат и съответно налягането трябва да нараства...ама компресора не може да засмуква фреон понеже той е нагнетен по тръбите за високо налягане и на вохда на компресора налягането пада много (почти вакуум)...съответно на изхода налягането също спада понеже няма входящ поток фреон....отделно и охлаждането на кондензатора се подобрява заради въздушния поток,който минава през него освен от перките и налягането на изхода пада още повече...и ефективността намалява доста....съответно пада налягането и пресостата изключва.
Има го и обратния вариант - при дефектно ТРВ дори да е пълна системата дефакто като се подобри охлаждането на кондензатора се влошава охлаждането на изпарителя...понеже ТРВ-то не регулира правилно налягането спрямо температурата и....положението си отива към ситуация.
За да не се гадае напразно трябва да се закачи тази система на манометри или на машина за диагностика и да се види кое налягане какво прави докато работи...и се вижда какво се случва...дали изключва заради ниско или заради високо налягане и въобще какво става.
Успех!
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
zfa159 написа:Winner25 написа:Pepi-s-passata написа:Демек ако е повече и при голямо налягане спира компресора, трябва да се извади част от фреона?
Така е,обаче с една малка подробност.На място може да охлажда добре и да изклчюва компресора не заради високо налягане а заради сработване на датчика за обледяване на изпарителя (вътрешния радиатор) или заради ниско налягане на фреона.
Такъв е ефекта обикновенно при много малко фреон в системата понеже :
-на място компресора се върти на ниски обороти и съответно вади по-ниско налягане...което се компенсира по лошото охлаждане на кондензатора (само от перките) и съответно има някаква горе-долу читава ефективност.
Като тръгне обаче оборотите се вдигат и съответно налягането трябва да нараства...ама компресора не може да засмуква фреон понеже той е нагнетен по тръбите за високо налягане и на вохда на компресора налягането пада много (почти вакуум)...съответно на изхода налягането също спада понеже няма входящ поток фреон....отделно и охлаждането на кондензатора се подобрява заради въздушния поток,който минава през него освен от перките и налягането на изхода пада още повече...и ефективността намалява доста....съответно пада налягането и пресостата изключва.
Има го и обратния вариант - при дефектно ТРВ дори да е пълна системата дефакто като се подобри охлаждането на кондензатора се влошава охлаждането на изпарителя...понеже ТРВ-то не регулира правилно налягането спрямо температурата и....положението си отива към ситуация.
За да не се гадае напразно трябва да се закачи тази система на манометри или на машина за диагностика и да се види кое налягане какво прави докато работи...и се вижда какво се случва...дали изключва заради ниско или заради високо налягане и въобще какво става.
Успех!
Фреон има, налягането в студената тръба е нормално и в двата случая, а в топлата тръба е по-високо от нормалното и в движение и на място.
- tihmir
- Автомобил:
- Двигател:
Да не пускам нова тема - Климатроника ми дава грешка 4FA 00?
Да ли е нещо сериозно и какво точно означава тази грешка?
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
tihmir написа:Да не пускам нова тема - Климатроника ми дава грешка 4FA 00?
Колега темата е за Б4 с фабричен климатроник...ако и ти си така виж тук: http://www.vwclub.bg/articles.php?id=17
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
На мен ми излизат 2 грешки едната я няма в таблицата.... а климатроника е фабричен
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Pepi-s-passata написа:На мен ми излизат 2 грешки едната я няма в таблицата.... а климатроника е фабричен
Колега на един приятел с Б4 така му показа някаква гршка която я нямаше в таблицата и климатроника нещеше да бачка,закарахме го при майстор и се оказа че дрябва да се допълни с фреон,вкараха му към 400-500гр.и се оправи!!!
- Pepi-s-passata
- Автомобил:
- Двигател:
Аз го карах пассатора да го проверяват и си беше наред. Ще го закарам и на друго място