Шум от задните колела Б4 96 г.

Техническа и сервизна информация за Passat
georgi6

Шум от задните колела Б4 96 г.

Мнениеот georgi6 » Пет 02 мар 2012 20:05

Здравейте колеги!
От година се чува боботещ, трополящ звук от задната част на колата. Най-силно се чува при скорост 60-100км/ч -направо не се търпи. Преди 2 месеца проверих лагерите - няма луфт, няма загряване.Ако имаше задно предаване щях да мисля че е полуоски или пиньон - а то няма такива неща. Възможно ли е да е от колелата или барабаните или самите спирачки? Колата е на 110000мили.

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Шум от задните колела

Мнениеот snupeca » Пет 02 мар 2012 20:07

Здрасти колега!
Това на колата от гаража ти ли?

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 02 мар 2012 20:21

Щом няма луфт лагери :idea:

Потребителски аватар
nuri_3556
Автомобил: Golf 3+golf 4
Двигател: AEK 1995+AGU 250+
Контакти:

Мнениеот nuri_3556 » Пет 02 мар 2012 20:23

като няма луфт не означава че не е от лагерите

georgi6

Re: Шум от задните колела Б4 96 г.

Мнениеот georgi6 » Пет 02 мар 2012 21:22

Лагерите ги прегледах тогава - смених само един, който видимо имаше на едно топче малко олющено. друдите нямаха нарушена циментация, имаха си смазка.

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Пет 02 мар 2012 21:43

гуми,скъсани тампони на задния мост

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 02 мар 2012 23:56

Така само по звук няма да е лесно да се определи точно. Ако са тръгнали лагери(дори без нарушена циментация) първо започва да се чува виене, което до един момонт се увеличава пропорционално на увеличаването на скоростта, а след това остава постоянен. Най-точното сравнение за мен го беше дал Люси, а именно имаш чуството че ти се е залепил тролей до задницата.
Закъсани/одървени тампони на задният мост тропат и дори се чуват като блъскане(в зависимост от състоянието и скоростта) при преминаване през неравност.

georgi6

Мнениеот georgi6 » Нед 04 мар 2012 16:34

можете ли да ми дадете линк за сервизно обслужване на Б4? Напр. на колко време трябва да се сменят: лагери, амортисьори и т.н. Защото като имам съмнение в нещо и времето му за смяна е дошло - да сменям.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 06 мар 2012 10:20

:wink: Темата е отгоре в този раздел: viewtopic.php?f=6&t=41694&start=0
А относно периодичността на смяната, много зависи от пътищата, колко товариш автомобила и особенно от качеството на частите. Аз например от 2000 г. до сега съм сменил два пъти задни аморт. и един път предни, но пък три пъти тампони на макферсъните с лагерчетата, един път бензинова и водна помпа, един път биалетки и задните тампони на успокоителната щанга, два пъти задни тампони на предните носачи, като пробега ми е около 150 хил.

georgi6

Мнениеот georgi6 » Нед 22 апр 2012 8:26

Смених гумите с чисто нови - шума намаля с 50%.
После смених задните амортисьори и старите гуми - шума намаля с 50%.
Смених заден ляв лагер (десния го смених преди) -- шума изчезна.

Майсора, при който ходих ме научи как да диагностицирам. Вдигате с крик. Завъртате гумата с едната ръка, а другата ръка я поставяте на купето. Ако усетите вибрация - лагера е за смяна - обикновено външния, но за сигурност сменяме и вътрешния.

Изображение

Подпираме предните колела. Вдигаме на крик. Махаме колелото. Избиваме капачката с отверка и гумен чук.

Изображение

Освобождаваме челюстите

Изображение

може да ползваме удължение

Изображение

Закрепяме челюста в страни. Може с нещо да застопорим буталото .

Изображение

Изваждаме диска

Изображение

Изваждаме един по един лагерите с плъзгащ чук.

Изображение

Гресираме лагерите и главината.

Набиваме лагерите с дървен чук и с помощта на старите черупки , но не докрай защото и старите черупки ще се заклинят. Не знам дали е правилно, но аз натегнах после гайката на главината , за да приберат лагерите докрай, развих отново и тогава завих по норма.

Поставяме скобите, натягаме буталото на спирачките, ако е излязло да се прибере.

Изображение

Затягаме с шестограм 8, норма 48 ft-lb., a 15mm - 26 ft-lb

Настройка на големата гайка на главината:
поставяте шайбата и гайката, леко натягате с ключа - опитайте се да мръднете с върха на плоска отверка шайбата - без да ползвате отверката като лост - само като я държите с ръка. Ако не можете да я преместите - разхлабете и опитайте пак. Трябва да се движи но с усилие.

Надявям се да помогна с това обяснение на колегите , на които им предстои същата работа!

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Нед 22 апр 2012 10:44

И аз също си имам работа със много видове лагери.
Правилно ти е казал човека как се проверяват лагерите.
Може и да няма нарушена циментация, но да има разни леку вдлъбнатини или износвания, които не се виждат и лагера да шуми при работа.

Измиваш лагера от греста с бензин и после бавно го въртиш със ръце, ако усетиш затягане (хрупане) тук таме по време на въртенето значи лагера е заминал. Може да се провери и в работното положение на машината, така както си е монтиран. Въртиш отново работната част а на неподвижната си допираш леко пръстите, ако има хрупане или леки затягания в въртеливото движение, лагера е тръгнал да заминава пак.

Тези ролково конусните лагери на гумите на колите трябва да имат задължително лек луфт! Не се стягат до такова положение че да нямат луфт. Често се случва там където е шплентчето на гайката да не пасва с дупката в оста, така че луфта да е желания лек луфт, или лагера остава плътно без луфт или пък луфта е голям :lol:

Можеш и да "чуеш" износен лагер, като със някаква дълга пръчка (пръчка от плътен материал) допреш до неподвйжната ос ( или друга близка неподжна повърхнина) и завъртиш отново колелото, шума от хрупанията на лагера минават по пръчката и ги чуваш :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 22 апр 2012 11:40

Винаги се сменят двата лагера комплект.Става дума за едната страна,защото там са два лагера.Те така се и продават - комплект заден лагер за главината за този Пасат,включва двата лагера (самите лагери + двете метални конусни основи),нов шплент,нова контра за гайката,нова капачка за отвън и нов семеринг за отзад,както и пликче със смазка.Този комплект е от 25 до 45лв за едната страна според марката.
Ако някой от двата лагера не се смени на време и блокира,превърта към основата (шенкела),тогава трябва да се сменя и шенкела.Хубавото е,че чисто нов шенкел е 30-тина лв (марка Mapco,в Евро07),ама ако колата има АБС,си е проблем,защото датчика на АБС-а седи на шенкела,а с времето запича жестоко (шенкела е метален,датчика също е с метален корпус и ръждата не им прощава никак) и на 90% ще се счупи,при опит да се извади.
:beer

georgi6

Мнениеот georgi6 » Нед 22 апр 2012 20:59

brad4edat написа:Можеш и да "чуеш" износен лагер, като със някаква дълга пръчка :wink:

Блогодаря за разяснението - тъкмо вчера се чудех какво мога да слушам с този стетоскоп за механици ?

http://www.harborfreight.com/mechanics- ... 41966.html

И още един въпрос: Как набивате лагерите ако нямате специален дорник?

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 22 апр 2012 21:43

С камък от гедоре, и се набиват докрай. Така както не си ги набил докрай и си ги стягал, ще те излъже. Провери ги пак и както каза някой преди мен -остави си луфт. Най-добре се усеща с затегната джанта и да усещаш съвсем леко цъкане

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Нед 22 апр 2012 22:46

Аз пък ползвам стария лагер,за да набия новия :lol: Върху лагера може да сложите нещо,което да дава удара равномерно,за да сте напълно сигурни в правилния монтаж на новия ви лагер 8)

Върни се в “Passat”