Уплътняване на прозорци на Б4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Уплътняване на прозорци на Б4

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пет 11 фев 2011 11:28

Като изляза извън града и като вдигна повече от 70 вътре започва да вее яко от предните врати.Точно горе където е чупката на прозореца на вратата не уплътнява.От дясната страна като си вдигна до горе стъклото много духа, но като го смъкна с 5мм примерно надолу и спира, но от шофьорската страна не е така.Като вдигна 120 и нагоре не можеш да си разбереш приказката :D В уплътненията ли ми е проблема и как да го реша :?:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Re: Уплътняване на прозорци на Б4

Мнениеот vasilb » Пет 11 фев 2011 12:14

Настрой си стъклата - отваряш кората и ще видиш шината, на която са закрепени - мисля че бяха с два болта. Просто се е изместило и при вдигане не уплътнява и не влиза в ръба, а от там духа, вдига шум и при дъжд ще влиза вода. Отхлабваш, вдигаш го най-горе да прилепне добре и затягаш! Успех! :wink:
П.П. Горното е, ако проблемът е в стъклата, а ако вратата не уплътнява към купето - смъкваш стъклото, за да не се счупи, и извиваш леко и внимателно, пробваш и ако трябва повтаряш, потретваш и така.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Съб 12 фев 2011 13:48

И аз мисля, че е от регулировката.
Махни кората и си поиграй с лайсната ( повдигача) в който ляга стъклото.
Има двя болта мисля в двата края и от там. Не бързай и не напъвай ако не ляга хубаво стъклото, да не прецакаш зъбите или моторчето. Добре е да се пръска и със силиконов спрей периодично където се движи самото стъкло по уплътненията. За да смазва и да не мъчи механизма.

Колегата по горе го е описал много точно.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 12 фев 2011 18:53

Здравейте!Да ползвам темата на колегата.Някой правил ли е опит да обезшуми купето?В смисъл вътре да е по-тихо!Всички гърнета са ми здрави,но мотора реве прилично.Особено при 3 000 оборота,преди и след 3 000 е поносимо ама пак ме дразни.На старото ми Ауди 80 Б3 шум вътре почти нямаше.

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 12 фев 2011 20:24

Не е нормално да шуми толкова. Освен да си с резонаторно гърне вместо катализатор.
Има тема по въпроса, ползвай търсачката.
Колега го беше правил.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 13 фев 2011 15:00

Zdravko Zankov написа:Здравейте!Да ползвам темата на колегата.Някой правил ли е опит да обезшуми купето?В смисъл вътре да е по-тихо!Всички гърнета са ми здрави,но мотора реве прилично.Особено при 3 000 оборота,преди и след 3 000 е поносимо ама пак ме дразни.На старото ми Ауди 80 Б3 шум вътре почти нямаше.

Здравей колега. Понеже сме "оффтопик" ще ти нахвърлям нещата накратко. Ако говорим за обезшумяване има три основни параметъра:
- шумопоглъщане
- звукоизолация
- вибропоглъщане

Без да изпадам в технически подробности, казано просто:
Вибропоглъщането се подразбира от самата дума. Реално такива вибропоглъщащи материали променят честотата на вибрациите и съпътстващия шум който се получава е по-глух и притъпен.

Материалите за звукоизолация са като преграда (стена) за звука. Параметъра при тях е - при еди каква си честота, колко намалява звука (примерно в децибели).

Шумопоглъщането е ясно. Но конкретно за леките коли не е практично. Колкото е по-ниска честотата на звука, толкова по-дебел трябва да е шумопоглъщащия материал. А шума от двигателя, изпускателната система, трафика са нискочестотни. За поглъщането на такива шумове са необходими материали с дебелина от *(20см до 200см).

Както всяко едно нещо и тук си има тънки моменти. Примерно вибропоглъщащия материал се полага в центъра на "равнината", като не заема повече от 20%-30% от площта. Т.е. на една автомобилна врата се облепва средата на ламаринения лист, като не се облепва повече от 30%. Обратното пък е в сила за звукоизолацията. Колкото по-добре е изолиран всеки един детайл, всеки един ъгъл - толкова по-добър ефект.

Потребителски аватар
kirqka79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirqka79 » Пон 14 фев 2011 0:40

Zdravko Zankov написа:Здравейте!Да ползвам темата на колегата.Някой правил ли е опит да обезшуми купето?В смисъл вътре да е по-тихо!Всички гърнета са ми здрави,но мотора реве прилично.Особено при 3 000 оборота,преди и след 3 000 е поносимо ама пак ме дразни.На старото ми Ауди 80 Б3 шум вътре почти нямаше.

на нашите отдавна пълнолетни автомобили решението е едно,МОЩНА МУЗИКА :applause: шегувам се колега (и не чак толкова)имаше теми за някакво фолио,но много скъпо идва...и не забравяй да споделиш с нас каво си направил по твоя въпрос :D

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 15 фев 2011 19:03

Здравейте!Гергин позна.Нямам катализатор,някво гъне има там.Та казваш от него да е проблема-да го махна или да сложа друго?А иначе силна музика има във возилото,ама не мое само така да се кара.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Сря 16 фев 2011 16:13

Golf_Diesel_ написа:Като изляза извън града и като вдигна повече от 70 вътре започва да вее яко от предните врати.Точно горе където е чупката на прозореца на вратата не уплътнява.От дясната страна като си вдигна до горе стъклото много духа, но като го смъкна с 5мм примерно надолу и спира, но от шофьорската страна не е така.Като вдигна 120 и нагоре не можеш да си разбереш приказката :D В уплътненията ли ми е проблема и как да го реша :?:

Мисля че това което ти предлагат колегите най-лесно и бързо можеш да тестваш като в пролуката в която влиза стъклото горе натъпчеш ивица плат и да затвориш прозореца. Така поне ще знаеш дали шума идва от това че стъклото не се вдига до край и от там се "просмуква" свистенето.
Другото което е просто прекарай една отвертка отвертка в улея от край до край за да видиш дали няма някой боклук (като листо при мен), което да пречи на стъклото да бъде вдигнато догоре.
Честно казано ми се струва ненормално и двете врати да се изметнат така че да не се затвярят плътно.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 16 фев 2011 17:16

passenger написа:
Golf_Diesel_ написа:Като изляза извън града и като вдигна повече от 70 вътре започва да вее яко от предните врати.Точно горе където е чупката на прозореца на вратата не уплътнява.От дясната страна като си вдигна до горе стъклото много духа, но като го смъкна с 5мм примерно надолу и спира, но от шофьорската страна не е така.Като вдигна 120 и нагоре не можеш да си разбереш приказката :D В уплътненията ли ми е проблема и как да го реша :?:

Мисля че това което ти предлагат колегите най-лесно и бързо можеш да тестваш като в пролуката в която влиза стъклото горе натъпчеш ивица плат и да затвориш прозореца. Така поне ще знаеш дали шума идва от това че стъклото не се вдига до край и от там се "просмуква" свистенето.
Другото което е просто прекарай една отвертка отвертка в улея от край до край за да видиш дали няма някой боклук (като листо при мен), което да пречи на стъклото да бъде вдигнато догоре.
Честно казано ми се струва ненормално и двете врати да се изметнат така че да не се затвярят плътно.

Ако колата е удряна купето може да се е усукало. Един хлопел астра беше станал на спирала, а видимо не си личеше (след като майсторите го позамазаха де, и въпреки всичко пак беше крив)! :)

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 16 фев 2011 19:09

Първо да се извиня на колегата,че пиша в неговата тема!Ама нали става въпрос за шум.Та колега и при мен имаше преди подобен шум,но аз регулирах вратите да затварят по-навътре-в смисъл прибрах ги.Имаше ефект,и то осезателен.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 16 фев 2011 20:13

Шума при мен идва от уплътнението на стъклото.Ето тук на снимката съм отбелязал:
Passat4_GL_2.0_16V_1993.jpg

Гергин

Мнениеот Гергин » Сря 16 фев 2011 21:03

Zdravko Zankov написа:Здравейте!Гергин позна.Нямам катализатор,някво гъне има там.Та казваш от него да е проблема-да го махна или да сложа друго?А иначе силна музика има във возилото,ама не мое само така да се кара.

Щом цялата изпускателна е здрава и си с резонаторно гърне, а бучи. Гаранция, че е от него.
Много колеги споделят, че след смяна на катализатора с резонатор, шумът осезателно се усилва. Лечението е да се подбере правилен резонатор.
Въпросът е, че това е голяма играчка, свързана със средства и проба грешка. Или да се возиш в коли като твоята и да видиш дали ти е шумно. Така като гледам, трябва да ти е АВS мотора, моноинжекция, който е и най разпространен.
Пусни една тема какъв резонатор да избера и от къде и все някой ще даде жокер. Ламбда сондата не е на резонатора при теб, и ще си го смениш сам.
Макар, че моето шумно, не е твоето. :lol:

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Сря 16 фев 2011 21:20

Колега а как го усети,че духа оттам.Като си сложиш ръката духа или просто чуваш шум отнякъде?
Пр мен имам същият проблем.Като карам с около 100 км/ч и се чува шумолене отпред, откъм предното стъкло...
Така и не мога да разбера откъде шуми, даже слагах черен силикон под уплътнението на челното стъкло и пак си шуми, че и капе вода като се мие с водоструйка, явно и шума е оттам...при теб влиза ли вода отнякъде?

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 16 фев 2011 21:53

Вода не влиза от никъде, а иначе като си сложа ръката точно в ъгъла и шума намалява и усещам как подухва леко от там.

Върни се в “Passat”