:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Пасат б3 посока на набиване тампони на носачи

Техническа и сервизна информация за Passat
altanivan
Автомобил:
Двигател:

Пасат б3 посока на набиване тампони на носачи

Мнениеот altanivan » Пет 10 окт 2014 18:44

Някой може ли да ми каже , правилно ли са набити старите тампони на носачите и така ли трябва да сложа новите . Също така знам,че има втулка между болта и тампона ,пък не ми дадоха нищо към новите тампони а и на старите нямаше ... ?
Ето снимка :

Изображение

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Посока при биване тампони на носачи Пасат б3

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 10 окт 2014 19:10

По принцип всички казват че това е правилната посока, мое мнение е че трябва да са точно перпендикулярно на това.
Като го хванеш носача за предната втулка и натискаш шарнира в посока назад все едно гумата спира, тоя край с тампона влиза навътре към центъра на колата. Тука един приятел на четворка голф по погрешка ги е набил обратно на тези от снимката и вече година време не са мръднали, иначе тия тампони по 5лв парчето си заминават за 3-5 хиляди км.
Моя съвет е да потърсиш такива тампони от ауди ТТ 20-25лв е парчето, но са с плътна гумена част и изкарват доста повече километри.
Ламаринката около болтовете, си може и без нея

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат б3 посока на набиване тампони на носачи

Мнениеот altanivan » Пет 10 окт 2014 21:57

Взех от Ауто Хит lemförder 14лв/бр клиентска цена icon_idea Но като се замисля,ако са по начина ,по който ти казваш,когато се минава през неравности ще се разкъса плътната част на гумата,защото мърдането нагоре/надолу на носача ще е точно там ... а при тръгване /спиране (по твоят начин) ще е по-добре,че ще поема плътната му част ... не е измислена много добре ,май ...

Изображение

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Съб 11 окт 2014 0:06

На снимката тия са набити грешно(поне единия) има белег на носача и стрелка на гумената част на тампона(виждат се на снимката), които трябва да съвпадат. :)
Даваш 20 лв. повече и спестяваш една смяна на тия тампони.А и не се чудиш как да им го набиеш :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Посока при биване тампони на носачи Пасат б3

Мнениеот Iezekil » Съб 11 окт 2014 6:04

К.Одаджийски написа:Ламаринката около болтовете, си може и без нея

Не,не може без нея.Писал съм в някоя тема как на мен ми ги бяха спестили тея ламаринки и се убих да търся от къде лопа.Колкото до самите втулки...минавай на полиуретанови,вечни са.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 11 окт 2014 8:38

Полуретана е твърд и вози като каруца. Има си заводско решение, което е пак вечно и возията остава приятна :
Изображение

Тампона е от Ауди ТТ или Ауди S3. Става без проблем на Голф 2, Голф 3, Голф 4, Пасат В3 и В4 и т.н. Тампона е гумен и затова поема вибрациите и колата с такъв вози по-добре от полуретановия. Цената е под 30лв за брой. Както е ясно, при такъв плътен, няма значение как се слага.
По въпорса с втулката - наистина няма смисъл от нея, поне по мое мнение. Причината е, че магарето си има едни елипсовидни издатини при отвора за тампона, които фиксират тампона към магарето точно на едно място и ако болта се стегне здраво, няма никакво хлопане и тропане, няма и никакво движение на никъде. Ако тампоните са някакво менте и не застават плътно към магарето, тогава втулката ги държи и без нея наистина хлопат, но оригиналните тампони нямат такъв проблем. Никога на нито една кола не съм слагал тази втулка и никога нищо не е хлопало, само че ползвам само Lemfoerder от проверен доставчик (и те имат много ментета). Има и друг момент - продават се тампони с два диаметъра вътре и ако ви дадат с по-големия диаметър, без втулка наистина тропат. Затова трябва да се пазарува от магазини, които знаят какво продават :)
По въпроса как трябва да седи :
Изображение
Според мен също е по-правилно да седи на 90 градуса, само че дори в книжката на тампона пише, че се монтира така, както е показано на снимката.

П.п. тая кутийка на Moog, дето седи на снимката - не знам какво има вътре, ама го извхърли някъде, където хора не минават - това са най-некачествените части, които съществуват, може би само Topran са по-зле от тях. За предниците на тези коли има 2 варианта - Lemfoerder или As Metal. Останалите разни Moog, Meyle и т.н., здават багажа много по-бързо и не си заслужават.
:beer

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Съб 11 окт 2014 21:31

Кутийката е от шарнири,ама днес вече сложих всичко. Доста се измъчих ,докато качих носачите на купето,но след много нерви и малко помощ стана... Иначе, самото набиване на тампоните беше лесно. На менгеме ги натиснах и си влязоха без проблеми..

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 30 апр 2015 19:18

Дойде време и аз да сменя въпросните втулки. Предните изкараха около 10 години и над 100 000км, ама майстора който ги сменя не си спомня какви е сложил :smile
Мисля да взема такива от ауди ТТ. Има ли значение от коя година? Всички ли стават? Гледам в онлайн магазините че цените им са като на тези за VW.
Сменял съм такива втулки на голф 3 и там единия болт на десния носач опира в картера и малко трудно се сваля. При пасатите иа ли го този проблем?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 30 апр 2015 19:53

На пасата си излиза болта без проблем

Върни се в “Passat”