Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение
Здравейте! Дойде ред и аз да Ви питам! Автомобилът е Пасат В3, 93г., бензн, 1.8, ABS - двигател. Проблемът е, че при движение се чува звук (чуф, чуф, чуф ...), който не се влияе от това дали колата е на скорост или по инерция, дали е в завой или направо. Влияе се от оборотите - колкото по-бързо се движи колата, толкова и звукът се учестява. Не е от гуми и джанти - сменяни са зимни и летни с различни джанти. По задвижването (карета, съединители, скоростна кутия) не е пипано нищо. Преди ден са сменени вътрешни накрайници, тампони на макферсона и тампони на задния мост. Проблемът е от доста време, но от месец се усили и стана доста осезаем. Търсих из други теми, но не намерих подобен проблем. Лагери, вътрешни карета, скоростна кутия са май основните заподозряни, но кое е по-вероятно и как да се установи? 

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Re: Пасат Б3 1.8 ABS 93 г. Шум на обороти при двжиение
Здравей колега!
Аз имах също странни шумове преди време,така си покарах цялата минала зима,като го отдавах на зимните гуми.Не точно-чуш.чуш,но го имаше при всички режими на движение и се усилваше със усилване на скоростта.
Вече с летните гуми ми стана ясно,че има проблем.Вдигнах на здрав крик,запалих,включих на скорост и я форсирах.Освободих от скорост и загасих мотора,нямаш си на идея колко бързо разбрах,че ми е заминал преден лагер на главината.Смених и двата,все пак 100 000 по родните пътища.Задния лагер се хваща по-лесно-пак я засилваш,този път в движение и рязко клатиш вляво и вдясно.По този начин ги натоварваш и бучат по-осезаемо.Можеш да помолиш някой да се вози отзад и да слуша.
Успех в разрешаването на проблема!
Аз имах също странни шумове преди време,така си покарах цялата минала зима,като го отдавах на зимните гуми.Не точно-чуш.чуш,но го имаше при всички режими на движение и се усилваше със усилване на скоростта.
Вече с летните гуми ми стана ясно,че има проблем.Вдигнах на здрав крик,запалих,включих на скорост и я форсирах.Освободих от скорост и загасих мотора,нямаш си на идея колко бързо разбрах,че ми е заминал преден лагер на главината.Смених и двата,все пак 100 000 по родните пътища.Задния лагер се хваща по-лесно-пак я засилваш,този път в движение и рязко клатиш вляво и вдясно.По този начин ги натоварваш и бучат по-осезаемо.Можеш да помолиш някой да се вози отзад и да слуша.
Успех в разрешаването на проблема!

- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Търсиш лагер по главините на колата или лагер по ремъчните предавки на двигателя!
Вдигаш колата на крик и в освободено положение ще въртиш бавно гумата. Трябва да се движи плавно, без никакви моменти за зацепване-сецване, то се усеща, просто бавно и леко я въртиш. Ама по добре се ослушай първо в двигателния отсег, а ако имаш и медицински слушалки за прослушване е направо елементарно да чуеш кой точно лагер е заминал.
Възможно е и ремък да е, ако е тръгнал да се къса и се е разнищил някъде.
Вдигаш колата на крик и в освободено положение ще въртиш бавно гумата. Трябва да се движи плавно, без никакви моменти за зацепване-сецване, то се усеща, просто бавно и леко я въртиш. Ама по добре се ослушай първо в двигателния отсег, а ако имаш и медицински слушалки за прослушване е направо елементарно да чуеш кой точно лагер е заминал.
Възможно е и ремък да е, ако е тръгнал да се къса и се е разнищил някъде.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Утре ще пробвам всичко, което казвате. brad4edat - Шумът се влияе от скоростта, а не от оборотите на двигателя, та изключвам ремъци и лагери на двигателя.
Развитието от днес - по 4 пъти я вдигах от двете страни на крик и установих следното: няма чукане, тропане, удряне и какъвто и да е отчетлив звук, няма луфтове. Единствено установих следното - лявото (шофьорското) колело се върти еднакво стегнато в целия оборот напред и назад, а дясното има момент когато се върти доста леко и на 1/3 от оборота на колелото на едно и също място се върти доста по-трудно.
Вдигнаха колата на подемник, засилихме колелата с над 100 и отново се чуваше този звук (като в движение по път), но доста по-слабо, отколкото когато е на пътя.
Мисля, че е лагерът на главината - във въздуха се чува слабо, защото не е натиснат от масата на колата, а на пътя се чува по-осезаемо и по-силно, защото колата го натиска. Предполагам, че се е получило от някоя дупка, която го е деформирала и когато съчмите, които износват усилието минават през това място, се чува този звук. Може и да са пълни глупости, но за момента така си го обяснявам.
Предложението от няколкото майстори е или да чакам докато спре и си проличи какво е, или да започнем смяна едно след друго докато уцелим. Нито едно от двете обаче не ме устройва. Какво мислите?
Развитието от днес - по 4 пъти я вдигах от двете страни на крик и установих следното: няма чукане, тропане, удряне и какъвто и да е отчетлив звук, няма луфтове. Единствено установих следното - лявото (шофьорското) колело се върти еднакво стегнато в целия оборот напред и назад, а дясното има момент когато се върти доста леко и на 1/3 от оборота на колелото на едно и също място се върти доста по-трудно.
Вдигнаха колата на подемник, засилихме колелата с над 100 и отново се чуваше този звук (като в движение по път), но доста по-слабо, отколкото когато е на пътя.
Мисля, че е лагерът на главината - във въздуха се чува слабо, защото не е натиснат от масата на колата, а на пътя се чува по-осезаемо и по-силно, защото колата го натиска. Предполагам, че се е получило от някоя дупка, която го е деформирала и когато съчмите, които износват усилието минават през това място, се чува този звук. Може и да са пълни глупости, но за момента така си го обяснявам.
Предложението от няколкото майстори е или да чакам докато спре и си проличи какво е, или да започнем смяна едно след друго докато уцелим. Нито едно от двете обаче не ме устройва. Какво мислите?

- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ти такива празни майстори ги Е.И!
Лагера няма как да се деформира-сплеска в главината. Явно има нарушаване-износване на циментацията му и за това ти зацепва на полуоборот някъде! Хубаво е да ги смениш максимално бързо, понеже ако се случи точно тоя момент със саморазрушаването на лагера, ще ти блокира колело! Знаеш какво значи това, да блокира предно колело в движение
После ако не си се пречукал вече, то има вероятност лагера (черупката) да превърти за момент в главината, която е чугунена и лесно става тоя номер. Та превърти ли дори малко лагера в главината, тази я хвърляш и търсиш нова (здрава), което със сигурност няма да те зарадва хич.
Та въобще не ги слушай тия глупости да чакаш, 50-50 е да не се случи нищо фрапиращо но и точно това което ти говоря!
Имам металорежещи машини и ти го казвам от опит с подобни хорски преживявания, НЕ ЧАКАЙ!
Лагера няма как да се деформира-сплеска в главината. Явно има нарушаване-износване на циментацията му и за това ти зацепва на полуоборот някъде! Хубаво е да ги смениш максимално бързо, понеже ако се случи точно тоя момент със саморазрушаването на лагера, ще ти блокира колело! Знаеш какво значи това, да блокира предно колело в движение

Та въобще не ги слушай тия глупости да чакаш, 50-50 е да не се случи нищо фрапиращо но и точно това което ти говоря!
Имам металорежещи машини и ти го казвам от опит с подобни хорски преживявания, НЕ ЧАКАЙ!
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Утре в 13ч. отивам да го сменят и след това ще пиша - за работа искат 20лв. - бива ли? За проблем с колелата имам опит - предният мост се счупи в движение и лявото колело се извъртя напречно на колата и задърпа в насрещното към идващата кола - добре че карах с 50, та спрях. След това случайно потече кръв на майстора, който преди седмица ремонтираше предницата и не видял изгнилия мост с дупки (колата е от Германия).
От тогава и аз влизам в канала.

- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За цената не мога да дам коментар, мисля, че е нормално. Дано да е лагера и да се реши проблема само с него 

- ivchoto
- Автомобил: SUBARU OUTBACK
- Двигател: 2000
Сменяй двата щото утре ще се обади другия и.......Аз преди време на В3-та взе да вие преден десен отидох на майстор и му викам сменяй двата,а той що бе само тоя ще сменим.Не ми се спореше.
30 лв. лагер
20 лв. труд
20 лв. стенд
А след около 3 месеца айде и левия.И пак същата процедура.За това от тогава каквото и да се налага да сменям по предницата или задното окачване сменям винаги ляво и дясно.
30 лв. лагер
20 лв. труд
20 лв. стенд
А след около 3 месеца айде и левия.И пак същата процедура.За това от тогава каквото и да се налага да сменям по предницата или задното окачване сменям винаги ляво и дясно.

- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Лагерът е сменен. Шумът идваше отдясно, а се оказа левият лагер - луда работа ... След стенда (в Даника до изчислителния център в Пловдив) след като три пъти я закачаха и правеха по една обиколка за тест се разбра, че гумите са криви (файърстоун на 2 години, не повече от 20 000км.) та ги смениха предни със задни и горе-долу работата стана. Благодаря за съдействието и съветите!