Странно пукане и подмятане на предницата. Пасат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
rintal
Автомобил:
Двигател:

Странно пукане и подмятане на предницата. Пасат Б3

Мнениеот rintal » Сря 20 яну 2010 9:26

Здравейте колеги. Нуждая се от съвет за проблема с моя пасат Б3 1990 1.8 рп комби.
Ето и накратко ситуацията:
Преди около година и половина смених съединител, и оттогава насам периодично ми се появява един и същи проблем, които ме кара да плудявам.
Появява се едно странно пукане на дългата полуоска, като и в трите случай се получава мятане на волана и предно дясно колело.
Понеже често пътувам от Пловдив до морето първият път ми го направи посреднощ до Карнобат прз зимата :twisted: , само 3 месеца след смяната на съединителя(не знам дали има съединителя нещо общо) цяла нощ :banghead: След като ме издърпаха до бургаски сервиз ме убедиха че проблема е във вътрешното каре на голямата полуоска и го смениха срещу около 130лв. :applause: Последва успешно прибиране в Пловдив :bishop . Два месеца по-късно същия номер до Стара Загора. Майстора ми каза че отново е вътрешното каре на голямата полуоска, и че най-вероятно в Бургас са ми слжили фалшиво :banghead: Ремонта ми струваше 115лв. :twisted: :twisted: :twisted: . През времето от тогава до сега около година съм сменял лагери на главините биалети накрайници и други, които са текущи и нямат общо към проблема, но вчера пукането се появи отново, както и вибацията във волана и започвам да си мисля, че има нещо общо със разпределителната или скоростната кутия. :banghead: Моля ако някой е имал подобен проблем да сподели или да ме насочи към някой майстор дето да е достатъчно компетентен за да не ми вземе просто парите. Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Странно пукане и подмятане на предницата. Пасат Б3

Мнениеот radotom » Сря 20 яну 2010 10:37

Здравей и добре дошъл, колега.
Това, което ми хрумва на пръв поглед е изкривена (и биеща) полуоска.
Като правило, на тази полуоска има монтирана противотежест, чиято функция е да компенсира биенето (явно е неизбежно, защото противотежеста се монтира фабрично, на стенд). Тя редовно се разбива и на практика почти никога не се сменя- просто се реже с ъглошлайфа и колата продължава без нея ;)
Ако при теб биенето е прекалено голямо- може да натоварва много карето иии... :dontknow:

rintal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rintal » Сря 20 яну 2010 11:42

Това което пропуснах да кажа е че когато за пръв път ми сменяха карето, майстора изкара от "чашата"(не знам дали така се казва) на разпределителната кутия някакъв смачкан зегеров пръстен, които каза че няма място там и че няма идея откъде се е пръпнал там :screwy Дали е възможно да е изпаднал откъм разпределителната кутия :roll: А иначе ако е от полуоската трябва да е сменя с нова или има и други варианти. Като цяло ми трябва и доверен майстор в Пловдив. Благодаря.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Сря 20 яну 2010 13:45

Тоя пръстен дето се е "пръпнал там" трябва да е в края на шлиците и служи за контра! Ако на негово място не е "пръпнат" друг ще имаш все същия проблем - полуоската опира не където трябва и карето се натоварва неправилно и го чупи!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 20 яну 2010 14:45

Аз имах такъв проблем причинен от скъсан маншон на вътрешното каре. Беше се напълнило с боклуци и така тракаше, подмятъше цялата предница, но пък на волана не се усещаше.
Свалих карето, почистих го и го монтирах с нов маншон. Минал съм доста километри и за сега нямам проблеми. Сигурен ли си че са ти сменили карето? Има вероятност само да са го почистили или да са го разменили с другото. Така се решава временно проблема.
Също така проверявах цената за ново - най евтините почваха от около 85лв и едва ли са най качествените. За 115лв едва ли са сложили нещо по-добро. Провери от някъде да не влиза мръсотия :wink:

koyota
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koyota » Сря 20 яну 2010 22:44

според мен проблема е във външното каре , разглоби го от главината,махни маншона и провери на място с ръка дали има радиална хлабина между карето и полуоската и дали сферите се прибират добре на местата си.При най-малко съмнение за задържане го замени с ново.Или както колегата писа погоре , виж балансьора на полуоската да не се е откъснал от основата и да ходи нагоре-надолу.От вътрешно каре е трудно да ти тресе на волана,а и там разбие ли пръстена почва да намазнява от ск.кутия и бързо ще го видиш.

rintal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rintal » Чет 21 яну 2010 0:06

Смачкания зегер които излезе от "чашата" беше доста по-дебел от този който законтря. Още повече законтращия си беше на мястото. :screwy

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Чет 21 яну 2010 1:34

Щом законтрящия пръстен си е на мястото значи другата зегерка наистина не трябва да е там. Няма как от диференциала да дойде там защото чашката и оста дето е на шлици е едно цяло и е плътно ( тук няма разпределителна кутия). Според мен или са ти разменили каретата и са те прецакали да им платиш за уж ново или както казва Радо - баланса го няма и полуоската е леко изкривена и ти разбива карето!
Имаш ли теч от кутията? Да не би лагера на диференциала да се е скапал и оттам да ти дава ядове.
Още нещо се сещам - тия пасати чупят дифовете и преди да пробие кожуха почва първо да присвирва, после почва да тропа. Хубаво ще е ако имаш познат да свалите полуоските и като изключите от скорост и върите чашката( независимо коя)не трябва да се чуват "странни" звуци.

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Чет 21 яну 2010 1:35

Това да не е законтрящата шайба на вътрешното каре което е излязло от чашката ?

rintal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rintal » Чет 21 яну 2010 13:43

Петър Петров написа:Щом законтрящия пръстен си е на мястото значи другата зегерка наистина не трябва да е там. Няма как от диференциала да дойде там защото чашката и оста дето е на шлици е едно цяло и е плътно ( тук няма разпределителна кутия). Според мен или са ти разменили каретата и са те прецакали да им платиш за уж ново или както казва Радо - баланса го няма и полуоската е леко изкривена и ти разбива карето!
Имаш ли теч от кутията? Да не би лагера на диференциала да се е скапал и оттам да ти дава ядове.
Още нещо се сещам - тия пасати чупят дифовете и преди да пробие кожуха почва първо да присвирва, после почва да тропа. Хубаво ще е ако имаш познат да свалите полуоските и като изключите от скорост и върите чашката( независимо коя)не трябва да се чуват "странни" звуци.

Благодаря. Звучи ми логично и ще проверя тези три неща. Само ще изчакам няколко дни малко да омекне времето, че не се търпи този студ. Хич не ми се ще да вярвам, че и двата пъти са ме излъгали с това каре, но в България всичко е възможно :x :x Не съм забелязал да има теч от кутията. Имам няколко въпроса колеги: Ако полуоската е крива или го няма балансиращия и пръстен, от морга ли да търся и как да съм сигурен,че оттам ще е ок?
Кажете свястна марка карета.
Ако е счупен диференциала досега не трябваше ли да се е разпаднал съвсем (проблема се появява периодично през няколко месеца от 2 години насам през които съм минал около 30000км)? :roll:
Какво участие може да има хидравличната рейка за този поблем?
Моля ви да споделите за доверен майстор на клуба в Пловдив, който да се занимава с такива проблеми по "Пасаторите" :roll: Благодаря предварително. :wink:

rintal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rintal » Съб 23 яну 2010 16:14

Смятам да отида в Д и Н сервиз в Пловдив за този мой проблем. Някой има ли мнение за тях? Съвет за клубен майстор или друго? :bowdown :roll:

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 29 яну 2010 12:52

има клубен в Пловдив,виж в сервизи.

rintal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rintal » Вто 16 мар 2010 8:50

Оказа се външно каре на малката полуоска- чупен сепаратор в комбинация със разбити тампони на макферсоните.А също-така смяна на 2 скъсани маншона на рейката и разбира се задължителното центроване на предния мост след това. Целия ремонт - 180лв. За сега всичко изглежда наред. При нужда и преценка на модераторите темата може да бъде затворена. :bowdown :beer :banana :drinking:

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Нед 09 сеп 2012 20:17

Я да Ви питам, че днес забелязах когато колата е паркирана и включена на скорост (първа) и я бутна назад-напред има едно препукване откъм полуоската (откъм шофьорската страна) а маншона й е здрав и когато я карам няма проблеми по волана, единствено когато завивам на дясно идва някакъв лек странен шум от там и предполагам, че са свързани нещата :roll: , наистина не съм много вещ. Та въпроса ми е, веднага ли трябва да бъде поправено или мога да мина 300 км и чак тогава при мои майстори да се види, защото в чужд град с чужда регистрация знаете как дерат майстори? Благодаря предварително! :beer

Върни се в “Passat”