Пробил ли е кабела

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Пробил ли е кабела

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 14 юли 2010 22:20

От известно време има проблеми с работата на газовата уредба, породени както и майсторче едно каза от проблеми с токовете. Изчаках аз нощта да падне, паля и отварям капака да гледам кой кабел прави цветомузика, оказва се централния кабел на делкото дето е вързан с бобината. С доста перипетии намирам един кабел втора употреба, слагам го на колата отварям пак капака и :shock тоя свети също. Днес намерих още един кабел, сложих го на колата и понеже имаше една пластмасова скоба закачена за кабела се заиграх с него и установих, че като се опре някъде кабела без значение в маркуч или в друг кабел веднага почва да свети. Като го отдалеча от маркучите спира да свети.
Та на някой ако му е известно да ми разясни тоя феномен :)

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Пробил ли е кабела

Мнениеот muns61 » Сря 14 юли 2010 22:24

Пробвай с нов свестен кабел...

Потребителски аватар
ogogin
Автомобил: Vw Golf MKV
Двигател: BWA

Мнениеот ogogin » Сря 14 юли 2010 22:33

На моята газова там имам намотан тънък кабел, който отива май в газовия клапан или в изпарителя...ама точно за какво е незнам

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 14 юли 2010 22:49

Това тънкото кабелче е за да знае кога (по него следи оборотите) да превключи на газ.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 14 юли 2010 22:53

ogogin написа:На моята газова там имам намотан тънък кабел, който отива май в газовия клапан или в изпарителя...ама точно за какво е незнам

Ами радвай се че го имаш,служи да даде сигнал на ключа на газовата mhihi Като дадеш на контакт в ключа за газовата има време реле,ако не запалиш,не отчете този сигнал които взима от кабела на бобината,ти спира притока на газта.Това е за дане ти задави колата и съответно да не стане някоя беля mhihi

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 15 юли 2010 11:58

К.Одаджийски написа:....Та на някой ако му е известно да ми разясни тоя феномен :)

Применливия ток тече и през изолацията :idea: , особенно когато става въпрос за високо напрежение . Според мен е добре да провериш свещите с какво разтояние са и да не би някъде на друго място (например палеца на делкото) да има увеличена въздушна междина . Това би довело до повишаване на напрежението по кабелите и до пробиви .

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 15 юли 2010 13:27

Намерих днес едни свещи сложих не са нови, но са друг комплект и като че ли е по - добре с тях, просто трябва да се повозя и довечера на тъмно да видя! Аз се чудех дали е възможно бобината да излезе извън границите на нормалното поради някаква причина и как евентуално да се установи. Примерно хвърля оригинално 22-25 хил. волта прав обаче поради някаква причина е взела да хвърля повече от необходимото. Палеца и капачката са на около десетина хиляди км., не се вижда да има яки нагари по капачката от вътре. Ако не излезе нищо от смяната на свещите, ще сменям палец и капачка да видя за какво става реч. В крайна сметка ще купя и нов кабел един, но се съмнявам вече да е в кабела проблема, че едва ли всичките които пробвам са сдали багажа.
П.С Възможно ли е нещо да цака работата навитото кабелче дето ключа следи оборотите с него, като създаване на допълнително съпротивление примерно или нещо от сорта. Аз и без това карам само на газ и ще взема да го дам на късо направо вътре от копчета за да махна навития кабел!?

Потребителски аватар
fed
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fed » Чет 15 юли 2010 15:10

Еми щом караш само на газ невиждам защо ти е тва кабелче навито там ..

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 15 юли 2010 16:21

Аз съм карал с такъв светещ кабел и не съм инмал проблем. Даже и новия ми кабел след известно време почна да свети като се допираше до една тръба. Според газаджията който ми слага уредбата - по голяма вероятност има проблемите да са от свещи отколкото от кабел/и.
На теб какъв ти е проблема?
Аз така смених свещи, кабели, палец и накрая си реших проблема с реглаж на газовата :)

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 15 юли 2010 18:20

fed написа:Еми щом караш само на газ невиждам защо ти е тва кабелче навито там ..

Защото ако го няма,няма да кара на газ
Колега чети по горните постове и ако не верваш,вземи и разпитай,преи да махаш''излишни'' неща по колата :063:

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 15 юли 2010 22:23

:D :D :D ще вкарате човека в беля!
това ,че свети кабела ,не е толкова голям проблем ,макар ,че аз ги махам и нов!по лошо е ,ако пращи и искачат искри!сега сериозно!вкарал си северното сияние в колата си. прочети какво го предизвиква!превисоко напрежение във ВВ верига предизвикано от голямат въздушна хлабина ,както писа колегата.почни от палец и капачка по веригата!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 16 юли 2010 7:37

Симптомите които ме накараха да се заглеждам по кабелите са че взе да гърми газовата уредба. За 4 години на газ не беше гърмяла нито веднъж, с изключение когато се палих на софийското околовръстно, а от една седмица гърми доволно често, освен това завишен разход. Ходих при един пич за реглаж, но той не я пипа изобщо а направо каза да търся проблема с токовете, та от там се загледах по кабелите.
rudoni написа::D :D :D ще вкарате човека в беля!
това ,че свети кабела ,не е толкова голям проблем ,макар ,че аз ги махам и нов!по лошо е ,ако пращи и искачат искри!сега сериозно!вкарал си северното сияние в колата си. прочети какво го предизвиква!превисоко напрежение във ВВ верига предизвикано от голямат въздушна хлабина ,както писа колегата.почни от палец и капачка по веригата!

В интерес на истината смених свещите с други не нови и като че ли има подобрение, но днес ще покарам още малко за да тествам, освен това ще върна и старата капачка и палец!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 16 юли 2010 9:40

Бобината , която създава високото напрежение е особенно нещо от електрическа гледна точка , работи на принципа на самоиндукция (индукцията) , като всяка бобина(трансформатор) естествено . В намотките и се създава "от самосебе си" :) толкова голямо напрежение , колкото е необходимо за да "пробие" въздушната междина на пътя си , теоретически , че и практически "таван няма" . Ако тока не премине през свеща , получава се пробив на друго място . Затова и е опасно да се мъчиш да палиш с извадени от свещите кабели например , ако кабелите са добри , може да се получи пробив в самата бобина . А самото сияние както каза колегата , все още не е пробив , пробива е когато се получи дъгичка и тя "излиза" от едно и също място . Изолацията на кабела се овъглява и става проводник на това място :) .

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 16 юли 2010 16:35

По принцип по кабелите на свещите винаги се сабелязва съвсем леко корониране "сияние", но това незначи че те са пробили. Все пак пиковете на напрежението достигат до 40kV ! По вероятно е да са свщи, а разходът как е?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 16 юли 2010 20:13

Разхода е завишен!
Днеска покарах с новите стари свещи и няма проблеми, не гърми газовата!

Върни се в “Passat”