Виене зад таблото на Пасат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Виене зад таблото на Пасат Б3

Мнениеот Harrry » Вто 02 фев 2010 16:13

Колеги, пак реших да потърся от вас съвет. Колата ми е Пасат-В3 Комби, моноинжекцион от 1992 г. От известно време някъде зад таблото с километража по някое време (съвсем произволно) се появява стържене, виене, свистене, което повтаря скоростта на оборотите на колелата и понякога става доста свирепо. Странното е, че може месец да няма нищо, и после пак да се появи и да почне да свисти постоянно, после пак така изведнъж изчезва... Като споделих с един монтьор от сервиз, той каза, че е възможно да е от жилото на скоростомера и то да е за смяна. Беше преди коледа и ме покани да мина след празниците, за да я прегледа. Досега не съм ходил, защото свиренето попрестана, пък и с надежда, че може да открия някой, който да ми даде акъл как сам да се справя (това няма да е зле, като се има предвид колко се изръсих, след като едни униформени гадове ми написаха доста дълъг акт за някакви дреболии). Дали не мога да реша проблема, ако смажа жилото?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Виене зад таблото на Пасат-3

Мнениеот Ljubon » Вто 02 фев 2010 17:23

Колега, свали таблото и виж дали жилото на километража е щракнало добре в буксата на таблото. То е квадрат накрая и трябва да се зацепва в букса на таблото. Ако се е поопънало жилото е възможно да се е извадило частично и да превърта. Предполагам, че като зашуми и стрелката на километража почва да трепти. Аз съм се справял с този проблем, но на Пасат Б2. Предполагам, че и при теб е същото. Като за начало се опитай да бутнеш жилото с ръка откъм двигателя към купето. Иначе, на жилото има пласмасов накрайник със зъб, който трябва да щракне в буксата на таблото и да го държи да не се изважда. Успех!

Потребителски аватар
lambi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lambi » Вто 02 фев 2010 18:15

и аз го имам същия проблем,това което забелязах е че започва да стърже когато времето е много студено,но по никакъв начин не влия на стрелката на км и си отчита както трябва.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 02 фев 2010 18:42

Възможно е също така жилото да трие в кожуха и затова да шуми - иска смазване, ама не е много лесно.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Сря 03 фев 2010 17:33

Не е жилото колеги.Днеска няколко чaса се занимавах с този проблем при мен (а впрочем и при 2 мой колеги с В3 с мех.километраж).Сутрин направо ми къса нервите докато не позагрее малко
Та проблемът е в самият скоростомер,който днес свалих и откачих от таблото.Изпилих един четеристен с големината на жилото и го сложих на бормашина.Мушнах го в скороатомера и направих някъе към 160 км/ч с бормашината.В начялото звукът го нямаше ама след като се сетих и скоростомера пристоя 30 мин в камерата на хладилника,ужясният звук пак се появи.
Та жилото върти едно дискче,което след като набере енерция започва чрез триене да предвижва една чяшка (в която е дискчето),кочто е директно свързана със стрелката.Проблемът идва от това ,че самото дискче се е поизносило а и явно и оста му се е поразбила вече.Дефакто само закачя чяшката и затова стрелката подскачя.
Забелязах,че като натисна гнездото на жилото,към което е оста на дискчето,шумът спира.Затова ми хрумна да надяна една пружинка от химикал на жилото (краят му към таблото) за да натиска гнездото.Утре в кголемият студ ще видя дали съм направил нещо.Ако ли не ще си търся друго табло.

Последна промяна от suba на Чет 04 фев 2010 9:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 03 фев 2010 17:47

На мен до 20км/ч. стрелката подскача, но няма шум, след тази скорост нагоре се движи плавно.

Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Harrry » Чет 04 фев 2010 13:31

Колеги, благодаря за мненията досега. Разбира се, не е хубаво, че и при други се среща, но поне да обменим опит. Колкото до предишното мнение, напротив: при по-високи обороти виенето става по-силно (когато го има). Ще видя какво мога да направя и ще ви държа в течение. Явно трябва да се понауча как се сваля таблото, а това, като нещо, което още не съм правил, малко ме плаши.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Виене зад таблото на Пасат Б3

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 04 фев 2010 14:51

Четири винта и таблото се вади, имаше със снимки описано много подробно, мисля в темата за белите циферблати на километражите или в тая за промяната на цвета на осветлението :D

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Пет 05 фев 2010 9:36

При мене номера с пружинката свърши работа колеги.Втори ден стрелката не трепти и ония гаден звук го няма. :D

passatcho_stz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatcho_stz » Нед 21 фев 2010 22:51

И моето виеше и в момента които спря и километража не отчиташе бе6е ке скъсало

Потребителски аватар
gero_records
Автомобил: Alfa Romeo 156 2.0TS-16V-155hP
Двигател: AR 32301

Мнениеот gero_records » Вто 16 мар 2010 7:29

проблема май е масов,но при мене май е малко по-интересно.Моят километраж освен,че се чува някакво чатъркане не отчита и правилно.Струва ми се ,а съм и на 99% сигурен че лъже поне с 20км/ч.Гумите са си ми стандартни както ги дават,километража работи (като понякога подскача),дневният и вечният брояч си работят.Благодаря предварително ! :arrow:

Върни се в “Passat”