Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение

Мнениеот vasilb » Вто 09 апр 2013 18:14

Здравейте! Дойде ред и аз да Ви питам! Автомобилът е Пасат В3, 93г., бензн, 1.8, ABS - двигател. Проблемът е, че при движение се чува звук (чуф, чуф, чуф ...), който не се влияе от това дали колата е на скорост или по инерция, дали е в завой или направо. Влияе се от оборотите - колкото по-бързо се движи колата, толкова и звукът се учестява. Не е от гуми и джанти - сменяни са зимни и летни с различни джанти. По задвижването (карета, съединители, скоростна кутия) не е пипано нищо. Преди ден са сменени вътрешни накрайници, тампони на макферсона и тампони на задния мост. Проблемът е от доста време, но от месец се усили и стана доста осезаем. Търсих из други теми, но не намерих подобен проблем. Лагери, вътрешни карета, скоростна кутия са май основните заподозряни, но кое е по-вероятно и как да се установи? :smile

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 09 апр 2013 18:36

Здравей колега!
Аз имах също странни шумове преди време,така си покарах цялата минала зима,като го отдавах на зимните гуми.Не точно-чуш.чуш,но го имаше при всички режими на движение и се усилваше със усилване на скоростта.
Вече с летните гуми ми стана ясно,че има проблем.Вдигнах на здрав крик,запалих,включих на скорост и я форсирах.Освободих от скорост и загасих мотора,нямаш си на идея колко бързо разбрах,че ми е заминал преден лагер на главината.Смених и двата,все пак 100 000 по родните пътища.Задния лагер се хваща по-лесно-пак я засилваш,този път в движение и рязко клатиш вляво и вдясно.По този начин ги натоварваш и бучат по-осезаемо.Можеш да помолиш някой да се вози отзад и да слуша.

Успех в разрешаването на проблема! :beer

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Вто 09 апр 2013 18:42

Търсиш лагер по главините на колата или лагер по ремъчните предавки на двигателя!
Вдигаш колата на крик и в освободено положение ще въртиш бавно гумата. Трябва да се движи плавно, без никакви моменти за зацепване-сецване, то се усеща, просто бавно и леко я въртиш. Ама по добре се ослушай първо в двигателния отсег, а ако имаш и медицински слушалки за прослушване е направо елементарно да чуеш кой точно лагер е заминал.

Възможно е и ремък да е, ако е тръгнал да се къса и се е разнищил някъде.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 10 апр 2013 11:59

Утре ще пробвам всичко, което казвате. brad4edat - Шумът се влияе от скоростта, а не от оборотите на двигателя, та изключвам ремъци и лагери на двигателя.

Развитието от днес - по 4 пъти я вдигах от двете страни на крик и установих следното: няма чукане, тропане, удряне и какъвто и да е отчетлив звук, няма луфтове. Единствено установих следното - лявото (шофьорското) колело се върти еднакво стегнато в целия оборот напред и назад, а дясното има момент когато се върти доста леко и на 1/3 от оборота на колелото на едно и също място се върти доста по-трудно.
Вдигнаха колата на подемник, засилихме колелата с над 100 и отново се чуваше този звук (като в движение по път), но доста по-слабо, отколкото когато е на пътя.
Мисля, че е лагерът на главината - във въздуха се чува слабо, защото не е натиснат от масата на колата, а на пътя се чува по-осезаемо и по-силно, защото колата го натиска. Предполагам, че се е получило от някоя дупка, която го е деформирала и когато съчмите, които износват усилието минават през това място, се чува този звук. Може и да са пълни глупости, но за момента така си го обяснявам.
Предложението от няколкото майстори е или да чакам докато спре и си проличи какво е, или да започнем смяна едно след друго докато уцелим. Нито едно от двете обаче не ме устройва. Какво мислите? :smile

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Сря 10 апр 2013 18:57

Ти такива празни майстори ги Е.И!
Лагера няма как да се деформира-сплеска в главината. Явно има нарушаване-износване на циментацията му и за това ти зацепва на полуоборот някъде! Хубаво е да ги смениш максимално бързо, понеже ако се случи точно тоя момент със саморазрушаването на лагера, ще ти блокира колело! Знаеш какво значи това, да блокира предно колело в движение :horror После ако не си се пречукал вече, то има вероятност лагера (черупката) да превърти за момент в главината, която е чугунена и лесно става тоя номер. Та превърти ли дори малко лагера в главината, тази я хвърляш и търсиш нова (здрава), което със сигурност няма да те зарадва хич.

Та въобще не ги слушай тия глупости да чакаш, 50-50 е да не се случи нищо фрапиращо но и точно това което ти говоря!
Имам металорежещи машини и ти го казвам от опит с подобни хорски преживявания, НЕ ЧАКАЙ!

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 10 апр 2013 19:25

Утре в 13ч. отивам да го сменят и след това ще пиша - за работа искат 20лв. - бива ли? За проблем с колелата имам опит - предният мост се счупи в движение и лявото колело се извъртя напречно на колата и задърпа в насрещното към идващата кола - добре че карах с 50, та спрях. След това случайно потече кръв на майстора, който преди седмица ремонтираше предницата и не видял изгнилия мост с дупки (колата е от Германия). :death От тогава и аз влизам в канала.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Сря 10 апр 2013 20:32

За цената не мога да дам коментар, мисля, че е нормално. Дано да е лагера и да се реши проблема само с него :th_up

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Сря 10 апр 2013 21:09

Сменяй двата щото утре ще се обади другия и.......Аз преди време на В3-та взе да вие преден десен отидох на майстор и му викам сменяй двата,а той що бе само тоя ще сменим.Не ми се спореше.
30 лв. лагер
20 лв. труд
20 лв. стенд
А след около 3 месеца айде и левия.И пак същата процедура.За това от тогава каквото и да се налага да сменям по предницата или задното окачване сменям винаги ляво и дясно. :beer

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Чет 11 апр 2013 17:18

Лагерът е сменен. Шумът идваше отдясно, а се оказа левият лагер - луда работа ... След стенда (в Даника до изчислителния център в Пловдив) след като три пъти я закачаха и правеха по една обиколка за тест се разбра, че гумите са криви (файърстоун на 2 години, не повече от 20 000км.) та ги смениха предни със задни и горе-долу работата стана. Благодаря за съдействието и съветите! :beer

Върни се в “Passat”