Проблема ми е следния. Днес като свалих предно ляво колело установих че от вътрешната страна на диска липсва шайбата (тази с дупките) на ABS-a. Датчика е здрав (поне на външен вид) но е развит от леглото си, доста стрателно е изолиран и е завързан към стъблото на амортисьора отстрани. Въпроса ми понеже още не съм се впуснал в разпердушинване на системата, тази шайба отделно ли се монтира или е част от самия диск. Поне на пръв поглед диска изглежда да си е от тази кола, износването му е съразмерно с другия, а следи от скорошен демонтаж не си личат, докато изолацията по датчика е доста прясна. Другото което недоумявам е защо са разкачили датчика от мястото му и са го привързали така. Лампата на ABS-a не свети, но за нея ми е ясно че просто са и дръпнали кабелите.
Общо взето сега за лятото изобщо не държа на ABS-a тъй като определено лятно време поне лично мен тази система ме дразни и не ми е от полза, но на мокро и заснежено определено си е полезна. Пък и като си го има сън няма да ме улови докато не го накарам да сработи.
Така че какво да търся, само шайба или направо целия диск?
И още един въпрос. Знам че има доста изписано по въпроса за температурите, но се обсъждат преди всичко 1,8 моторите. Поне аз конкретно за този мотор 2.0Е не намерих някаква по-подробна информация. И аз доста време и километри съм карал 1,8Mi машинка и и знаех всичките чакмаци, ама този мотор ми е съвсем непознат. Колата на дълго си държи стабилно 90 градуса, на катерене на Шипка също едва догони 95-100, но в града особено при по-високи обороти си залепва някой път на 110. Да се занимавам ли да търся проблем и да подкарвам системата наред или няма място за безпокойство. В движение не мога да чуя дали включва втората степен на перката или не, а на място първата степен като включи (сработва си нормално горе долу на 95 градуса) охлажда мотора и той вдига още 1-2 градуса след което започва да сваля температурата. Как да тествам вората степен дали включва? Знам че сигурно с як фосрсаж на място ще я накарам да вдигне градуси, но ме интересува няма ли някакаъв по-интелигентен начин