смяна клеморед в4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
пинко
Автомобил: passat b4
Двигател: 1.8 abs 1994

смяна клеморед в4

Мнениеот пинко » Нед 06 ное 2011 20:25

здравейте днес се наех да си сменя клемореда, свалих волана но клемореда не излиза опира в някаква пружина и до там как става точно, ако някой знае да помага
Прикачени файлове
Изображение0483.jpg

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: смяна клеморед в4

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 20:30

На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън :)
Долу има лагер,вероятно е заминал,ако не си го сменял (пластмасов),смени с го,струва няма и 10лв,а от него има много гадно тропане по неравности :)
:beer

Потребителски аватар
gele2007
Автомобил: pasat
Двигател: afn 1998

Мнениеот gele2007 » Нед 06 ное 2011 20:32

+1

Потребителски аватар
пинко

Мнениеот пинко » Нед 06 ное 2011 20:52

zfa159 написа:На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън :)
Долу има лагер,вероятно е заминал,ако не си го сменял (пластмасов),смени с го,струва няма и 10лв,а от него има много гадно тропане по неравности :)

много мерси, ще кача снимки с смяната да го има като архив

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Нед 06 ное 2011 22:30

пинко написа:
zfa159 написа:На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън :)

Колега ще чакам снимки, че и на мен ми предстои тази процедура! :beer

Потребителски аватар
пинко

Мнениеот пинко » Нед 06 ное 2011 22:35

vpetrovbg написа:
пинко написа:

Колега ще чакам снимки, че и на мен ми предстои тази процедура! :beer

ок

didopoli
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didopoli » Нед 06 ное 2011 23:00

Аз като разбрах колко искат в сервиза за смяната на клемореда си направих една скоба за вадене на шлицевата втулка:
Изображение
Някъде имам и снимка как е в работно положение.Работи повече от добре,като я пробвах от кеф 3 пъти вадих втулката.

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Мнениеот milen_1975 » Сря 09 ное 2011 2:33

Купих си клеморед на Valeo за моя Б4 и се надявам да изкара прилично време! Ще го сменя в петък при vaskoto1. Човека поне е спец по тази част :beer

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 09 ное 2011 23:15

То втулката добре,ама отдолу лагера е месингов и често се разшляква,като избиеш и набиеш конзолата на пръта,заради което аз предпочитам да измъкна целия прът и да си го направя :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 10 ное 2011 9:37

мцъ, стефанаки.
тука бъркаш и си създаваш повече излишни веселби. лагера не се набива. :idea: той е хлабав спрямо пръта. уплътнява го една пластмасова втулчица. нищо не се насилва там при сваляне/слагане.
лагера се разшляква от въртенето на волана през годините-и то не се разшляква самия лагер, а алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.
та тъй... :wink:

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Чет 10 ное 2011 12:21

vaskoto1 написа:мцъ, стефанаки.
тука бъркаш и си създаваш повече излишни веселби. лагера не се набива. :idea: той е хлабав спрямо пръта. уплътнява го една пластмасова втулчица. нищо не се насилва там при сваляне/слагане.
лагера се разшляква от въртенето на волана през годините-и то не се разшляква самия лагер, а алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.

:да: :да: :да: ,гУем си бе мен mhihi mhihi

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Мнениеот milen_1975 » Чет 10 ное 2011 13:42

Големи сте момци :да: :да: :да:

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Чет 10 ное 2011 14:16

Колеги да ви кажа и аз как си свалях клемореда че и моя лятото изгърмя. Първо ходих при един майстор и той каза много трудно става, за цял ден работа е, после ходих при друг, той каза не знам как става :lol: . После взех една скоба за лагери само че ръбчето на конзолата е много малко около 1мм и не става. Даже шлайфахме краката на скобата да легнат точно, нали е кръгла конзолата и пак не стана. После ходих при друг майстор и той каза почукваш по ръбчето с един секач лека полека и ще излезе. Ц, пак не стана. Почти бях се отказал и мислех да слагам бутон за палене когато взехме една скоба (от старите колелета балканчета където се отпуска седалката с нея) и заварихме две гайки, т.е да се получат три места равноотдалечени на които да легне скобата са лагери и я стегнахме с болт здраво за конзолата. И така като завъртях със скобата конзолата излезна много лесно (на шлици е). Проблема после беше че новия клеморед (KOSTAL бразилски) излезна прецакан и с него пак не щеше да запали, а беше чисто нов. И така от двата сглобих един. Въпреки че аз си мислех че е нагорял и за това не пали се оказа че се е спукал пластмасовия му кожух а пластинките вътре си бяха в идеално състояние. И така взех кожуха от новия и натиках карантиите от стария и сега си работи перфектно :banana
А за този лагер който е на конзолата, естествено и моя се беше поразбил и си блъсках главата много как да го сменя обаче се оказа че за съжаление той не може да се сменя, той е керниран и върви със цялата конзола.
И да използвам момента за един бърз въпрос. Понеже в момента вече имам стабилен луфт във волана, в смилъл не при завиване, а самия волан вече играе във всички посоки, това от долния лагер ли е или е от карето?

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 10 ное 2011 14:34

vaskoto1 написа:...алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.

хммм тук ми стана интересно, какво точно правиш, че аз сменях клеморед преди, но вече не помня какво беше. Лагерчето ми потропва леко нагоре, надолу. Мога ли да сваля волана и пластмасите около волана и да приплескам с чукче гнездото за да го поуплътни, или самия кожух на лагера почукваш лекичко ?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 10 ное 2011 20:51

DoH_KuXoT написа: Мога да сваля волана и пластмасите около волана и да приплескам с чукче гнездото за да го поуплътни...

мдам, това правиш. :wink:

Върни се в “Passat”