Пасат Б2 размисли за 14" джанти и гуми

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Пасат Б2 размисли за 14" джанти и гуми

Мнениеот simo » Вто 10 юни 2014 0:48

Колеги, мъчат ме поне два въпроса. Става дума за кола като тази:
Изображение

Знам, че 15" е по-масовия размер, но пък колицата ще се озори... С дискове 288 мм ще спира по-добре, но 256 мм + ABS също е вариант. Нали освен да спира, трябва и да понавървява :exclaim

Та: 1. Летни гуми.
Размер - аз клоня към 195/60R14. 185/65R14 по-добре ли е? Ниски гуми не ща, тая кола няма да е само за асфалт :wink. Някой сравнявал ли е разлики в поведението при двата размера? Спирането ми е по-важно от друсането - пасатът подрусва, ама поне не подскача :icon_lol
За гумите гледам: 1. Сцепление (първо на мокро и второ - на сухо), 2. Шум.
Предпочитам читав модел, макар и втора употреба. Изваждането за 4 читави нови е зор, новите азиатци ги смятам за подигравка за колата. В момента се колебая между:

- Някакви Continental (сори, не пише модел и не ги познавам):
Изображение Изображение

- Някакви Goodyear (пак без име на модела):
Изображение Изображение Изображение

- Някакви Hankook (пак без име на модела):
Изображение Изображение

Някой с лични впечатления за въпросните три избора?
(имаше Bridgestone, не помня Turanza или Potenza, ама отекоха бързичко..)

2. Алуминиеви джанти:
интересува ме 1. здравина, 2. тегло 3. вид
Какво намерих из нета:
- оригиналните Avus и Zandvoort (вторите не ги ща заради капачките, а и предпочитам основно черни джанти)
- BBS-и и др. подобни (с разни шарки на плетеници, като eй тоя Unicorn: Изображение
- Borbet-и и други петолъчки
- Pirelli
- ATS (много са ми заоблени)
- Exip-и, др. италиански и тн не ща (може и да греша).

Ще се радвам да прочета лични мнения и за джантите, и за гумите.
Предварително благодаря за отговорите :love.vwclub

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Размисли за 14" джанти и гуми Пасат Б2

Мнениеот radotom » Вто 10 юни 2014 8:48

simo написа:Та: 1. Летни гуми.
Размер - аз клоня към 195/60R14. 185/65R14 по-добре ли е?

195х60R14 - аз съм с такива
И озорих де що видях он-лайн гумаджии по телефона за този размер - няма и няма!
Накрая само gas успя да ми изкопае 2 бройки Toyo, но предполагам, че ако не бяха личните ни контакти и той щеше да вдигне ръце от мен! :bowdown
Говоря за нови, разбира се!
Просто се оказва, че не ги внасят, защото разликата с другия даден от теб размер е минимална и се изразява основно в цената :mhihi По тази причина хората не ги търсели.

За джантите съм пас! Лично на мен не ми пука с какви съм, стига да са кръгли :mhihi

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 10 юни 2014 9:10

Имам добри впечатления от Continental ecocontact(по спомен) и ги препоръчвам като марка, не бяха с шарка като тези от снимката. При всяко положение избери тези които са с по-нов ДОТ, равномерно състояние на износване и по възможност с добър вид на самата гума(без лепенки), да не се е втвърдила като пластмаса и да няма микро напуквания.
Джантата Pirelli ще стои добре на твоя автомобил, също и Borbet(все пак е добре да покажеш модела).Здравината е относително понятие. Не съм чул/чел на някой да му са се счупили лети джанти от нормално каране, а падането в дупка има последици и за най-здравата джанта, зависи от късмета дали само ще се огъне или спука/счупи.
Модела Goodyear от снимката ти е Exсellence.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Вто 10 юни 2014 14:27

Благодаря за мненията! :beer

По спомени Гудиъра е най-възрастния, а Ханкука - най-младия ДОТ. Но все пак не съм виждал нищо от вариантите наживо :redface Всъщност Ханкука най-ми хвана окото; сега остава някой да каже две думи и за него :)

Реших 195/60, а не 185/65 заради единия сантиметър повече в ширината (един, ама плюс! :mhihi). В момента съм с астматичен Б2 с Uniroyal Rallye 680 165/80R13; с 16.5 см по-серт спирането дори от 50 км/ч си е :horror. Не че не им свикнах, ама понякога белята става, колкото и да си внимателен...

Борбета просто го споменах (като джанти - петолъчки), иначе все още нямам нищо конкретно предвид.

Още мнения? :wink

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 10 юни 2014 18:24

Ама ти втора цедка гуми ли ще купуваш? И сигурност търсиш? :screwy

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Сря 11 юни 2014 2:06

Български форум - питаш нещо и веднага се появява някой да ти каже колко си тъп.
В нашия има правила. 7. "Спазвайте приличен тон, мисля че тук сме се събрали интелигентни хора. ... иронични забележки ... няма да се толерират."
Ако ще закон да ти напишат как да се държиш човешки, то не става насила :exclaim

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 11 юни 2014 6:47

Аз бих избрал 185/65/14 заради масовостта на размера. Респективно ще намериш по-лесно читави гуми на хубава цена както нови, така и стари. Това е моето мнение по въпроса :beer Имай предвид, че единият сантиметър дава наистина повече сцепление като площ, но пък и по-голямо съпротивление при движение с висока скорост (разбирай извънградско).

Върни се в “Passat”