Zdravko Zankov написа:Здравейте!Да ползвам темата на колегата.Някой правил ли е опит да обезшуми купето?В смисъл вътре да е по-тихо!Всички гърнета са ми здрави,но мотора реве прилично.Особено при 3 000 оборота,преди и след 3 000 е поносимо ама пак ме дразни.На старото ми Ауди 80 Б3 шум вътре почти нямаше.
Здравей колега. Понеже сме "оффтопик" ще ти нахвърлям нещата накратко. Ако говорим за обезшумяване има три основни параметъра:
- шумопоглъщане
- звукоизолация
- вибропоглъщане
Без да изпадам в технически подробности, казано просто:
Вибропоглъщането се подразбира от самата дума. Реално такива вибропоглъщащи материали променят честотата на вибрациите и съпътстващия шум който се получава е по-глух и притъпен.
Материалите за звукоизолация са като преграда (стена) за звука. Параметъра при тях е - при еди каква си честота, колко намалява звука (примерно в децибели).
Шумопоглъщането е ясно. Но конкретно за леките коли не е практично. Колкото е по-ниска честотата на звука, толкова по-дебел трябва да е шумопоглъщащия материал. А шума от двигателя, изпускателната система, трафика са нискочестотни. За поглъщането на такива шумове са необходими материали с дебелина от *(20см до 200см).
Както всяко едно нещо и тук си има тънки моменти. Примерно вибропоглъщащия материал се полага в центъра на "равнината", като не заема повече от 20%-30% от площта. Т.е. на една автомобилна врата се облепва средата на ламаринения лист, като не се облепва повече от 30%. Обратното пък е в сила за звукоизолацията. Колкото по-добре е изолиран всеки един детайл, всеки един ъгъл - толкова по-добър ефект.