АЕК двигател - центровка на запалване

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

АЕК двигател - центровка на запалване

Мнениеот B4/101 » Съб 15 авг 2009 20:17

Здравейте колеги,
Карам Пасат'95, двигател АЕК, 1.6 пълна инжекция. От известно време имам гърмежи в ауспуха (карам само бензин) и както ме посъветвахте направих профилактика на запалването (проверка свещи, капачка делко, палец). Отвътре по капачката на делкото се видяха някакви странни сиви следи сякаш искрата е започвала да прескача около 3 мм преди контакта на всеки кабел. Майстора реши, че делкото е много завъртяно в посока малък аванс и го върна в обратна посока т.е. палеца по-рано да срещне съответния контакт на капачката. Каза, че това не би трябвало да се отрази на работата на двигателя, защото на този двигател не можело да се промени ъгъла на изпреварване на запалването с въртене на делкото. Ъгъла се променял от ЕКУ-то по електронен път. Добре де, ама след тази операция колата определено се спъна, което не би трябвало да става щом ЕКУ-то определя момента на искрата. Мислех да върна делкото в старото положение, но се замислих дали пък на този мотор ЕКУ-то не се самообучава? Какво ще ме посъветвате, да покарам ли спъната кола с надежда всичко да се самооправи :wink: или да си върна делкото в старото положение?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: АЕК двигател - центровка на запалване

Мнениеот rudoni » Съб 15 авг 2009 22:06

връщай в изходно положение и сменяй майстора!

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Нед 16 авг 2009 12:15

Върнах делкото на старото положение, колата тръгна по друг начин :)
Все пак не ми е ясно, уж само ЕКУ на АЕК двигател променя ъгъла на запалване, а в крайна сметка положението на делкото също влияе на центровката... :?:

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 16 авг 2009 12:57

:D :applause: сменяй майстора!

Потребителски аватар
swissmad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swissmad » Нед 06 сеп 2009 19:12

направих профилактика на запалването (проверка свещи, капачка делко, палец)

Не прави профилактика,а ги СМЕНИ с нови.Както и кабелите на свещите.Бог знае на колко хиляди км.са.И тогава виж как е .А делкото не го барай.Сменяй майстора.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Нед 06 сеп 2009 19:43

Я някои да обясни на човека вместо само да се пише "сменяи майстора".
Гледам доста сте в час :!: Малко неколегиално ми изглежда всичко.

Потребителски аватар
swissmad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swissmad » Пон 07 сеп 2009 18:16

sasho07 написа:Я някои да обясни на човека вместо само да се пише "сменяи майстора".
Гледам доста сте в час :!: Малко неколегиално ми изглежда всичко.

Ами например да използва някой от клубните майстори.Хората само с VW се занимават така ,че са в час. По колегиално как да му обянсниме.Има теми и инфо бол.

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Пон 07 сеп 2009 20:22

B4/101 написа:Върнах делкото на старото положение, колата тръгна по друг начин :)
Все пак не ми е ясно, уж само ЕКУ на АЕК двигател променя ъгъла на запалване, а в крайна сметка положението на делкото също влияе на центровката... :?:

Не е точно така! Делкото за това си има белег, към който се насочва палеца. Това е изходното положение, от което компа си определя колко да измени ъгъла на запалването. Освен това, датчика на Хол е фиксиран с положението на палеца. Хол-датчика подава на компа сигнал за положение на цилиндър, компа решава според оборотите и натоварването на двигателя колко да измени ъгъла - напред или назад, за да се получи правилно изгаряне в цилиндъра, който е на ред в момента. За това има значение "центровката на делкото" - единствената разлика със старите делка е, че при тези ъгъла на изпреварване на искрата не се определя от вакуумен регулатор, а от електрониката, за да се направи по-прецизно :да:
След като караш само на бензин - поне при нашите делка има една резка на ръба, където ляга капачката. Насочваш палеца към резката - това е фабричната настройка за стандартно предварение. При нас (1.8mI) - тя е 6 градуса. На АЕК не съм сигурен колко е, щото не съм на моя комп в момента и нямам никакъв технически софт. Въпреки това резката (ако я имаш) трябва да те насочи в правилна посока!

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Пон 07 сеп 2009 20:49

Pav3l написа:
B4/101 написа:Върнах делкото на старото положение, колата тръгна по друг начин :)

Не е точно така! Делкото за това си има белег, към който се насочва палеца. Това е изходното положение, от което компа си определя колко да измени ъгъла на запалването. Освен това, датчика на Хол е фиксиран с положението на палеца. Хол-датчика подава на компа сигнал за положение на цилиндър, компа решава според оборотите и натоварването на двигателя колко да измени ъгъла - напред или назад, за да се получи правилно изгаряне в цилиндъра, който е на ред в момента. За това има значение "центровката на делкото" - единствената разлика със старите делка е, че при тези ъгъла на изпреварване на искрата не се определя от вакуумен регулатор, а от електрониката, за да се направи по-прецизно :да:
След като караш само на бензин - поне при нашите делка има една резка на ръба, където ляга капачката. Насочваш палеца към резката - това е фабричната настройка за стандартно предварение. При нас (1.8mI) - тя е 6 градуса. На АЕК не съм сигурен колко е, щото не съм на моя комп в момента и нямам никакъв технически софт. Въпреки това резката (ако я имаш) трябва да те насочи в правилна посока!

ЕКУ променя ъгъла на запалване при различните обороти на двигателя,но в определени граници в зависимост от началния (базовия) ъгъл,зададен от положението на делкото.Ако искрата от свещите се подава,например,10 градуса преди ГМТ при 800 оборота,при 3000 оборота предварението ще бъде,например,40 градуса.Но ако завъртиш делкото и върнеш аванса на искрата на 5 градуса при 800 оборота,при 3000 оборота ЕКУ няма да постигне нужните 40 градуса предварение и колата ти няма да върви.

И аз не знам как и колко е добрата центровка на АЕК.
Прикачени файлове
Mk1-2-3_dist-timiing-2[1].jpg
MK1-2-3_FLYWHEEL-MARK[1].jpg
Mk2-3_cam-timiing[1].jpg

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Чет 10 сеп 2009 4:54

Изображение

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 10 сеп 2009 10:28

ох, с тия ялови дискусии!
системата за контрол на впръскване "симос" на тия мотори утилизира датчик за позиция на 1ви цилиндър, който е критичен за работата на мотора. в случая датчика на хол в делкото вече не е. той се използва само и единствено за проверка на работата на мотора, или, понеже няма физически датчик на разпределителния вал, а чрез ангренажа разпределителния и паразитния са свързани, то следва че положението на делкото може да се счита за критерий за положението на разпределителния вал. затова датчика в делкото трябва да показва точно ГМТ на първи цилиндър или положението на напълно затворени клапани-ерго работния такт.
понеже този сигнал се използва само за референция, от него зависи правилната работа на моторната електроника. ако се оплете тоя сигнал резултата е:
1. прекъсвача се измества на по малко обороти, защото се използва вече аварийния режим на работа
2. мотора намалява динамика и завишава разход.

предварението не зависи и не се гледа по датчика в делкото! а по този на коляновия вал!
хайде сега всички мераклии да си дадат "авансче" от коляновия вал... mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Сря 16 сеп 2009 20:54

Колеги, благодаря за теорията, нещата ми се изясниха. Все пак смятам, както всички ме съветвате да "сменя майстора" :) Всъщност говорих 2 пъти с Васко, но човека си е доста зает и не успя да ме вземе, после отскочих до морето и времето си мина. Сега ще почна пак да му досаждам, защото от известно време имам един странен проблем с гърмежи в ауспуха (!) все едно че карам на газ. Свещи, кабели, палец и капачка на делко са на 2 години и не би трябвало да има проблем с тях. Но това ще е тема на друг разговор...

Върни се в “Passat”