Еднаквост на задни шенкели -диск/барабан-Б3
-
- Автомобил:
- Двигател:
Еднаквост на задни шенкели -диск/барабан-Б3
На приятел Пасата е с повредени задни шенкели,предлагат му такива от модел със задни дискови спирачки ,а той е с барабани.Знам че комплекта лагери е еднакъв,но самите шенкели имат ли разлика при двата варианта(барабан/диск)
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Еднаквост на задни шенкели -диск/барабан-Б3
емилио, за диск шенкела има уши, за закачане на супорта за накладките и апарата.
не става-не са взаимозаменяеми...
нов в еврото е много добри пари! проверете.
не става-не са взаимозаменяеми...
нов в еврото е много добри пари! проверете.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Принципно имат разлика и тя е в това, че някой модели пасат имат и АБС, който се хваща на шенкела. Иначе лагерите на главината си лягат на едно и също място. Ако ще се сменят шенкелите е добре да се сменят лагерите с нови - не излизат скъпо. Още шенкелите на тези с дискови спирачки имат по 2 отвора в повече, към тях се хващат спирачните апарати. После ако се сложат дискове се сменят и жилата за ръчната. Също е важно да се знае с колко болта е шенкела на пасата - в зависимост от годината на производство има с 4 болта, но има и с 6! А, да добавя - сменят се и предпазителите на диска или по точно тези с които е в момента няма да станат за дисковите спирачки
не са изрязани за апаратите!

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
всички нови шенкели (от магазина имам предвид) се продават издупчени за АБС.
всички нови шенкели имат по 6 дупки и за пасат винаги се използват всичките, докато за голф се използват само 4. пасат с 4 болта на шенкела В3 няма.
освен ако не е нещо прилемезвано...
което означава че от голф шенкели също стават, стига да са с 6 дупки.
и респективно с дупка за АБС.
което ме навежда на мисълта че... емо-пиши ми на лични-мисля че имам 2 шенкела за барабани с АБС дупки някъде...

всички нови шенкели имат по 6 дупки и за пасат винаги се използват всичките, докато за голф се използват само 4. пасат с 4 болта на шенкела В3 няма.
освен ако не е нещо прилемезвано...
което означава че от голф шенкели също стават, стига да са с 6 дупки.
и респективно с дупка за АБС.
което ме навежда на мисълта че... емо-пиши ми на лични-мисля че имам 2 шенкела за барабани с АБС дупки някъде...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ммм,не всички са с дупки за АБС, зависи от годината на пасата за който търсиш - поне това съм виждал в каталога 

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
за дискове шенкелите поне-всички са с дупки ице.
виж за барабанните-има една гърбица на шенкела за да има къде да се хване датчика. там може и да има за със и без АБС. но за дисковите шенкели съм убеден. разликата е само в 1 дупка и нищо друго-няма резон да произвеждат със и без дупка, при положение че не може да ти скочи двойно цената за една дупка...
виж за барабанните-има една гърбица на шенкела за да има къде да се хване датчика. там може и да има за със и без АБС. но за дисковите шенкели съм убеден. разликата е само в 1 дупка и нищо друго-няма резон да произвеждат със и без дупка, при положение че не може да ти скочи двойно цената за една дупка...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Съгласен съм за това, което казваш
Но май се отклонихме от темата! Аз скоро се опитах да си сменя шенкелите, но не станаха новите
Бяха с някакви си микрони по дебели на шийките - там където лягат лагерите
и сложих пак старите. Аз ги взех от магазина където работя, но останах много изненадан от разликата - иначе всичко друго си съвпада! Отзад съм с барабани и с АБС, но не посмях да ги шлайфам новите и си останах със старите.

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
поначало, тия лагери трябва да влизат с много лек натег. много лек! все пак трябва да осигуриш въртене в ролките, а не да е по лесно да върти черупката към шенкела-еле па при случаи на прегресиране и престягане.
така че няма никакъв проблем да се пришлайфа леко-дори и в домашни условия, аматьорски, на бормашина ако щеш. разликата е даже не в стотни, в хилядни...
тука играе линейното термично разширение на материала. черупката е закалена и при нея разширението е много по малко от на шенкела, който е мек. на практика с нагряването се получава "закисване" един вид на лагера...
така че няма никакъв проблем да се пришлайфа леко-дори и в домашни условия, аматьорски, на бормашина ако щеш. разликата е даже не в стотни, в хилядни...
тука играе линейното термично разширение на материала. черупката е закалена и при нея разширението е много по малко от на шенкела, който е мек. на практика с нагряването се получава "закисване" един вид на лагера...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Точно
При мен съмнението беше за криви шенкели след като го претоварих пасата
Последва разглобяване и корекция в наклона на шенкелите, а лагерите ги смених и ми се стори, че влязоха прекалено лесно на старите шенкели, при положение че на новите дори не изкаха да подхванат
Пожелавам успех на колегата в смяната - ще му е нужен!

Пожелавам успех на колегата в смяната - ще му е нужен!
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
емил е старо куче-медалист.
а дори и да не му е ясно нещо-има много стабилен жокер (вельо)

а дори и да не му е ясно нещо-има много стабилен жокер (вельо)