Свистят ми моторчетата за клапите на климатроника Б5.5-защо?
- _Technics
- Автомобил: VW Passat 2002
- Двигател: AKN V6 350HP
- Контакти:
Свистят ми моторчетата за клапите на климатроника Б5.5-защо?
Много търсих но не намерих информация. Замених си пасата с друг и ми прави впечатление, че когато дам на контакт независимо дали климатроника е ОФФ или ОН моторчетата започват да свистят т.е. издават неприятен шум. Когато разкача блок управлението моторчетата млъкват. В подобна тема някой беше споменал че не му е работил климатика и се е наложило някакво синхронизирване на моторчетата. Та въпроса ми е дали блока с управление е скапан и трябва да се подмени или някой ако е имал такъв проблем как го е решил ? ремонт евентуално? или калибровка на моторчетата ? Иначе си работят и като цяло климатроника е добре. Другото което ми прави печатление е че блок управлението работи малко лагаво т.е. като му задам усилване силата на вентилатора и ми изпълнява командата с закъснение (като компютър 486)... ще съм благодарен на информация - благодарности предварително !
- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
Re: Свистят ми моторчетата за клапите на климатроника Б5.5-защо?
Това, което чуваш вероятно е клапата за външен вътрешен кръг на въздуха. Ако е оставен на външен кръг, като загасиш колата, клапата се затваря. Като дадеш на контакт - обратното: клапата се отваря, защото така е била последно. Относно забавянето - мисля че всички са така. Поне такива са ми наблюденията върху два Allroad-a, едно А6, едно А4 и три Passat-a B5. Някои от тях бяха с еднозонов, други с двузонов климатроник - все по един и същи начин работят - задаваш командата и я изпълнява след 2-3 секунди, и понеже клапите също не са много бързи - до края на командата отиват поне 10-на секунди.
- _Technics
- Контакти:
Предния ми пасат реагираше абсолютно веднага. Ходих карах един друг пасат 2,5 с навигация и на него климатроника е светкавичен. Относно клапата за вътр./външ. надали е само от нея защото се чува това свистене от много места и със сигурност не е едно моторче ами от всичките или ако има някакъв пропуск то ще е на 1 или 2 моторчета и свистенето не спира! т.е. 1 час ако стои колата на контакт 1 час ще се чуват множество свистенета. Това свистене наподобява CNC Router (програмируема фреза) там има едни супер прецизни моторчета и би било нормално да свистят така
Благодаря за съвета колега !

- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
А да не би някоя от клапите да превърта заради изронени зъби и позиционера в нея да не отчита движението?
Като го дадеш на контакт изключи климатроника на OFF и виж дали пак ще шава нещо - просто да видиш дали ще ги командва. Принципно климатроника ти има самодиагностика, имаше тема във форума по тоя въпрос... Потърси я и виж какво ще ти каже (дали и каква грешка ще ти даде).
Като го дадеш на контакт изключи климатроника на OFF и виж дали пак ще шава нещо - просто да видиш дали ще ги командва. Принципно климатроника ти има самодиагностика, имаше тема във форума по тоя въпрос... Потърси я и виж какво ще ти каже (дали и каква грешка ще ти даде).
- _Technics
- Контакти:
дали е ОФФ или ОН разлика няма. Но за диагностиката си прав ще пусна една да видим. Хем ми стои на десктопа процедурата и все забравям да я пусна като влизам в колата
10х !

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Принципно като дадеш на контакт ако климатроника е пуснат и тръгне веднага клапите започват да се движат с цел да се нагодят към зададената температура и съответно да изчакат само тръгването на компресора.Ако в този момент,докато се движат изгасиш климатроника,но не си върнаш контактния ключ клапите започват да си се затварят,както са си седяли преди да си го пуснал.Ако върнеш контактния клюя при по-старите клапите си остават,както са си били,при по-новите си се затварят.
Може да видиш със самодиагностиката какви грешки дава ако дава и с VAG-Com да го видиш и може да му пуснеш един Self-Test да видиш коя точно клапа издава звуци и да се мъдри конкретно проблема...там започва да реди всяка клапа и всеки елемент на климатроника един по един докато цъкнеш Next и го пуска и спира...съответно отваря и затваря клапите една по една и т.н. И ще стане ясно къде какво не му е в ред.
При този климатроник няма вакуумни клапи,както при по-старите...всичко е на степ-мотори.
Успех!
Може да видиш със самодиагностиката какви грешки дава ако дава и с VAG-Com да го видиш и може да му пуснеш един Self-Test да видиш коя точно клапа издава звуци и да се мъдри конкретно проблема...там започва да реди всяка клапа и всеки елемент на климатроника един по един докато цъкнеш Next и го пуска и спира...съответно отваря и затваря клапите една по една и т.н. И ще стане ясно къде какво не му е в ред.
При този климатроник няма вакуумни клапи,както при по-старите...всичко е на степ-мотори.
Успех!
Този проблем го има и с пасат 6. От VW обясняват, че това не е проблем и не подлежи на ремонт. Чува се от време на време жужене на моторчетата на клапите, разпределящи посоката на движение на въздуха към съответните въздуховоди, сякаш, че се донагласяват. В сервиз се прави т.н. обучение на клапите по електронен път, след което ефекта е същия. Проблема е комплексен между управлението на клапите и датчиците за състоянието им. Не се касае до повреда обаче а до заводска особеност. Ако има общо в управлението на климатроника на пасат 6 и пасат 5,5 вероятно това е причината. Специално в Сакар ауто не могат да го отстранят. Пробвай в Порше.
- _Technics
- Контакти:
имам и аз такова усещане колега ! всичко работи всяка клапа си се движи но ... църкат постоянно, като си поиграя и като ги разбутам клапите насам натам млъкват и несе обаждат, но бутна ли някоя клапа на някъде и почват ВСИЧКИТЕ да църкат ... егати! не смятам да се примирявам с този проблем. Аз подозирам, че управлението нещо е скапано ... ще го заменя с друго пробно да видя как ще е, някои други идей мое да ми хрумнат и ще ти пиша.