Докъде да долея дистилирана вода?
Докъде да долея дистилирана вода?
Здравейте, карам пасат Б5 TDI. Проблема е, че акумулаторът е напълно непрозрачен и незнам докъде да долея вода. Една от клетките е по-особена и има нещо като мерилка закачена за капачката. Тази мерилка е дълга към 3-4см и на върха и има една зелена съчмичка, която може да се движи по едно диагонално каналче. Ако някои е виждал нещо такова, моля да сподели knowhow.
- vaso18
- T.N.T.
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Докъде да долея дистилирана вода?
аз знам че се налива докато покрие плочите вътре,та надничай въдре и наливаи да покрие плочите с 1см горе долу 

slyy написа:.... Една от клетките е по-особена и има нещо като мерилка закачена за капачката. Тази мерилка е дълга към 3-4см и на върха и има една зелена съчмичка, която може да се движи по едно диагонално каналче...
По начина на описание ми прилича на оригинален акумулатор (за първоначално вграждане).Не знам от колко години е при теб, но моя също беше оригинален и сдаде багажа внезапно (мъртва клетка) на 5 г. си година.Така, че имай едно на ум.
А сега на въпроса: Развиваш капачките и гледаш дали се показват плочите.Ако се показват доливаш дестилирана вода докато се покрият с около 0,5-1 см.
Тази "мерилка" е индикатора за заряд на акумулатора.Ако "свети" в зелена светлина си със зареден акумулатор.Ако е в черно заряда на акумулатора не е в норма.От личен опит установих, че най-добрият индикатор е аеромера.Зареждаш и мериш ако аеромера покаже 1,28 заряда е както пише в дебелите книги.
Мерси за ценната информация.Заблудата ми за "мерилката" идва от там, че акумулаторът е черен и няма как да се види нивото на кислината, а все си мисля, че немеца няма да остави така нещата и е измислил нещо умно
Поздрави !

Поздрави !
- valerius
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
не дестилирана, а ДЕЙОНИЗИРАНА 

- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Като погледнеш през отвора би трябвало да видиш една пластмаска приличаща на стик за хокей.Налива се вода до нея.
Това за дейонизираната вода не го разбрах. Не съм голям разбирач, ама до сега все съм чувал, че се ползва дестилирана вода за доливане!
slyy написа:Това за дейонизираната вода не го разбрах. Не съм голям разбирач, ама до сега все съм чувал, че се ползва дестилирана вода за доливане!
=======
"Отностно дейонизирана или дестилирана вода е в разликата на производство:
1. дейонизираната вода се получава чрез обработка с химически реагенти които премахват активните йони.
2. дестилиранта вода се получава по-стария изпитан начен на завиране - изпаряване - охлаждане, дестилира на вода по тази технология е скъпа защото е много енергоемка, едно време имаше такива дестилатори по разни предприятия и работилници, работиха с трифазно наприжение и бяха с адски яки нагреватели......."
=======
взето е тук и тук
Мерси отново за компетентния отговор
. Последно с коя от двете да долея?

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ми с дестилирана,щом имаш избор,но дейонизирана има във бензиностанциите за по-малко от лев/литър.Следва зареждане на зарядно,защото при доливането се разрежда киселината,т.е. получаваш разреден акумулатор.Зареждаш с ток 10% от капацитета(ампери Х часове = капацитет)