Скърцане по ходова част В4 1.8mi седан

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Скърцане по ходова част В4 1.8mi седан

Мнениеот spoocky » Пон 09 юли 2012 13:50

От няколко дена при навиване волана наляво и надясно се чува едно скърцане като все едно със зимни гуми навивате волан по нагорещен асфалт, само че не е от гумите. Свалих предна дясна гума с помощ от приятел ( той навива волана аз дебна от къде скърца) установих че като че ли звукът идва от накрайника... Интересното е че като натисна малко по щангата която е завит накрайникът на нея или самият накрайник и скърцането изчезва... Огледах по-навътре и видях някакви маншони - възможно ли е да опира някъде по тях макар че не съм сменял нищо в този район. Другото е че вчера натоварих малко повече колата ( 5-ма бандюги с все мен + 2 резервни гуми + 30 кила инструменти ) по баир и започна да скърца пак...иначе по равен път и в движение на завой няма това скърцане съответно не опира никъде поне според мен... Помагайте къде да гледам и какво да търся...
Сменяно е по предницата на колата преди 1 до 2 месеца - 2 кормилни накрайника, тампони на носача, тампони на макферсон + лагерчетата, сменях и клеморед като за да го сменя махах кормилната щанга тъй като нямам скоба (като това го казвам щото след него започна да скърца, но не виждам общо !??!)

Хайде доктори симптомите според Вас??? Прилагам и няколко схеми та да ме ориентирате по-лесно :)
b41.JPG
Схема 1

B412.jpg
Схема 2

B4123.jpg
Схема 3

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Re: Скърцане по ходова част В4 1.8mi седан

Мнениеот Dpop » Пон 09 юли 2012 14:55

И двете части на щангата ли си сменил колега? Става въпрос за тези от позиция 4 и 7 на схема 2. Обикновенно звукът от тяхното износване се изразява в почукване. Но пък е възможно прилежащите маншони под определен ъгъл да издават звукът описан от теб.
Предполагам, че си сменил задния тампон(този, захвант към шасито) на носачите. Носача има и друг тампон, който независимо от н-тия брой години на автомобила мнозина не сменят, :) в т.ч. и аз. На схема 1 го има. Всъщност той би поскръкръцвал по-скоро при вертикалните движения, но пък нещата са взаимосвързани. Същият изпитва известни усилия и при завиване.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 09 юли 2012 16:41

тампони на макферсон ..

След смяната на тези и при мен започна да "скрибуца".

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Пон 09 юли 2012 17:04

Dpop написа:...

Само накрайника е сменен - щангата не е! Сменени са и 4-те броя тампони на носачите вътрешните за шасито и външните,

i.e.i написа:...

Не мисля че е свързано защото като придам малко натиск върху щангата или накрайника закрепен за него спира звука

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 09 юли 2012 18:03

С една спринцовка през маншона малко масълце в накрайниците, ако не спре скърцането в шарнирите. При мен беше от накрайниците на кормилната рейка, просто изсъхваха, като ги напръскам с вода спират да скърцат, но това може и от шарнирите да е, както и колегата който е споменал тампоните на макферсона.

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Вто 10 юли 2012 9:31

Само да попитам: Шарнира е захванат за външната страна на носача захванат с 3 болта нали?!? Или е друго?!?

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 10 юли 2012 9:33

Да това е шарнирен болт. На схема 1 е в предната дяста част на детайла посочен с Control arm.

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Вто 10 юли 2012 10:03

Ще пробвам с масло в маншоните и пак ще пиша!

А ако е крив детайла от схема 2 номер 17 - тази щанга за която е хванат накрайникът - какви ще са страничните ефекти!?!

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 10 юли 2012 13:27

Ако е крива ще износва неправилно гумата и най-вероятно ще се чува свирене от съответната гума заради нарушената съосност. Ще е съпроводено и с по-голямо натоварване и износване на свързаните елементи, например лагера на съответното колело. При висока скорост има риск за стабилността на автомобила.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 10 юли 2012 22:38

При мен така скърцаше единия накрайник(външния) вкарах му масло и спря, ама после бързо си замина.
Имайте в предвид че скърцането не е без нищо - може да има ръжда по ябълките, язвички...
Така че ако скърца ная вероятно скоро ще е за смяна.

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Сря 11 юли 2012 13:51

Не че гарантирам за качество на части или нещо подобно, но и двата накрайника са сменяни преди 1 месец!!!
А как се казва частта в около която се захващат тези щанги които поемат движението от волана и ги предават на колелата наляво и надясно?!? изобразено е на горната част от Схема 2 посредата между двата маншона?!? Насочиха ме и там да гледам ... ама какво :shock

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Сря 11 юли 2012 13:55

Dpop написа:......

Всичко е ОК значи, нямам описаните от колегата симптоми... Износване равномерно, Свистене на гуми няма, виене от лагерите няма, стабилна е колата по време на движение...

Winner25 написа:...

Не че гарантирам за качество на части или нещо подобно, но и двата накрайника са сменяни преди 1 месец!!!
А как се казва частта в около която се захващат тези щанги които поемат движението от волана и ги предават на колелата наляво и надясно?!? изобразено е на горната част от Схема 2 посредата между двата маншона?!? Насочиха ме и там да гледам ... ама какво :shock

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 11 юли 2012 22:34

Това е кормилната рейка, но не вярвам от там да е скърцането. Така както описваш на мен ми прилича на тампоните на амортисьорите или лагерчетата без значение че са нови.
Накарай някой да върти и ти слушай, предполагам че може да се локализира от къде скърца :D

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Чет 12 юли 2012 13:44

spoocky написа:...Свалих предна дясна гума с помощ от приятел ( той навива волана аз дебна от къде скърца) установих че като че ли звукът идва от накрайника... Интересното е че като натисна малко по щангата която е завит накрайникът на нея или самият накрайник и скърцането изчезва...

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 13 юли 2012 14:08

и аз го имах този неприятен проблем,сух накрайник.Бая 2 години ми скърца,докато го смених.Това с масълцето ще помогне..Сега имам скърцане о тнов заден тампон на амортисьора,скърца самата гума.

Върни се в “Passat”