Искам да ви споделя за един проблем и вече 3 и повече месеца развитието му. Автомобилът ми е VW Passat B5, 1998г, 1.6 бензин, 101к.с, с монтиран пълен газов инжекцион.
Винаги ми е правилно впечатление това, че харчи доста газ (може би средно към 10-11), но съм го преглъщал с идеята, че по-мощна е по-добре. В един хубав ден и на дълъг път колата започна да ми претриса. Като че ли единият цилиндър започна да отказва - друса, няма обичайната мощност, чува се пукане от време на време. Това и на газ и на бензин Разбира се в последствие започнахме със стандартните процедури - смених си доста почернелите и стари свещи с нови, но ефект нямаше. Ходих на майстори и диагностики. Всеки ми твърдеше, че трябва да се смени и окабеляването освен свещите. Смених и окабеляването (4 кабелчета) и колата се оправи - нормализира оборотите, форсира си без проблеми. Но не задълго. След около 1000км отново започна да претриса и да губи мощност от време на време като вече към края направо си работеше на 3 цилиндъра. Този път я заведох при сервиза на Жоро на Цар Борис 3. Добра компресия, нищо сериозно, замърсена дроселова клапа. Той ми каза че свещите били ментак, подмени ми ги с нови и оригинални и колата отново заработи като обикновено. Но отново не за дълго. 1000км по-късно пак. Понеже съм от Ловеч, неудбно ми беше да се разхождам насам-натам за едно и също нещо и си я закарах в друг сервиз, този път на Бош. И там момчето след диагностики и проверки ми потвърди, че компресията била добре, нямало проблеми по кабелите и бобината, но пък дебитомерът бил замърсен. Прочистихме го. Всичко пак беше наред, добро форсиране, добри обороти и на газ и на бензин. Но този път няма и 100км да съм карал и пак колата се влоши, на свободна предавка оборотите падат под 900,800... Този път не претриса много често, но го има, най-вече като подам газ да изпреваря друг автомобил, като форсирам.
Честно казано и аз не знам какво да правя вече. Възможно ли е проблемът да е компютърен и при изчистването на грешки да се отстранява, а с времето пак да се създава. Докато събирах информация от интернет дочух всякакви неща вкл. бобини, стъпкови мотори, ламбда сонда.. Не знам.
Any help?

Митко,
Ловеч
edited: Коригиран заглавието. Извинявам се.