Виене зад таблото на Пасат Б3
Виене зад таблото на Пасат Б3
Колеги, пак реших да потърся от вас съвет. Колата ми е Пасат-В3 Комби, моноинжекцион от 1992 г. От известно време някъде зад таблото с километража по някое време (съвсем произволно) се появява стържене, виене, свистене, което повтаря скоростта на оборотите на колелата и понякога става доста свирепо. Странното е, че може месец да няма нищо, и после пак да се появи и да почне да свисти постоянно, после пак така изведнъж изчезва... Като споделих с един монтьор от сервиз, той каза, че е възможно да е от жилото на скоростомера и то да е за смяна. Беше преди коледа и ме покани да мина след празниците, за да я прегледа. Досега не съм ходил, защото свиренето попрестана, пък и с надежда, че може да открия някой, който да ми даде акъл как сам да се справя (това няма да е зле, като се има предвид колко се изръсих, след като едни униформени гадове ми написаха доста дълъг акт за някакви дреболии). Дали не мога да реша проблема, ако смажа жилото?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Виене зад таблото на Пасат-3
Колега, свали таблото и виж дали жилото на километража е щракнало добре в буксата на таблото. То е квадрат накрая и трябва да се зацепва в букса на таблото. Ако се е поопънало жилото е възможно да се е извадило частично и да превърта. Предполагам, че като зашуми и стрелката на километража почва да трепти. Аз съм се справял с този проблем, но на Пасат Б2. Предполагам, че и при теб е същото. Като за начало се опитай да бутнеш жилото с ръка откъм двигателя към купето. Иначе, на жилото има пласмасов накрайник със зъб, който трябва да щракне в буксата на таблото и да го държи да не се изважда. Успех!
и аз го имам същия проблем,това което забелязах е че започва да стърже когато времето е много студено,но по никакъв начин не влия на стрелката на км и си отчита както трябва.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Възможно е също така жилото да трие в кожуха и затова да шуми - иска смазване, ама не е много лесно.
- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
Не е жилото колеги.Днеска няколко чaса се занимавах с този проблем при мен (а впрочем и при 2 мой колеги с В3 с мех.километраж).Сутрин направо ми къса нервите докато не позагрее малко
Та проблемът е в самият скоростомер,който днес свалих и откачих от таблото.Изпилих един четеристен с големината на жилото и го сложих на бормашина.Мушнах го в скороатомера и направих някъе към 160 км/ч с бормашината.В начялото звукът го нямаше ама след като се сетих и скоростомера пристоя 30 мин в камерата на хладилника,ужясният звук пак се появи.
Та жилото върти едно дискче,което след като набере енерция започва чрез триене да предвижва една чяшка (в която е дискчето),кочто е директно свързана със стрелката.Проблемът идва от това ,че самото дискче се е поизносило а и явно и оста му се е поразбила вече.Дефакто само закачя чяшката и затова стрелката подскачя.
Забелязах,че като натисна гнездото на жилото,към което е оста на дискчето,шумът спира.Затова ми хрумна да надяна една пружинка от химикал на жилото (краят му към таблото) за да натиска гнездото.Утре в кголемият студ ще видя дали съм направил нещо.Ако ли не ще си търся друго табло.
Та проблемът е в самият скоростомер,който днес свалих и откачих от таблото.Изпилих един четеристен с големината на жилото и го сложих на бормашина.Мушнах го в скороатомера и направих някъе към 160 км/ч с бормашината.В начялото звукът го нямаше ама след като се сетих и скоростомера пристоя 30 мин в камерата на хладилника,ужясният звук пак се появи.
Та жилото върти едно дискче,което след като набере енерция започва чрез триене да предвижва една чяшка (в която е дискчето),кочто е директно свързана със стрелката.Проблемът идва от това ,че самото дискче се е поизносило а и явно и оста му се е поразбила вече.Дефакто само закачя чяшката и затова стрелката подскачя.
Забелязах,че като натисна гнездото на жилото,към което е оста на дискчето,шумът спира.Затова ми хрумна да надяна една пружинка от химикал на жилото (краят му към таблото) за да натиска гнездото.Утре в кголемият студ ще видя дали съм направил нещо.Ако ли не ще си търся друго табло.
Последна промяна от suba на Чет 04 фев 2010 9:01, променено общо 1 път.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
На мен до 20км/ч. стрелката подскача, но няма шум, след тази скорост нагоре се движи плавно.
Колеги, благодаря за мненията досега. Разбира се, не е хубаво, че и при други се среща, но поне да обменим опит. Колкото до предишното мнение, напротив: при по-високи обороти виенето става по-силно (когато го има). Ще видя какво мога да направя и ще ви държа в течение. Явно трябва да се понауча как се сваля таблото, а това, като нещо, което още не съм правил, малко ме плаши.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Виене зад таблото на Пасат Б3
Четири винта и таблото се вади, имаше със снимки описано много подробно, мисля в темата за белите циферблати на километражите или в тая за промяната на цвета на осветлението 

- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
При мене номера с пружинката свърши работа колеги.Втори ден стрелката не трепти и ония гаден звук го няма. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
И моето виеше и в момента които спря и километража не отчиташе бе6е ке скъсало
- gero_records
- Автомобил: Alfa Romeo 156 2.0TS-16V-155hP
- Двигател: AR 32301
проблема май е масов,но при мене май е малко по-интересно.Моят километраж освен,че се чува някакво чатъркане не отчита и правилно.Струва ми се ,а съм и на 99% сигурен че лъже поне с 20км/ч.Гумите са си ми стандартни както ги дават,километража работи (като понякога подскача),дневният и вечният брояч си работят.Благодаря предварително !