b4 гърми в ауспуха

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

b4 гърми в ауспуха

Мнениеот B4/101 » Пон 03 авг 2009 20:08

Здравейте колеги,
веднага да кажа, че по въпроса ползвах търсачката, но не открих точно отговор на моя въпрос. Колата е Пасат '95, АЕК мотор :banghead: От момента на купуването й преди 5 години колата се кара на газ (обикновенна, не ГИ). Противно на всички прогнози до сега не съм имал гърмежи в смукателния колектор, но пък от самото начало съм сменил всичко по запалването: нови свещи Дензо, кабели на свещи Бреми, капачка и палец, а и нов комутатор. :) Единственото, което ме дразнеше при карането на газ (освен липсата динамика) бе, че при спускане на скорост понякога се получаваха гърмежи в ауспуха, не много силни, но се чуваха. Бях сигурен, че е от газта и затова си знаех - надолу пускам по инерция на спирачка, или ако е дълго спускането минавах направо на бензин.
От два месеца се наложи да махна газовата. Бензиновата система бе възстановена на 100% и между нас казано все едно карам друга кола :D Докато кара колата само в София нямах никакви грижи. Вчера обаче я изкарах на извънградско и навъртях около 500км. Бях неприятно изненадан от 5-6 яки гърмежа в ауспуха. Гърмежа в ауспуха беше винаги при спускане, като единия път засякох, че бях на 3-та с около 3000об/мин. Гърмежа беше много по-силен от това, което се случваше на газ. Абе така гръмна, че детето в колата подскочи.

Свещи, клапани, зацепване на ангренажен ремък - това пише в търсачката. Ако е на газ за свещите донякъде съм съгласен, но на бензин каква връзка има с гърменето в ауспуха? Неплътно лягащ клапан. Този вариант ми се струва най-вероятен, но има една малка подробност. Преди три месеца свалях главата да сменя гумички (оказа се че няма нужда, но както и да е). Та тогава майстора ми смени и водачите на клапаните и съответно всичко пришлайфа. Гърмежа си го имаше преди и след работата по главата т.е. кофти лежащ клапан е малко вероятен вариант.
Все още не съм проверявал ангренажа, ще го направя тия дни, но си мисля, че ако не е зацепен правилно би трябвало да има негативно отражение в динамиката на колата, а тя върви екстра (за този двигател :wink: )
Това е цялата история. Сега моля за вашите съвети, какво да правя от тук нататък?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: b4 гърми в ауспуха

Мнениеот rudoni » Пон 03 авг 2009 22:51

прекъсване в запалителната система - диагностика с мотор тестер!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 04 авг 2009 23:09

Не съм много добре запознат с тоя двигател и сигурно ще напиша някоя глупост, но все пак :oops:
При спускане ако си с включена предавка има някоя джаджа която трябва да ти спира горивото към цилиндрите, поне така знам. Това принудителен празен ход май се водеше. Случвало ми се е на предишни коли с карбуратор обаче, да ми се напълни гърнето с бензин и като хвръкне там искра, гърмежа е качествен. Москвич имах някога и с него така ми се е случвало, но гърнето цъфна като майска роза и отлепи задницата от земята. mhihi Та мисълта ми е в тази насока нещо да се търси проблем.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 04 авг 2009 23:32

При мен дюзите гарантирано се изключват, Ламбдата показва липса на изгорели газове, от което следва да значи, че наистина дюзите ми не пускат гориво (а и са чистени с ултразвук)
Думкания в ауспуха, обаче, имам.
Знам го, защото често пътувам за Троян и пускам Беклемето на моторна спирачка.
Единствено мога да посоча като дефект пробитото средно гърне, ама то с или без дупки- просто по-силно или по-слабо ще се чуват думканията, си мисля аз... :roll:

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Сря 05 авг 2009 9:15

radotom как разбираш, имам предвид в движение, че дюзите са ти изключени? Мисля, че дори и при напълно отнета газ при спукане по наклон някакво количество гориво се подава към цилиндрите, така че при нужда двигателя да поеме веднага. Чудя се дали проблема може да идва от стъпковото моторче? Във всеки случай това което се случва на колата ми не е нормално, карам от много години и такива гърмежи не съм имал на нито една кола. Странна работа, а и лошото е, че не знам от къде да подхвана проблема.

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Сря 05 авг 2009 10:49

при тези коли за съжаление има някаква система която метка парите от резервоара към пълначката на мотора ( имах го и на кола с карбуратор и на кола с инжекцион)
та може и това да ти дава ядове
( на мен ми запушиха маркуча за парите с 1 съчма и заспа работата )
Успех

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 05 авг 2009 11:15

B4/101 написа:radotom как разбираш, имам предвид в движение, че дюзите са ти изключени?

:mrgreen: Аз съм гадИн! :mrgreen:
И тъй като моя инжекцион няма порт за комуникация с компютър (респективно VAG-COM), а в същото време имам преносим осцилоскоп с батерийно захранване- извел съм си на кабели в купето 2 сигнала - Ламбда-сондата и сигнала към дюзите ;)
Определено повече ме интересуваше Ламбдата, тъй като тя дава най-крайната информация по какъв начин протича горенето в двигателя, но тъй като беше лесно- взех, че си искарах и от дюзите ;) И сега мога да наблюдавам времето на отварянето им в движение.
Мисля, че дори бях писал данни в някоя от темите за ППХ, но не го намирам.
Тази като че ли най-добре обяснява нещата:
viewtopic.php?f=1&t=7100&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D0%B4&start=30

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Сря 05 авг 2009 18:29

radotom ясно, ти си се изхитрил :) Аз няма как да разбера дали ми затварят дюзите на ППХ, но започва да ми прилича точно на подаване на гориво на ППХ. Горивото се събира в ауспуха и в един момент се възпламенява и става голямо БУМ. Някой беше споменал в поста си за шофьорите на Зил едно време правеха това нарочно - на скорост изключваат запалването и след малко го включат и ела да видиш какъв гръм става. Въпросът все пак остава какво да правя с проблема? VAG-COM дали ще покаже нещо?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Сря 05 авг 2009 21:50

аз писах за Зил - а и за запалителната система ! пропуски (прекъсвания) имаш във запалителната система!ВАГ -кома няма да покаже! мотор тестер или като него с преносим осцилоскоп!

Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот walentin » Съб 08 авг 2009 20:46

Колега, и аз съм имал пукотевици, когато си разбъзиках настройките на газта. "The machine", Иво се казва, та той как барне и моторът заспива. Потърси го, сигурно ще те оправи.

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Пон 10 авг 2009 8:34

Ако карах на газ е ясно, но газовата е свалена. Карам на бензин, а имам гърмежи. Някой да препоръча добра диагностика на запалителна система в София? Освен това да направя за друго не се сещам...

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 10 авг 2009 22:16

и побързай! щом нямаш газова..... може да имаш и други проблеми!

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 10 авг 2009 23:00

За vaskoto 1 предполагам е излишно да питам дали си се сетил колега.
Тук смятам, че ще има необходимата техника и добри специалисти viewtopic.php?f=13&t=6176 , търси Ицо, той е от клуба и е собственик. Там работят и двама(а може и повече да са) небезизвестни съфорумци.

Върни се в “Passat”