Пасат Б5 1.8Т 150hp - нормално ли е да е тромав? решено

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 1.8Т 150hp - нормално ли е да е тромав? решено

Мнениеот Student_pravo » Съб 14 юли 2012 22:15

Здравейте, колеги. От днес съм горд собственик на Пасат Б5 с двигател 1.8Т 150 к.с. Преди него карах друга марка дизелов автомобил, с мощност от 100 к.с. След като проведох обстойни тестове на Пасата днес, останах неприятно учуден. Колата е ужасно тромава докато достигне 2500-3000 оборота. След достигането на 3000 оборота, се появява нещо като мощност, бързина и ускорение (даже е силно казано), което не само че не е задоволително, но ми се струва че със старата ми дизелова кола, която беше 100 коня, ще прескоча пасата без никакви усилия. Въпреки това, си пълни оборотомера до 7000 оборота, без никакви проблеми и колкото повече качва оборотите, толкова повече ускорява. Но въпреки това, ускорението което показва ми се струва крайно незадоволително за двигател 150 конски сили. Отказах се от дизеловите двигатели, за да се наслаждавам отново на "нервността" на бензина, а то се оказва, че до 3000 оборота той е 2 пъти по-слаб от дизела. Забелязах че въртящият му момент идва към 1800 оборота, което на теория е супер, но на практика изобщо не се усеща. Мислех че дизелът има тесен работен диапазон, но на този бензинов диапазонът на практика е още по-тесен - от 3000-3500 до 6000.
От друга страна, отдавам значение на факта, че купето на пасат си е доста тежичко, както и на факта, че дизелите създават илюзия за огромна мощ в ниските, но на "чертата" е друго. Например - смачквам газта на дизела до 3000 оборота и вътре имам усещането че направо излитам, а чертата на пътното платно едвам се мърда.
Не пропускам и обстоятелството че дизел и бензин се карат по различен начин и вероятно още се адаптирам, но не знам дали колата наистина трябва да върви така.
Майсторът каза че на пръв поглед всичко по колата си е наред, а единственият софтуер, с който разполага не е ВАГ-КОМ, а можел да я закачи на някакъв компютър, който да покаже дали и има нещо.
Наред с това, за изминати 50 км ми показва среден разход 15 на 100 - това нормално ли е?
По таблото не светят никакви грешки и чекове

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Re: Пасат Б5 1.8Т 150hp - нормално ли е да е толкова тромав?

Мнениеот blade84 » Съб 14 юли 2012 22:20

Нормално е, ама закачете да видите на Ваг ком как е. Виж някой колега от твоя град дет да ти услужи, много имат.

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Съб 14 юли 2012 22:21

Добре, а кои точно компоненти отговарят за вървежа? Напр. турбо, дебитомер......? Искам да им обърна по-голямо внимание

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Съб 14 юли 2012 22:22

ако за тези 50 км .си правил тестовете които включват и пълнене на оборотомера,разхода даже е нисък :lol:

Потребителски аватар
kambone
Автомобил: Passat b5.5 2001
Двигател: 1.8T AWT
Контакти:

Мнениеот kambone » Съб 14 юли 2012 22:24

Колега, автомат или ръчни ? При автомата я има тази тромавост при старт от място на първа до към 2000-2500, но оттам нагоре е фурия.
Тромав е много пресилено, най-вероятно имаш проблем :) Смени всички филтри, масла, прегледай свещите, дебитомера, запушени турбо-пътища, пробвай с друго гориво, запушен катализатор. Ако току-що си я купил е възможно, и моята като я купих беше доста затлачена но след обстойна профилактика е супер.

Потребителски аватар
ValioIliev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ValioIliev » Нед 15 юли 2012 3:52

А работи ли турбината? Чуваш ли я? Аз по същия начин бях с моя голяма гробница и го отдавах на това, че бил тежък и прочие, все пак ми е първа кола и не знам как трябва да е с турбо. След като разбрах, че не работи и го оправих... сега направо откача!

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Нед 15 юли 2012 7:17

Мисля че работи, колега, защото над 2500-3000 започва да набира осезаемо по-добре, но все пак незадоволително за 150 коня. Колата е с ръчни скорости. Свещите са сменени с чисто нови, а тези дни ще направя пълно обслужване и ще сменя масла, филтри, ремъци, ролки и т.н. Дано малко отпуши след това. А как мога да разбера дали е в ред дебитомера?

Потребителски аватар
Alex_Heat
Автомобил: Audi TT
Двигател: 1.8T

Мнениеот Alex_Heat » Нед 15 юли 2012 12:37

Ако пускаш климатроник/климатик е нормално да бъде по-тромава. Според мен или не ти надува турбината както трябва, или нещо друго го спъва. След 2000 оборота трябва да те залепя доста добре на седалката, а при 2500-3000 според мен да усетиш и цялата сила на двигателя. Закачи я на диагностика и си виж дебитомера и дросел клапата, както и налягането на турбото. Ако не се лъжа трябва да надува между 0,5-0,6 бара след 3000 оборота.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 15 юли 2012 12:40

Добре,не тества ли автомобила преди да го закупиш?

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Нед 15 юли 2012 12:47

Твърде вероятно е колата да има проблем, но без да се закачи на ВАГ-КОМ и да се видят налягания, показания на дебитомери и т.н. няма как да се направи точна диагностика.

onty
Автомобил:
Двигател: aeb

Мнениеот onty » Нед 15 юли 2012 23:00

Трябва да вьрви доволно машинката,аз се качих на такьв от малка дизелова кола 90 коня и вьпреки че доста по голям определено вьрви двоино.При този двигател трява всичко да му е наред за да вьрви както трява.Провери си надува на турбото, дебитомера.Успех

Volkswangel
Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
Двигател: 2015

Мнениеот Volkswangel » Пон 16 юли 2012 10:44

Преди време мои колега си купи чисто нов Авенсис бензин от официалния дилър.След два три дни го виждам омърлушен :cry: и го питам какво става.А бе не върви тая кола бе, тромава една такава.Отива при дилъра и се оплаква. Качват я на компютри, стендове - всичко О.К. Качва се едно момче от сервиза, кара я и казва че колата си е наред.След това се разменят с колегата и другия гледа как я кара. По едно време го пита - а бе човек, ти досега да не си карал дизел бе? Ами да - само дизел досега.
Свикна и и сега е много доволен.

danski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот danski » Пон 16 юли 2012 13:55

Колега аз карам Б5 1.8Т комби и върви много добре. А като му сипя 100октана леле голям кеф....
Нещо не е наред...

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Пон 16 юли 2012 22:56

Колеги, бързам да ви се похваля. Проблемът се оказа в някакво маркуче, което било пробито и турбото не е надувало достатъчно. Откакто го сменихме, колата направо лети. Няма значение че съм карал дизели досега. 1.8Т залепя за седалката дори и в ниските обороти, а след 2500 направо откача. Днес цял ден не мога да сляза от колата - навъртях 300 километра, 100 от които градско и то със сумарен разход от 9 на 100 (8.7 по борда, 9.0 по колонка) Какво повече да иска човек? За мен това е двигателят.......Ако средният му разход е до 10 на 100, никога не бих му сложил и газ.
В повечето теми се навежда на факта, че който е карал дизел, никога не би се върнал на бензин. Еми не е така. Ето аз съм човек, който никога повече няма да се върне към тракането, въглищата, чернилката, грубата работа, тресенето, лъжливата тяга на въртящия момент в ниските, тесния работен диапазон, рязкото и кратко идване на мощността, капризността към нафта, бавният старт от място, трудното палене зимата, гадният звук и т.н и т.н

Volkswangel
Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
Двигател: 2015

Мнениеот Volkswangel » Вто 17 юли 2012 9:06

В повечето теми се навежда на факта, че който е карал дизел, никога не би се върнал на бензин. Еми не е така. Ето аз съм човек, който никога повече няма да се върне към тракането, въглищата, чернилката, грубата работа, тресенето, лъжливата тяга на въртящия момент в ниските, тесния работен диапазон, рязкото и кратко идване на мощността, капризността към нафта, бавният старт от място, трудното палене зимата, гадният звук и т.н и т.н

Колега, разбирам, че си бил горд собственик на парен локомотив с въглища....... :roll: Аз пък от доста години съм на нафта и нямам никакво намерение да я заменя с бензин. Ако теб те устроива разход 10/100 и можеш да си го позволиш,то за мен това ще е астрономическо набутване.

Върни се в “Passat”