смяна клеморед в4
- пинко
- Автомобил: passat b4
- Двигател: 1.8 abs 1994
смяна клеморед в4
здравейте днес се наех да си сменя клемореда, свалих волана но клемореда не излиза опира в някаква пружина и до там как става точно, ако някой знае да помага
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: смяна клеморед в4
На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън 
Долу има лагер,вероятно е заминал,ако не си го сменял (пластмасов),смени с го,струва няма и 10лв,а от него има много гадно тропане по неравности

Долу има лагер,вероятно е заминал,ако не си го сменял (пластмасов),смени с го,струва няма и 10лв,а от него има много гадно тропане по неравности

- пинко
zfa159 написа:На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън
много мерси, ще кача снимки с смяната да го има като архив
- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
пинко написа:zfa159 написа:На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън
Колега ще чакам снимки, че и на мен ми предстои тази процедура!

- пинко
vpetrovbg написа:пинко написа:zfa159 написа:На мен ми е най-лесно,като откача долу карето на волана и си извадя целия кормилен прът навън от тръбата,в която седи.После с една отвертка се развива болтчето на клемореда и се сменя.Ако тръгнеш да вадиш конзолата от пръта,99% ще прецакаш месинговия лагер горе,за това ти казвам по-добрия начин - развиваш фиксиращия болт на пръта към конзолата,развиваш долу карето при педалите от пръта и вадиш целия прът навън
Колега ще чакам снимки, че и на мен ми предстои тази процедура!
ок
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз като разбрах колко искат в сервиза за смяната на клемореда си направих една скоба за вадене на шлицевата втулка:

Някъде имам и снимка как е в работно положение.Работи повече от добре,като я пробвах от кеф 3 пъти вадих втулката.

Някъде имам и снимка как е в работно положение.Работи повече от добре,като я пробвах от кеф 3 пъти вадих втулката.
- milen_1975
- Автомобил: VW Passat Variant B4
- Двигател: 1.8 ABS 1993
Купих си клеморед на Valeo за моя Б4 и се надявам да изкара прилично време! Ще го сменя в петък при vaskoto1. Човека поне е спец по тази част 

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
То втулката добре,ама отдолу лагера е месингов и често се разшляква,като избиеш и набиеш конзолата на пръта,заради което аз предпочитам да измъкна целия прът и да си го направя 

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
мцъ, стефанаки.
тука бъркаш и си създаваш повече излишни веселби. лагера не се набива.
той е хлабав спрямо пръта. уплътнява го една пластмасова втулчица. нищо не се насилва там при сваляне/слагане.
лагера се разшляква от въртенето на волана през годините-и то не се разшляква самия лагер, а алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.
та тъй...
тука бъркаш и си създаваш повече излишни веселби. лагера не се набива.

лагера се разшляква от въртенето на волана през годините-и то не се разшляква самия лагер, а алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.
та тъй...

- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
vaskoto1 написа:мцъ, стефанаки.
тука бъркаш и си създаваш повече излишни веселби. лагера не се набива.той е хлабав спрямо пръта. уплътнява го една пластмасова втулчица. нищо не се насилва там при сваляне/слагане.
та тъй...

- milen_1975
- Автомобил: VW Passat Variant B4
- Двигател: 1.8 ABS 1993
Големи сте момци

- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Колеги да ви кажа и аз как си свалях клемореда че и моя лятото изгърмя. Първо ходих при един майстор и той каза много трудно става, за цял ден работа е, после ходих при друг, той каза не знам как става
. После взех една скоба за лагери само че ръбчето на конзолата е много малко около 1мм и не става. Даже шлайфахме краката на скобата да легнат точно, нали е кръгла конзолата и пак не стана. После ходих при друг майстор и той каза почукваш по ръбчето с един секач лека полека и ще излезе. Ц, пак не стана. Почти бях се отказал и мислех да слагам бутон за палене когато взехме една скоба (от старите колелета балканчета където се отпуска седалката с нея) и заварихме две гайки, т.е да се получат три места равноотдалечени на които да легне скобата са лагери и я стегнахме с болт здраво за конзолата. И така като завъртях със скобата конзолата излезна много лесно (на шлици е). Проблема после беше че новия клеморед (KOSTAL бразилски) излезна прецакан и с него пак не щеше да запали, а беше чисто нов. И така от двата сглобих един. Въпреки че аз си мислех че е нагорял и за това не пали се оказа че се е спукал пластмасовия му кожух а пластинките вътре си бяха в идеално състояние. И така взех кожуха от новия и натиках карантиите от стария и сега си работи перфектно
А за този лагер който е на конзолата, естествено и моя се беше поразбил и си блъсках главата много как да го сменя обаче се оказа че за съжаление той не може да се сменя, той е керниран и върви със цялата конзола.
И да използвам момента за един бърз въпрос. Понеже в момента вече имам стабилен луфт във волана, в смилъл не при завиване, а самия волан вече играе във всички посоки, това от долния лагер ли е или е от карето?

А за този лагер който е на конзолата, естествено и моя се беше поразбил и си блъсках главата много как да го сменя обаче се оказа че за съжаление той не може да се сменя, той е керниран и върви със цялата конзола.
И да използвам момента за един бърз въпрос. Понеже в момента вече имам стабилен луфт във волана, в смилъл не при завиване, а самия волан вече играе във всички посоки, това от долния лагер ли е или е от карето?
vaskoto1 написа:...алуминиевото му гнездо в конзолата. с едно чукче и леко полекичка и го правиш нов.
та тъй...
хммм тук ми стана интересно, какво точно правиш, че аз сменях клеморед преди, но вече не помня какво беше. Лагерчето ми потропва леко нагоре, надолу. Мога ли да сваля волана и пластмасите около волана и да приплескам с чукче гнездото за да го поуплътни, или самия кожух на лагера почукваш лекичко ?
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
DoH_KuXoT написа: Мога да сваля волана и пластмасите около волана и да приплескам с чукче гнездото за да го поуплътни...
мдам, това правиш.