Проблем с Термостат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Проблем с Термостат Б3

Мнениеот kr1s0 » Вто 05 юни 2012 23:12

Здравейте колеги.Пиша във връзка с охладителната система на автомобила ми (пасат б3 1,8 РП мотор).Теми има много за термостат,за признаците на отишъл термостат и прочие,които сега чета,но успоредно с това пускам темата заради това,че утре по обед ми се налага на 100% да съм с кола и трябва максимално бързо да реагирам на ситуацията.

Проблема се състои в това,че колата загря до 100-110 градуса,спрях отворих капака и какво да видя..перката не работи,пипнах долния маркуч и беше леко надут,горния гореше и си беше стабилно напомпан.Докоснах самия радиатор отпред ,за да видя дали е топъл както маркучи към тройника,но и той беше хладък.Това ми говори,че термостата е блокирал в полузатворено положение (пропуска много малко охладителна течност към радиатора,затова той е хладък).Невключването на перката се дължи на това,че датчика за нея се намира в долния ъгъл на радиатора,но той не се е нагрял достатъчно,поради това че не навлиза напълно вече "стоплената" течност.
Нямам течове,загуби на охладителна течност и прочие.Като пусна да духа в купето топло на 4 не се вдига стрелката,нито пада.
Правилно ли съм се насочил за термостата.Чета ,че се намира при помпата за хидравликата,и е нужно да се свали тя с конзолата,за да може да подменя термостата.

Съжалям за дългото обяснение колеги,но съм малко афектиран и ме изби :да:
Благодаря предварително за отговорите ви. :да: :да:

едит:Да добавя,че днес следобяд я оставих на 90 и малко градуса.След като я паркирах чух,че перката все още работи след като я загасих - както си му е реда..
Вчера пак я чух да работи,но сега преди малко не се включи дори на 100+

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с Термостат Б3

Мнениеот kr1s0 » Вто 05 юни 2012 23:49

прочетох доста от тази тема viewtopic.php?f=1&t=27559&start=60
в която ми стана ясно почти всичко.само остава с моите признаци да съм за термостат,както съм на 99% сигурен,но искам някой по-знаещ от мен да потвърди,за да не направя някоя глупост сутринта :oops:

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Сря 06 юни 2012 10:07

то хубаво се глася за смяна,но днес като отидох при майстора колата достигна 1,5-2мм над 90те градуса и ..перката включи.
Изчаках я да изстине,запалих отново и пак включи.Сипвах добавка за течове преди около месец,защото имах малък теч в средата на радиатора.Добавката свърши работа,спря ми теча,но възможно ли е да е затлачила радиатора частично (ако има такъв вариант изобщо) ? :screwy

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 06 юни 2012 12:14

да,възможно е щом е спряла теча да е спряла и някои тръбички на радиатора,да се е отложила по термостата и прочие.Най-малкото което можеш да направиш е да промиеш системата и да си смениш термостата.Не е лошо да включиш и маркуча от чешмата към радиатора и да видиш какъв му е дебита,да не би проблема да е в него.

janko_danev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот janko_danev » Сря 06 юни 2012 19:11

Здрасти колега,теб те срещам често в форума.Та по твоя въпрос,смени термостата,смени датчика на радиатора и си готов.Не влизаи в излишни филми,датчика е 20лв.,и термостата е толкова,за труд още 20.Това са важните неща при теб.Смени ги че идват големи жеги.Ако тези неща са вред и имаш аномалии,търсиш сервиз.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 06 юни 2012 19:18

а защо да сменя датчика на радиатора?

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Сря 06 юни 2012 20:30

аз мисля,че датчика на радиатора нищо му няма,стига да дойде топлата вода при него-той си сигнализира.но вчера имам чувството,че е от дъжда ,защото карах в дъжда и доста локви има по пътищата.поне при мен когато вали отдясно от гумата като хвърля ми прескача ремъка на хидравликата,ня който е закачена и водната помпа.отдавам на това,че тя е превъртала,въпреки че ремъка е притегнат в нормите.имам подозрения,че ако сваля радиатора ,за да го промия ще отмия всичко,което е било вече "запушено" и директно отивам на нов радиатор..не мога да си позволя сега да извадя пари за нов радиатор и термостат.ще наблюдавам колата как се държи,и ако има нещо ще споделям тук..

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 06 юни 2012 20:38

е,то все нови неща излизат.Естествено,че си за нов радиатор,ами ако ти се е задръстил стария?Ами ако ти се задръсти и малкия?Тогава ще си за 2...а ако ти прескача ремъка то и охлаждането ти ще е такова,водната помпа няма да върти.Би трябвало да имаш една предпазна кора точно на ремъка.Явно при теб се получава комбинация от няколко неща и ще трябва да почнеш от някъде

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 07 юни 2012 23:35

имаш ли възможност колега да ми снимаш тази предпазна кора,и по-специално да видя къде в хваната.горе-долу каква форма има и да си направя,защото това не е грам хубаво,което ми се случва знам :roll:

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 08 юни 2012 6:41

ами ще пробвам да снимам,това е моя вариант,другия е с цяла кора под двигатела от дизел.Не можеш я направи,по-добре я купи от форума
Прикачени файлове
CIMG0882.JPG
CIMG0881.JPG
CIMG0880.JPG

Върни се в “Passat”