Спирачки б3, имам ли проблем ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Al Bundy
Автомобил:
Двигател:

Спирачки б3, имам ли проблем ?

Мнениеот Al Bundy » Сря 25 апр 2012 20:48

Здравейте ! Рових се из форума, но не намерих отговор на моя проблем, който не знам дали наистина е проблем. Значи, купих си Пасат-а преди 2 седмици и забелязах , че като спирам, без значение с каква скорост, дали е на скорост колата или по инерция, педала на спирачката е твърд и след 2-3 секунди като държа спирачката и омеква педала значително, почти до долу. Всеки път е така, даже преди няколко дни като паркирах на един канал по надолнище за да ми сменят средното гърне, спирачката е държах постоянно и през 10-12 секунди се налагаше да дърпам ръчната спирачка, защото педала ми падаше до долу на спирачката, и така като постояваше 2-3 секунди на ръчна, пак започвах да пускам на спирачка и си беше твърда и след 10-тина секунди пак ми падаше до долу педала. Не знам дали сте ме разбрали, не знам и дали това действително е проблем, за това реших да споделя мислите и преживяванията си тук и ще съм благодарен, ако някой се е сблъсквал с подобно нещо и може да ми каже това нормално ли е или нещо е започнало да сдава багажа. Благодаря ви предварително :bowdown ! А, забравих да каже, че колата е Пасат 93'-та лято, 1.8 моно, 90 к.с., ABS мотор, комби (това не знам дали има значение някъкво :) ).

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Re: Спирачки б3, имам ли проблем ?

Мнениеот Теодор » Сря 25 апр 2012 22:06

Спирачна помпа :idea: Не отлагай ремонта или смяната и.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Сря 25 апр 2012 22:16

Теодор написа:Спирачна помпа :idea: Не отлагай ремонта или смяната и.

:да:
Щом за толкова кратко време ти "пропада" педала, значи ти се е скапала помпата!
Оправяй си спирачките, не е шега работа :idea:

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 26 апр 2012 7:24

Купувай веднага нова помпа,сигурно не е скъпа за този модел.
Това е най-важната част в автомобила!

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Чет 26 апр 2012 8:02

Според мен първо си провери вакумите.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 26 апр 2012 8:06

2.4I написа:Според мен първо си провери вакумите.

:да: след това идва ред на помпата

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 26 апр 2012 8:35

К.Одаджийски написа:

Предполагам говорите за вакуумите на сервоусилвателя на помпата....
Я на вашите коли с перфектни помпи и спирачки натискайте няколко пъти педала БЕЗ да работи двигателя(за да свъвши вакуума).И какво ще установите-педала става твърд и стой горе и не мърда-точно обратното на описаното от автора на темата!!!!
Друг път мислете преди да давате съвети :012:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 26 апр 2012 11:05

Мислиме, мислиме и седиме и мислиме и по едно време само си седиме. Та заради категорично твърдение на абсолютно същия проблем смених спирачната помпа и представи си какво ми беше разочарованието като установих, че съм изхвърлил здрава помпа!?
Оказа се че сервото е пробило и педала пропада, та да ти кажа, мислих преди да напиша :012:

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Чет 26 апр 2012 11:16

gancho написа:
К.Одаджийски написа:

Предполагам говорите за вакуумите на сервоусилвателя на помпата....
Я на вашите коли с перфектни помпи и спирачки натискайте няколко пъти педала БЕЗ да работи двигателя(за да свъвши вакуума).И какво ще установите-педала става твърд и стой горе и не мърда-точно обратното на описаното от автора на темата!!!!
Друг път мислете преди да давате съвети :012:

Хареса ми как ти е отговорил колегата ,но реших да допълня ,па барем щом ти поучаваш дано и да се учиш ,да запомниш едно основно правило при диагностициране се започва с отхвърляне на най-простите причини за даден проблем .

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Чет 26 апр 2012 15:48

Честито за Автомобила, със здраве и добре дошъл!!!
Имаш ли достатъчно спирачна течност ( да не смуче въздух ) след като скоро си я купил провери дали е обезвъздушена системата съответно , че знаеш ли как е поддържане преди теб ?!? И аз съм на принципа от най-дребното към по-тежкото така че почвай с дребните неща и отхвърляй :beer

Потребителски аватар
Al Bundy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Al Bundy » Чет 26 апр 2012 21:41

Ох, дано да не е помпа, че сигурно е скъпа death . Тъй като бях с камиона на път и писах от хотела, чак утре ще съм при колата си и ще проверя спирачната течност, дали е ниско нивото и т.н....а като заговорихме за нея, с каква спирачна течност да се кара колата, ако се налага да се смени ? DOT 3, DOT 4 ? Знам, че има разлика, ако може да ме посъветвате. А въпросните вакуми как се проверяват, че не съм много в час ? Благодаря на всички отзовали се :да: !!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 26 апр 2012 23:24

1. колата има ли ABS или е с обикновена спирачна система? (не видях да пише Има ABS,както и Няма ABS) ?
2. колата губи ли спирачна течност (намалява ли с течение на времето) ?
Ако колата има ABS,то тя няма серво и проблемът определено не е в него (при В3 са елетрически,няма серво).Тогава може да е самата помпа (там се води разпределител,не спирачна помпа,може да е и проблем с поддържането на налягането на течността в системата и да изпуска.Помпата там не се продава отделно като резервна част,върви к-т с целия АBS,цената е колкото Пасат-а и още малко (проверявах,като умря моята).
Ако колата няма ABS,тогава значи е с проста спирачна система и нещата са далеч по-прости.
Принципно така или иначе се започва от това дали нивото на течността намалява.Ако намалява,значи има теч.При В3 без АБС основните течове са от кантара на задния мост,спирачните цилиндри на задните спирачки (1.8 моно е с барабани).Кантара се вижда,ако е омазан,ако тече в барабана,по-трудно се вижда,докато не стане много,защото течността образува една каша с праха от феродото от накладките и не излиза навън.Тези течове важат и ако има АBS система с пълна сила.
Ако там е ок,може спирачната помпа да налива течност в сервото (случва се също не рядко).
Ако няма течове,тогава остава проблем с налягането на течността - тогава почти редовния проблем е помпата,защото серовото се скапва,но по-рядко.Не е изключено и да има въздух в системата,но той се усеща и при първото натискане на педала,лекичко потъва в 1-вия момент,преди колата да започне да спира т.е. има едно забавяне в реакцията на спирачките,когато го натиснеш не много силно.Тъй като сервото е по-евтино,но пък се сменя доста по-гадно,по-удачно е да се започне с помпата,понеже една нова помпа е 70-80лв ('талянска,марка LPR,аз ги ползвам от 4 години в сервиза и нямам оплаквания) и се сменя за 1 час + обезвъздушаването.
:beer

Потребителски аватар
Al Bundy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Al Bundy » Пон 30 апр 2012 18:42

Така, първо се извинявам за забавянето в отговора си, бях извън града за празниците ! Честито на трудещите се !! Значи, колата няма ABS, погледнах нивото на спирачната течност и то е на минимума, даже и малко под него. Утре ще погледна за течове на кантара както казвате, също и по барабаните от вътрешната страна. Но ако може някой да ми каже по принцип с каква течност да долея първо в казанчето ? DOT 3 ? DOT 4 ? Не знам до сега какво е наливано и за това питам по принцип с каква точно се кара, за да я долея. Благодаря предварително :да: !

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 30 апр 2012 21:04

Дот 4 :)
:beer

Потребителски аватар
Al Bundy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Al Bundy » Вто 01 май 2012 21:36

Значи, днес проверих кантара, около барабаните на спирачките, всякакви проводи, маркучи, около спирачната помпа, нищо не открих, ни най-малка следа от теч. Утре ще налея спирачна течност до MAX-a и ще следя с времето дали ще започне да губи и ако намалява...почвам да сменям наред ! А, и нямам въздух в спирачките, знам как ще реагира, ако имам :) ! Това е за сега от мен, благодаря на всички, които дадоха съвети, ако изскочи нещо, ще докладвам :beer лека и спокойна !!!

Върни се в “Passat”