въпрос за скоростни кутиИ
- X_PERT_166
- Автомобил:
- Двигател:
въпрос за скоростни кутиИ
здравете колеги имам пассат б3 1.8 и имам усещането че скоростите са ми много къси сравнение с другите коли които карам , и наскоро дочух от познати че можело да се слага ГТИ-ска ск. кутия която променяла и вървенето и разхода - не съм запознат и затова питам тук хората от VW общноста ако имате опит и познания споделете дали е вярно това и ако да какво трябва да се гледа и търси ако реша да търся друга ск. кутия и пасват ли точките в които се прикрепя към купето . мерси предварително
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Re: въпрос за скоростни кутий
Нека запознатите в детайли колеги се изкажат,аз само ще ти кажа,че ако сложиш скоростна кутия с по - малки предавателни числа на предавките ще загубиш известно количество динамика,а разхода може да намалее малко,но не очаквай чудеса.Според мен максимум 1л./100км и то в най-добрия случай.Все пак зависи отделните предавки с какви предавателни числа са и от това може да се направи груба преценка при какъв режим колата ще има разлика в разхода на гориво.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Аз лично едно време отварях кутията и смених само 5-та скорост, сложих с по-малко предавателно число. В началото не ми хареса, беше ми леко мунда, но като покарах малко не исках да се връщам на дрга
Беше ми перфектно на извънградско, оборотите ми бях акато на дизел, и разхода падна горе-долу толкова-литър на 100км., което за мен е огромна разлика, не знам колегата какво не му харесва 
Цяла кутия също става, но освен предавките голямо значение има и диференциала или т.нар. главно предаване (предавателното му число). Да не стане така че ако сложиш друга кутия да не можеш да тръгнеш като хората.

Цяла кутия също става, но освен предавките голямо значение има и диференциала или т.нар. главно предаване (предавателното му число). Да не стане така че ако сложиш друга кутия да не можеш да тръгнеш като хората.
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
dlug написа:Аз лично едно време отварях кутията и смених само 5-та скорост, сложих с по-малко предавателно число. В началото не ми хареса, беше ми леко мунда, но като покарах малко не исках да се връщам на дргаБеше ми перфектно на извънградско, оборотите ми бях акато на дизел, и разхода падна горе-долу толкова-литър на 100км., което за мен е огромна разлика, не знам колегата какво не му харесва
Точно така,колегата добре е описал детайлите по проблематиката.Според мен е най-добре да се направи само 5-та предавка с по-малко предавателно число.Така ще се запази динамиката на автомобила от 1 до 4 предавка,а вече превключвайки на 5-та която е предназначена главно за поддържане на скоростта при извънградско пътуване ще се постигнат по-ниски обороти и малко по-нисък разход.
- X_PERT_166
- Автомобил:
- Двигател:
има ли някои от форума които да е правил тази магииика ? 

- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
X_PERT_166 написа:има ли някои от форума които да е правил тази магииика ?
Коя магийка по-точно?
- X_PERT_166
- Автомобил:
- Двигател:
за гти кутия на пасат 1.8 абс или рп мотор
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
кутията ти е тип 02А. Идея си нямаш колко разновидности има този тип кутия, разбирай кодове. Всеки код е с разлинчни предавателни числа на предавките и диференциалите. Виждаш твоя код, съответно и предавателните числа на кутията ти и търсиш по-дълга. Най-дългата 02А бензинова кутия е с с код ССМ, слага се на вр6 и пасат 1.8 моно РП мотора с моно джетроника. Дда не говорим че може да си подбереш и подходяща 5-та скорост само.
кутия от гти не е подходяща, щом като искаш по-дълги скорости
кутия от гти не е подходяща, щом като искаш по-дълги скорости