въпрос за скоростни кутиИ

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
X_PERT_166
Автомобил:
Двигател:

въпрос за скоростни кутиИ

Мнениеот X_PERT_166 » Чет 12 май 2011 21:24

здравете колеги имам пассат б3 1.8 и имам усещането че скоростите са ми много къси сравнение с другите коли които карам , и наскоро дочух от познати че можело да се слага ГТИ-ска ск. кутия която променяла и вървенето и разхода - не съм запознат и затова питам тук хората от VW общноста ако имате опит и познания споделете дали е вярно това и ако да какво трябва да се гледа и търси ако реша да търся друга ск. кутия и пасват ли точките в които се прикрепя към купето . мерси предварително

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за скоростни кутий

Мнениеот lent » Чет 12 май 2011 21:39

Нека запознатите в детайли колеги се изкажат,аз само ще ти кажа,че ако сложиш скоростна кутия с по - малки предавателни числа на предавките ще загубиш известно количество динамика,а разхода може да намалее малко,но не очаквай чудеса.Според мен максимум 1л./100км и то в най-добрия случай.Все пак зависи отделните предавки с какви предавателни числа са и от това може да се направи груба преценка при какъв режим колата ще има разлика в разхода на гориво.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 12 май 2011 21:58

Аз лично едно време отварях кутията и смених само 5-та скорост, сложих с по-малко предавателно число. В началото не ми хареса, беше ми леко мунда, но като покарах малко не исках да се връщам на дрга :) Беше ми перфектно на извънградско, оборотите ми бях акато на дизел, и разхода падна горе-долу толкова-литър на 100км., което за мен е огромна разлика, не знам колегата какво не му харесва :)
Цяла кутия също става, но освен предавките голямо значение има и диференциала или т.нар. главно предаване (предавателното му число). Да не стане така че ако сложиш друга кутия да не можеш да тръгнеш като хората.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Чет 12 май 2011 22:04

dlug написа:Аз лично едно време отварях кутията и смених само 5-та скорост, сложих с по-малко предавателно число. В началото не ми хареса, беше ми леко мунда, но като покарах малко не исках да се връщам на дрга :) Беше ми перфектно на извънградско, оборотите ми бях акато на дизел, и разхода падна горе-долу толкова-литър на 100км., което за мен е огромна разлика, не знам колегата какво не му харесва :)
Цяла кутия също става, но освен предавките голямо значение има и диференциала или т.нар. главно предаване (предавателното му число). Да не стане така че ако сложиш друга кутия да не можеш да тръгнеш като хората.

Точно така,колегата добре е описал детайлите по проблематиката.Според мен е най-добре да се направи само 5-та предавка с по-малко предавателно число.Така ще се запази динамиката на автомобила от 1 до 4 предавка,а вече превключвайки на 5-та която е предназначена главно за поддържане на скоростта при извънградско пътуване ще се постигнат по-ниски обороти и малко по-нисък разход.

Потребителски аватар
X_PERT_166
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот X_PERT_166 » Пет 13 май 2011 21:19

има ли някои от форума които да е правил тази магииика ? :)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Съб 14 май 2011 10:24

X_PERT_166 написа:има ли някои от форума които да е правил тази магииика ? :)

Коя магийка по-точно?

Потребителски аватар
X_PERT_166
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот X_PERT_166 » Съб 14 май 2011 16:44

за гти кутия на пасат 1.8 абс или рп мотор

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Съб 14 май 2011 17:42

кутията ти е тип 02А. Идея си нямаш колко разновидности има този тип кутия, разбирай кодове. Всеки код е с разлинчни предавателни числа на предавките и диференциалите. Виждаш твоя код, съответно и предавателните числа на кутията ти и търсиш по-дълга. Най-дългата 02А бензинова кутия е с с код ССМ, слага се на вр6 и пасат 1.8 моно РП мотора с моно джетроника. Дда не говорим че може да си подбереш и подходяща 5-та скорост само.

кутия от гти не е подходяща, щом като искаш по-дълги скорости

Върни се в “Passat”